Dialog cu viitoarea presedintie lituaniana a UE

La Vilnius, in dialogul conducerii Grupului Socialist din Parlamentul European cu reprezentantii presedintiei lituaniene a UE am pledat pentru includerea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen intre prioritatile mandatului european care va incepe la 1 iulie. In reuniunile de ieri si azi cu premierul Algirdas Butkevicius si cu ministrii ce vor coordona consiliile ministeriale europene, am subliniat necesitatea identificarii unei solutii politice pentru deblocarea procesului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Schengen.

DSC_3435

Cred ca este incurajatoare deschiderea viitoarei presedintii a Uniunii Europene pentru includerea extinderii Spatiului Schengen intre prioritatile sale, in conditiile in care Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne amanase, in martie, discutarea acestui subiect pana spre finalul anului. Romania are nevoie de o deblocare a procesului de aderare si de renuntarea la criteriile subiective care impiedica monitorizarea efectiva si corecta a indeplinirii conditiilor solicitate. Aderarea la Spatiul Schengen nu mai este un proces tehnic, de aceea presedintia semestriala a UE poate si trebuie sa joace un rol activ in eliminarea piedicilor politice.

DSC_3411

M-a bucurat preocuparea presedintiei si guvernului Lituaniei pentru a actiona in acest sens, dupa ce Irlanda, in cursul mandatului sau din prima jumatate a acestui an, a ignorat acest proces atat de important pentru depasirea discriminarilor ce inca impart tarile membre ale Uniunii. Constat ca, in calitate de prim stat ex-sovietic ce va prelua conducerea rotativa a Consiliului UE, Lituania intelege sa acorde un interes sporit aprofundarii procesului de unificare europeana.

DSC_3429

Ieri si azi, am participat, la Vilnius, la o serie de intalniri ale conducerii Grupului Socialist din Parlamentul European cu sefa statului lituanian, Dalia Grybauskaite, cu primul-ministru Algirdas Butkeviciu, ministrul de externe, Linas Antanas Linkevicius, precum si cu reprezentantii ministerelor de Finante, Energiei, Economiei, Muncii si Sanatatii.

WP_000999

In cadrul discutiilor, am solicitat si implicarea presedintiei lituaniene a UE in asigurarea eliminarii restrictiilor impuse romanilor in privinta accesului pe piata muncii in toate statele membre, de la 1 ianuarie 2014. De asemenea, in calitate de vicepresedinte pentru egalitatea de gen al Grupului Socialist, am atras atentia ca Lituania trebuie sa actioneze pentru aplicarea directivelor vizand accesul femeilor in conducerea companiilor si concediul maternal, menite sa contribuie la eliminarea discriminarii femeilor pe piata europeana a muncii.

Anunțuri

5 gânduri despre “Dialog cu viitoarea presedintie lituaniana a UE

 1. Criza economica prelungita de azi este efectul unui tip de capitalism monopolist la nivel global. Mai precis, corporatii a caror profituri cresc indecent pe seama puterii pe care o au pe piata globala, si nu neaparat profituri in urma investitiilor. Krugman numeste asta „chirie monopolista”. In timp ce prifturile s-au acumulat, corporatiile stind pe un munte de lichiditati, salariile angajatilor au ramas aceleasi sau au scazut (in raport cu inflatia).

  Cineva la nivel politic ar trebui sa indrepte balanta. Socialistii ar trebui sa aiba acest punct in platforma lor europeana si nationala.

  http://www.nytimes.com/2013/06/21/opinion/krugman-profits-without-production.html?ref=global-home&_r=0

  • @Karakas
   Nu sunt de acord cu ce spune Krugman aici. El compara doua companii cu domenii de activitate diferite: General Motors si Apple. Ba mai mult, nu e o comparatie facuta in prezent ci compara General Motors din anii ’50-’60 cu Apple de acum.
   El spune ca General Motors de atunci avea ca angajati 1% din forta de munca, pe cand Apple are mai putin de 0,05%. Si care e problema? Toate companiile trebuie sa aiba acelasi numar de angajati?? Nu cred. Apoi Dl. Krugman spune:

