Asigurarea accesului la educatie pentru copiii romi

Declaratiile președintelui Traian Băsescu privind taierea alocatiilor pentru copiii romi reflecta pozitia Popularilor Europeni pe tema natalității rromilor și a combaterii  abandonului școlar  si nu ofera o solutie la problemele demografice si educationale.

romi-copii-romi-un-cort-camp-20100407155218

E greu sa vorbeasca de stimularea natalității si sa critice abandonul scolar cei raspunzatori pentru adoptarea măsurilor de austeritate in Uniunea Europeana. Aceste masuri au dus la desființarea de locuri de muncă, la tăierea ajutoarelor sociale pentru familiile cu mai mulți copii, la scăderea calității invatamantului și la amplificarea abandonului scolar, din lipsa resurselor financiare.

De aceea, trebuie sa ne concentram asupra necesitații alocării resurselor necesare unui trai decent pentru copiii din Romania, in condițiile in care jumatate din acestia sunt expuși riscului sărăciei si excluziunii sociale.

Sărăcia este la originea tuturor discriminărilor, de aceea fără o reducere semnificativă a acesteia nu poate fi vorba de justiție socială, de egalitate de șanse sau de performanță economică. In cazul particular al romilor, declarațiile și acțiunile discriminatorii nu fac decât să complice lucrurile, in condițiile in care măsurile pentru facilitarea integrării lor sociale nu sunt suficiente.

Doi din trei cetateni de etnie roma traiesc in saracie – care este atat cauza, cat si efectul iesirii timpurii din sistemul scolar. Asigurarea accesului la educatie este conditia fundamentala pentru iesirea din cercul vicios al saraciei. Incetarea plății alocațiilor pentru cei care absentează de la școală nu ar face decat sa agraveze nivelul deja redus de instruire si decalajele de productivitate si integrare pe piata muncii si in societate.

Exista, insa, si cazuri in care, cu voință și înțelegere a fenomenului special al migrației romilor, cu toate particularitățile sale, lucrurile se îndreaptă în direcția bună. Sunt, spre exemplu, municipalități din Italia care au decis să acorde burse de studiu pentru copiii romi si sa le puna la dispozitie autobuze scolare, iar răspunsul a fost neașteptat de bun. De asemenea, sa nu pierdem din vedere faptul ca familiile de romi cu nivel decent de trai au un alt comportament demografic, pentru că au un alt răspuns la problemele economice.

3 gânduri despre “Asigurarea accesului la educatie pentru copiii romi

 1. ” Incetarea platii alocatiilor pentru cei care absenteaza de la scoala ” ,
  vrem nu vrem, trebuie sa recunoastem,este singura masura coercitiva ce se poate lua pentru eradicarea absenteismului si abandonului scolar !!!
  Doar ALOCATIA ii mai determina pe parintii inconstienti de viitorul copiilor lor
  sa-si mai trimita progeniturile la scoala !!!

 2. Prin programul ‘De la om la om’ se doreşte asigurarea funcţionării reale a parteneriatului social şi a dialogului cu cetăţenii şi societatea civilă, pornind de la premisa că problemele cele mai spinoase nu se analizează şi negociează numai la centru. Pentru că ele apar în teritoriu, acolo trebuie mai întâi discutate şi, de aceea, relaţia cu cetăţenii trebuie să fie una permanentă”
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/10/de-la-om-la-om-program-politic-psd-pentru-asigurarea-functionarii-reale-a-parteneriatului-social-si-a-dialogului-cu-cetatenii-si-societatea-civila/

 3. Poate ar trebui creata o alocatie speciala pentru educatie, nu doar una generala pentru copii. Alocatia noua ar putea fi acordata doar celor care isi trimit copiii la scoala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s