Alternativa progresista pentru relansarea cresterii economice si combaterea somajului si a inechitatii sociale in UE

Azi, la Sofia, Consiliul Partidului Socialistilor Europeni (PSE) a adoptat platforma ideologica a campaniei pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. Am votat Programul fundamental al Socialistilor Europeni, un apel pentru combaterea somajului in randul tinerilor si o rezolutie privind necesitatea unei politici industriale europene, care sa asigure crestere economica si crearea de locuri de munca. Toate aceste documente programatice stau sub deviza lucrarilor Consiliului PSE de la Sofia, ”Sa construim o Europa mai dreapta!”.

Imagine

Se afirma preocuparea Socialistilor Europeni pentru reinstaurarea primatului economiei reale asupra sectorului financiar si introducerea unei fiscalitati juste, prin combaterea evaziunii si deplasarea presiunii fiscale dinspre munca spre capital. Propunem un New Deal social pentru Europa, care sa ofere cetatenilor locuri de munca si salarii decente. Alternativa progresista pentru viitorul european are la baza angajamentul nostru pentru dreptate sociala.

 

 

Programul fundamental al PSE reafirma valorile fundamentale ale stangii democrate si ofera un raspuns concret provocarilor cu care se confrunta cetatenii europeni. Traim intr-o societate, nu intr-o economie, se afirma in Programul pe care l-am adoptat azi. Economia trebuie sa fie in serviciul societatii, sa fie subordonata instrumentelor politice care beneficiaza de legitimitate democratica, iar aceste instrumente sa fie capabile sa reglementeze economia si pietele financiare, pentru a depasi actuala criza si a evita altele similare.

Imagine

De asemenea, se afirma preocuparea Socialistilor Europeni pentru reinstaurarea primatului economiei reale asupra sectorului financiar si introducerea unei fiscalitati juste, prin combaterea evaziunii si deplasarea presiunii fiscale dinspre munca spre capital. Propunem un New Deal social pentru Europa, care sa ofere cetatenilor locuri de munca si salarii decente. Alternativa progresista pentru viitorul european are la baza angajamentul nostru pentru dreptate sociala.

Imagine

In cadrul Consiliului PSE de la Sofia a fost adoptat apelul ”Tinerii Europei merita mai mult!”, prin care se cere aplicarea urgenta a initiativei europene pentru combaterea somajului in randul tinerei generatii. Socialistii Europeni cer Comisiei si Consiliului European majorarea bugetului alocat pentru crearea de locuri de munca pentru tineri si statelor membre ale UE sa puna in practica initiative nationale similare ”Garantiei europene pentru tineri”.

DSC_3569

Delegatii la Consiliul Socialistilor Europeni am votat si rezolutia ”O politica industriala europeana favorabila cresterii economice si crearii de locuri de munca”. Documentul sintetizeaza viziunea PSE referitoare la cresterea economica bazata pe revitalizarea industriei europene, prin incurajarea investitiilor si consumului, modernizarea infrastructurilor, corectarea dezechilibrelor regionale, stimularea sectoarelor cu potential inovativ si ecologic, intarirea competitivitatii industriei europene pe piata mondiala, securizarea aprovizionarii cu energie durabila, punerea in practica a unor strategii de dezvoltare industriala pe termen lung si, nu in ultimul rand, investitia in capitalul uman, pentru transformarea intr-o economie a cunoasterii. Unul din obiectivele Socialistilor Europeni este alocarea a 3% din PIB-ul UE pentru cercetare, dezvoltare si inovatie.

15 gânduri despre “Alternativa progresista pentru relansarea cresterii economice si combaterea somajului si a inechitatii sociale in UE

  • @Karakas
   Ai votat cu D-na. Merkel sau cu Dl. Cameron? Eu imi amintesc faptul ca romanii au votat cu Dl. Basescu, iar in vremurile din urma cu USL, iar Dl. Ponta e premier si a facut si un pact cu Dl. Basescu. De coabitare.
   De aceea as reformula intrebarea ta: oare D-nii. PONTA, BASESCU nu se intreaba: de ce Romania si Bulgaria au cel mai scazut nivel de trai din UE? Sau nu-i intereseaza?