   „To a large extent, the price you pay for an iWhatever is disconnected from the cost of producing the gadget. „

   Pretul deconectat de costul producerii unui gadget? Cum sa fie asa ceva? Asa ceva nu poate fi atata vreme cat Apple are profit, si are unul imens din cate inteleg. Ce inseamna deconectat? Caci cum poti sa ai profit daca nu poti sa-ti acoperi nici macar costurile? Deci este clar ca pretul nu e „deconectat” de costuri. Pe de alta parte, Apple castiga, din ceea ce produce si vinde, in mod legal (n-am auzit de vreo ilegalitate sau furt etc). Este iarasi eronat ce spune ca Apple nu investeste. Apple investeste in confirmitate cu necesitatile sale, deci ale companiei: daca e necesar pentru el sa investeasca, atunci fii sigur ca investeste. Or, Krugman pare a confunda Apple cu Guvernul: Apple nu are datoria de a investi banii lui pentru altii. Singura responsabilitate sociala pe care o are Apple este sa faca profit. Si atat. Asta daca nu vrea sa ajunga in faliment.
   La nivel politic, Guvernul nu are ce cauta in treburile firmelor private. Poate doar ca sa le fure sau sa le falimenteze. Numai ca atunci se va pune problema cine repara tot ceea ce a stricat guvernul si cum vor plati cei care au stricat.
   Sa vina Guvernul sa incline balanta? Adica ce sa faca? Sa dea o lege ca Apple sa angajeze tot atati oameni cat avea General Motors in anii ’50? Sau sa-i faca „plan cincinal” lui Apple pentru investitii? Hai sa fim seriosi!
   Inca ceva: acest „disconnect between profits and production” nu se poate aplica la Apple – aici Krugman greseste. Apple nu e o firma „pe persoana fizica” ce face profituri uriase din transferuri de jucatori de fotbal, adica fara sa produca ceva concret (ma refer la un produs concret, nu la servicii, desi in zilele noastre si serviciile sunt catalogate drept produse). Krugman cred ca face o confuzie aici intre si intre. Totusi, el recunoaste in final: „But the economy is changing, and in future columns I’ll try to say something about what that means for policy. ” – corect: economia se schimba! Dar sa nu confundam Apple cu Guvernul – care redistribuie veniturile, sau cu o afecere „pe persoana fizica” – care castiga fara sa produca ceva concret (nu ca as avea ceva impotriva unui astfel de gen de afaceri).

   Ce fel de keynesianism mai e si asta? 😉

   • „Deconectat” inseamna ca pe Apple ii costa $100 sa produca iPhone/iPad in China, dar il vind cu $600 US. Profitul urias se datoreaza in principal pozitiei dominante pe piata, unde pretul e impus de producator, si nu apare ca rezultat direct al cererii si ofertei. Sigur, in ultimul tip competitia platformei deschise Android le impune si celor de la Apple sa revada preturile si oferta de produse.

    Ma indoiesc ca Krugman „face confuzii”.

   • @Karakas
    Nu-ti convine sau nu ai bani, atunci nu cumperi. Apple nu este o companie de stat sau o companie in care Guvernul e owner-ul. Dar orice companie, sau societate comerciala cum se spune la noi, are ca scop profitul. Lucrul asta e valabil si in Romania, inclusiv la societatile cu capital majoritar de stat, din cate stiu eu: este inscris lucrul asta chiar in statutul societatii.
    „Deconectat” ar fi insemnat ca pe Apple sa-i coste producerea unui iPhone/iPad $100, dar sa-l vanda cu $80. Dar chiar daca ar face asa, e treaba lor, fiind companie privata sau isi permit sa faca asemenea reduceri de preturi (poate fi o strategie de marketing).
    Insa gandeste-te ca daca Guvernul American are bani pentru Obamacare, pentru cheltuieli militare etc, se datoreaza acestor companii private mari sau mici care platesc taxe si impozite. Pe de alta parte, sectorul privat, care e predominant in SUA, creeaza locuri de munca, furnizeaza capital pentru dezvoltare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s