Aderarea Croatiei confirma rezistenta proiectului european

Continuarea procesului de extindere infirma temerile si criticile eurosceptice, mai ales ca aceasta aderare are loc dupa ce Croatia a fost supusa celor mai stricte criterii de aderare, de-a lungul unui proces ce a durat zece ani. Mentinerea unui ritm al extinderii este esentiala pentru a stimula transformarile in Est si pentru a ajuta la vindecarea ranilor din Balcani.

DSC_3778

 

E necesar un sprijin mai concret si coerent din partea vechilor state ale Uniunii pentru noile membre. Croatii se tem, pe buna dreptate, de concurenta pe care intreprinderile proprii o vor avea de infruntat pe piata europeana. Deja criza economica si intransigenta Bruxelles-ului au schimbat masiv perceptia asupra aderarii tarii lor.

 

 

 

Dar e necesar un sprijin mai concret si coerent din partea vechilor state ale Uniunii pentru noile membre. Croatii se tem, pe buna dreptate, de concurenta pe care intreprinderile proprii o vor avea de infruntat pe piata europeana. Posibile falimente si concedieri ar amplifica recesiunea cu care aceasta tara se confrunta din 2009 si ar agrava rata somajului, ajunsa la 21%. Deja criza economica si intransigenta Bruxelles-ului au schimbat masiv perceptia cetatenilor croati asupra aderarii tarii lor. De la  entuziasmul pro-european, reflectat de suportul a 80% din populatie, in 2003, cand Croatia si-a inaintat oficial candidatura, s-a ajuns la o prezenta de 43%, la referendumul de aderare, in 2012, si de numai 20% la primele alegeri europarlamentare, organizate in aprilie anul acesta.

DSC_3789

Dincolo de satisfacerea intereselor particulare ale unor state membre o data cu aderarea Croatiei, este esentiala preocuparea pentru interesul general european ca integrarea Croatiei si a celorlalte tari din Est sa fie o reusita. Exista, inca, numeroase critici privind coruptia din Croatia, supradimensionarea sectorului public, nefunctionarea justitiei, economia nepregatita pentru integrare si clientelismul din administratie. Sunt temeri ca va deveni cea mai problematica tara din UE, dupa Grecia si Spania. De aceea, transformarile atat de necesare trebuie sprijinite concret.

 

9 gânduri despre “Aderarea Croatiei confirma rezistenta proiectului european

 1. Croatia este o voce care poate intari pozitia noilor veniti in UE. Daca va avea acelasi rol impus de piata de desfacere pentru produsele germane si i se va lichida economia nationala ca in Romania, nu ii vad bine. Eu cred ca noii membri ar trebui sa colaboreze economic si politic mai strins in cadrul UE, pentru avansarea intereselor lor comune

 2. Pentru ca Elena Udrea are nevoie urgent sa isi imbunatateasca imaginea, are nevoie de comapsiunea, simpatia si mai ales de voturile femeilor. In cazul de fata tinta este formata din sotiile inselate si parasite.
  Ai vazut fata ce a patit Elena Udrea, saraca? Sa o insele nemernicul ala cu una mai tanara si mai slaba, o pitipoanca de 26 de ani?
  Dar ai vazut fata ca a fost desteapta si a plecat cu avere multa. Lasa ca asa le trebuie nemernicilor care nu isi apreciaza sotiile. Trebuia sa il lase in fundul gol. Si nemernicul vrea sa isi refaca viata in timp ce “doamna” Udrea este singura si sufera. Isi dorea saraca un copil dar nemernicul ala nu a vrut. Asa “e” barbatii!!! 😀
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/03/vom-afla-oare-ca-elena-udrea-a-fost-inselata-de-cocos-nu-m-ar-mira-daca-ar-infia-un-copil/

 3. Conform rezultatului final al Recensamantului din 2011, anuntat astazi de INS, Referendumul de demitere a lui Basescu Traian a fost valabil. Cvorumul a fost indeplinit.
  Basescu este ilegitim la Palatul Cotroceni !!!
  Basescu nu are calitatea oficiala de presedinte in exercitiu, este doar un individ care se duce la Cotroceni prin abuz de putere si uzurpare de calitati oficiale, mimeaza functia de presedinte si semneaza acte in numele Romaniei.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/04/conform-rezultatului-final-al-recensamantului-din-2011-anuntat-astazi-de-ins-referendumul-de-demitere-a-lui-basescu-traian-a-fost-valabil-cvorumul-a-fost-indeplinit-cum-procedam/

 4. Politia a fost atrasa intr-un joc foarte periculos !!!!
  Tot circul asta cu frauda de la examenul de bacalaureat la Liceul Dimitrie Bolintineanu este o manipulare oribila, o incercare de abatere a atentiei romanilor de la anuntul facut ieri de INS despre rezultatul Recensamantului din 2011, rezultat care dovedeste ca a fost cvorum la referendumul de demitere a lui Basescu Traian.
  Parintii sunt loviti in cel mai sensibil loc, in copii. As putea sa banuiesc ca este o provocare la revolta. Se stie ca romanii se revolta foarte greu. O data la 20 – 30 de ani. Dar daca ii lovesti in copii poate, poate ii faci sa iasa din casa. Nu cred ca se va intampla ceva pentru ca romanii nu sunt solidari intre ei si actiunea se intampla doar la un singur liceu. Poate daca ar fi fost vreo zece licee…
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/05/tot-circul-asta-cu-frauda-de-la-examenul-de-bacalaureat-la-liceul-dimitrie-bolintineanu-este-o-manipulare-oribila/

 5. O coabitare ca un meci de box cu un individ care ocupa ilegitim functia de presedinte al Romaniei, un individ care se duce la Cotroceni prin abuz de putere si uzurpare de calitati oficiale, mimeaza functia de presedinte si semneaza acte in numele Romaniei.
  Nu pot sa nu observ ca Basescu Traian foloseste lovituri neregulamentare, scimba regulile jocului, loveste cu picioarele, musca, zgarie, scuipa si ascunde arme in manusile de box.
  Poate ii spune cineva domnului prim-ministru ca, atunci cand lupti cu un derbedeu trebuie sa fii atent in fiecare secunda si daca este posibil ar fi foarte bine sa folosesti aceleasi arme.
  Nu poti sa joci sah sau scrima cu un individ care si-a injunghiat pe la spate colegii de drum.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/07/o-coabitare-ca-un-meci-de-box-cu-un-individ-care-ocupa-ilegitim-functia-de-presedinte-al-romaniei-un-individ-care-se-duce-la-cotroceni-prin-abuz-de-putere-si-uzurpare-de-calitati-oficiale-mimeaza-fu/

 6. Pingback: O nelamurire… « Motanul Incaltat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s