 1. @D-na Cretu
  Spuneti asa:

  „Traim intr-o societate, nu intr-o economie, se afirma in Programul pe care l-am adoptat azi. „

  Bine, dar ce tip de economie trebuie sa aiba acea societate? Mixta , American School ?
  New Deal a fost altceva decat social? 🙂

  „Economia trebuie sa fie in serviciul societatii, sa fie subordonata instrumentelor politice care beneficiaza de legitimitate democratica, iar aceste instrumente sa fie capabile sa reglementeze economia si pietele financiare, pentru a depasi actuala criza si a evita altele similare.” (subl. mea)

  Economia trebuie sa fie subordonata instrumentelor politice ? Adica economia sa fie reglementata politic…? In folosul cui? In folosul clientelei politice, de partid? Scuzati-ma, dar fraza asta naste multe intrebari. O alta intrebare ar fi cum pot fi capabile aceste instrumente politice, economia fiind, dupa cum spuneti, subordonata lor, sa reglementeze economia si pietele financiare pentru a depasi actuala criza si a evita altele similare. Altele similare, altele nesimilare, nu… Deci cum pot fi capabile? Prin coruptie? Pentru ca daca subordonezi economia instrumentelor politice se poate ajunge foarte usor la coruptie si distrugere. Realitatea romaneasca demonstreaza acest lucru.

 2. @D-na Cretu
  Am un comentariu care e in asteptare… Dar as dori sa va spun ceva!
  Fraza aceasta:

  „Traim intr-o societate, nu intr-o economie, se afirma in Programul pe care l-am adoptat azi. Economia trebuie sa fie in serviciul societatii, sa fie subordonata instrumentelor politice care beneficiaza de legitimitate democratica, iar aceste instrumente sa fie capabile sa reglementeze economia si pietele financiare, pentru a depasi actuala criza si a evita altele similare.”

  arata un lucru si anume ca Stanga europeana nu are o conceptie economica clara. Eu nu spun ca nu va doriti multe lucruri bune, cel putin din ceea ce am citit in postare. Insa cum se pot realiza daca Programul respectiv spune: „traim intr-o societate, nu intr-o economie” iar economia ar trebui „sa fie in serviciul societatii” dar „subordonata instrumentelor politice”? Daca, in schimb, vorbim de o politica economica atunci ar trebui sa existe o conceptie economica. In comentariul care e inca in asteptare eu dadeam vreo doua exemple. De pilda American School, care a fost politica economica a US din 1860 si pana in 1970!! Si a fost bazata pe ‘Programul economic hamiltonian’. American School a avut trasaturi clare, caracteristici clare, economic vorbind. Ce inseamna asta, trasaturi clare? Spre exemplu atunci cand vorbim despre investitii guvernamentale in infrastructura, deci de dezvoltarea in acest mod a infrastructurii, asta e o trasatura clara. Sau daca vorbim despre subventii pentru industrie avem tot o trasatura clara. Programul PSE vorbeste, din cate inteleg, de „modernizarea infrastructurilor”. Intrebarea e: cum se va realiza lucrul asta? Sau „prin incurajarea investitiilor si consumului”, la fel: cum se realizeaza lucrul asta? Pentru ca, altminteri, Programul Dvs. contine multe feluri de lucruri frumoase dar fara sa precizeze si cum se pot realiza din punct de vedere economic. Pentru ca treburile nu pot sa functioneze numai cu „angajamentul nostru pentru dreptate sociala”.
  Uitati-va la Statele Unite, la American School, ce viziune! Pe 110 ani!! Si care si-a demonstrat viabilitatea in practica! Si atunci va intreb si eu: are UE o astfel de viziune economica, care sa mai fie si durabila, si care sa asigure dezvoltare si prosperitate Europei? Ca din cate se poate lesne constata nu prea are!

 3. Doamna Cretu
  M-a adus pe blogul dvs. citarea unei afirmatii din postarea de fata, intr-un comentariu la o postare pe alt blog. Coincidenta face ca sa ma intalnesc aici cu cel ce va cita.

  Ca politicul este intotdeauna subordonat economicului este axioma intre legile economice – legi obiective ca toate legile naturii. Tot ce traim acum este tocmai „razbunarea” naturii pentru cum au siluit-o inaintasii socialismului romanesc de astazi si urmasii comunistilor de ieri. Eu am speranta (urmeaza sa ma conving) ca PSE nu este de fapt Internationala a IV-a.
  Subordonarea economiei instrumentelor politice poate avea loc numai in cazul pardidului unic, altfel, politicul, determinat de propriile interese economice, trebuie sa puna la indemana economicului scule si instrumente pentru ca aceasta sa le satisfaca interesele economice, fara a le pune in contradictie cu socialul, fata de care politicul, daca nu vrea sa intre in conflict, va avea inteligenta sa se aseze tot intr-o pozitie de subordonare, macar ca economia este de fapt subordonata „cererii” socialului, nevoii oamenilor de produse si servicii.
  Prima politica a oricarui Partid – indiferent de doctrina – ar fi EDUCATIA. Aceasta ar rezolva multe alte aspecte precum sanatatea, ordinea publica, justitia, toate trecute prin crearea de constiinte, de adevarate filtre democratice de retinere a raului si de trecere a binelui (inclusiv politicieni care si cand propun o cale gresita sa o faca din convingere, adica din creer dar cu sinceritate si nu din burta; nu orice rasucire a vreunui mat e circumvolutiune).
  Din postarea dvs., tot ce am retinut este ca la Sofia s-au propus niste – mai noi sau mai vechi – lozinci.
  Cum nu pot crede ca PSE ar duce lipsa de circumvolutiuni – cel putin acolo, sus – modul pompos-enfatic in care s-au facut afirmatii la Sofia ma face sa cred ca acolo s-au invelit intr-un „ermetic” cat mai aspectuos alceva, invers decat invelea marmota.
  La Sofia s-a glazurat – dupa parerea mea – ghemotocul de staniol.

 4. Raed Arafat: În 48 de ore, ne-am adus răniţii înapoi. Din Europa, nu ştiu dacă sunt mai mult de două, trei ţări care puteau să facă asta.
  Cu exceptia unor mici nesincronizari guvernul Ponta a avut o reactie buna. O reactie excelenta as putea spune daca comparam cu modul in care au reactionat guvernele Basescu – Boc – MRU in situatii asemanatoare.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/06/26/raed-arafat-in-48-de-ore-ne-am-adus-ranitii-inapoi-din-europa-nu-stiu-daca-sunt-mai-mult-de-doua-trei-tari-care-puteau-sa-faca-asta/

 5. Ce inseamna capitalism,democratie?Somaj,bataie de joc.Ce insemna comunismul?Locuri de munca fara numar,fara numar….
  existau someri pe timpul lui Ceausescu?
  Dar comunismul insemna si saracie….totusi nu erau diferente,toti erau egali.Nu aveai voie sa ai doua sau mai multe proprietati.
  Totusi salariile din 1989 erau cu vreo 20 euro mai mari decat salariile actuale.

 6. Guvernul Ponta nu putea continua politica de dispret si dezinteres dusa de guvernele Basescu – Boc – MRU, fata de cetatenii Romaniei aflati in stare critica in alte tari.
  Singura problema daca se poate spune asa, este ca, prin acesta decizie, Guvernul Ponta a ridicat “stacheta” foarte sus. Si de acum in colo va trebui respecte acesta stacheta.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/06/27/decizia-guvernului-ponta-de-a-decreta-doliu-national-a-fost-o-decizie-corecta/

 7. Dupa cum ati aflat mi-am cumparat niste farfurii din portelan brodate cu fir de aur.
  Cum? Ce spuneti? Nu sunt pentru mine? Nu sunt inalt deminitar roman? Nu sunt nici presedintele Senatului, nici presedintele Camerei Deputatilor si nici judecator la CCR?
  Pai daca nu sunt pentru mine atunci pentru cine sunt? Cum adica sa imi platesc datoria la intretinere? Nu am timp acum. Plec la vila de la Neptun. Hai mai ca viata este frumoasa! Va las, ne vedem la alegerile viitoare. Pa!!!

  http://theodora0303.wordpress.com/2013/06/28/dupa-cum-ati-aflat-mi-am-cumparat-niste-farfurii-din-portelan-brodate-cu-fir-de-aur/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s