Spirala esecului: saracie, scoala, economie

         Modul în care se discută in aceste zile despre școala românească, în general, și despre examenele de Evaluare și Bacalaureat, în special, m-a afectat inclusiv pentru ca provin dintr-o familie de profesori. Durerea mea este cu atât mai mare, cu cât mă gândesc la sacrificiile lor și la munca pe care au depus-o educând generații de tineri. Nu poți da vina doar pe profesori pentru ceea ce se întâmplă rău în educație, nu-i poți prezenta ca pe o adunătură de indivizi care au corupția în sânge.

971673_scoala

        Școala românească se află într-o criză, acest lucru nu poate fi negat de nimeni. Dar această criză este nu doar a ei, este criza întregii societăți românești. Este o criză de identitate, în primul rând. Cum nu avem un proiect de viitor, cum nu știm ce să le cerem celor din noile generații, de ce ar fi educația o oază de bine într-un deșert de eșecuri? Chiar știm ce vrem de la educație? Mă tem că așteptările noastre în ceea ce privește educația nu sunt intotdeauna raționale și realiste.

 ideea că apelul la SRI, la Procuratură și la Poliție este răspunsul cel mai bun la problemele educației naționale mi se pare gresita. Fie si numai pentru ca inainte de a căuta vinovați, ar trebui sa cautam soluții.

        Principalul dușman al educației românești îl reprezintă sărăcia sistemului, care nu primește resursele umane și financiare de care nevoie, dar mai ales sărăcia elevilor și a părinților lor. Câți elevi abandonează anual școala, pentru că părinții lor nu mai au bani să-i țină la studii? Câți copii sunt obligați să lucreze, pentru că familia lor se află mult sub pragul sărăciei? Învățământul și-a văzut diminuată drastic baza de recrutare a profesorilor din cauza statutului material si social rezervat celor din Educație. Lucrurile astea lipsesc din dezbaterea publică, deși ele sunt esențiale pentru a înțelege ce se întâmplă cu invatamantul.

        De aceea, ideea că apelul la SRI, la Procuratură și la Poliție este răspunsul cel mai bun la problemele educației naționale mi se pare gresita. Fie si numai pentru ca inainte de a căuta vinovați, ar trebui sa cautam soluții. Sigur, acestea sunt greu de găsit, ținând cont de situația actuală a societății românești, de gradul ei de atomizare, de lipsa de solidaritate. Dar trebuie să găsim soluții, oricât de mici ne-ar fi resursele. Și primul lucru pe care trebuie să-l atacăm este abandonul școlar din motive economice. De asemenea, trebuie să găsim soluții pentru a putea recruta și pregăti personal specializat, mai ales în domeniile deficitare. Trebuie să revigorăm învățământul în mediul rural și în fostele zone mono-industriale.

        Nu ne mai putem ascunde în spatele scuzei: ”Nu avem bani! Nu avem oameni!” E cazul să plecăm de la ceea ce avem și să ne ierarhizăm corect prioritățile. Văd că mulți dintre cei ce se declară ”de dreapta” au o atitudine de total dispreț față de cei pe care îi numesc ”loaze leneșe și hoațe”, și ar vrea un soi de învățământ destinat doar unor elite restrânse. Este cea mai absurdă și mai lipsită de valori democratice abordări. Ce am fi rezolvat cu un procent de promovabilitate de 10%-15% la examenele pomenite?

       Este un semn de aroganță și de inconștiență să critici USL, care, vezi Doamne, a ”dat” subiecte ușoare, pentru a ”cumpăra” populația, fără să te pună pe gânduri faptul că la Bacalaureat unul din doi absolvenți nu a fost capabil să treacă examenul, că la Evaluare nu s-au prezentat 40.000 de absolvenți de clasa a VIII-a. Nu cu discursuri politicianiste rezolvăm problemele.

        Nu in ultimul rand, cred ca educația nu poate fi un sistem performant dacă nu reușim să-i implicăm din nou pe părinți în buna sa funcționare. Iar eșecul școlar este infinit mai mare în familiile care sunt victimele unui eșec economic. Și revenim la problema combaterii active a sărăciei. Aceasta luptă trebuie să fie una a societății românești, în ansamblul ei. Lucrurile acestea ne privesc pe toți. Nimeni nu este la adăpost de consecințele unui sistem de educație eșuat.

Reclame

5 gânduri despre “Spirala esecului: saracie, scoala, economie

 1. Opozitia se va folosi de orice pentru ca cistiga electoral, asa ca nu ma mira ca argumentele precare. Eu cred ca vor sa copieze sistemul american de educatie, care in zona publica se confrunta cu lipsuri, ca in Romania, pentru ca nu e finantat de stat corespunzator. Cine are bani, isi trimite odrasla la scoala privata. Nu cred ca modelul american e bun pentru Romania, sau Europa.

  Imi povestea un prieten cum rolul scolii in Germania este de a detecta inclinatiile/talentele elevului si de a le cultiva pentru ca sa devina in final un cetatean productiv pentru societate. Asta mi se pare si mie un model bun.

  Partea cea mai proasta insa este cea a modelului UE actual, care incurajeaza migratia capetelor din tarile sarace in tarile bogate. Pina cind acest tip de model nu va fi reformat, pina cind statele periferice nu vor putea sa creasca economic comparabil cu cele dezvoltate, migratia va continua, si tari ca Romania vor pierde.

 2. Modul in care se discuta azi despre BAC 2013 imi lasa un gust amar si-mi provoaca sila !
  Oare nu-i clar ca este o DIVERSIUNE ordinara pusa la cale de basisti
  pentru a se uita cat mai repede despre rezultatele RECESAMANTULUI din 2011
  care ne arata clar ca T.Basescu ocupa ilegal fotoliul prezidential ???
  De ce nu vorbiti despre asta stimata doamna mai ales ca nu ati semnat
  nici un pact de coabitare ???

 3. Basescu cel Bun, cel Mare, cel Viteaz si cel Frumos
  Basescu Traian ne iubeste si nu vrea sa ne paraseasca.
  Ce popor nerecunoscator suntem. Cat s-a sacrificat el pentru binele poporului, al tarii, pentru interesul national !!!
  Dar uite ca avem noroc si mult iubitul si stimatul nostru conducator nu este suparacios. Ce daca noi nu il mai vrem? El ne vrea. Da, ne vrea cu forta. Nu se lasa pana nu termina ce si-a propus. Nu se lasa pana nu ne termina.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/09/basescu-cel-bun-cel-mare-cel-viteaz-si-cel-frumos/

 4. ÎNLOCUIREA PENSIILOR CU SCUTECE – PERSPECTVA PENSIONARILOR ROMÂNI

  Notă: Demisul va avea pe scutece monograma TB, şi pampersi lavabili oferiţi de firma Peny(tenciar).………………………………………………………………………………………………………..
  Japonia: Vânzările de scutece pentru adulți le vor depăși pe cele pentru bebeluși până în 2020

  Îmbătrânirea populației reprezintă o problemă uriașă pentru Japonia, care se reflectă într-o statistică legată de scutece: vânzările de scutece pentru adulți le vor depăși pe cele pentru bebeluși până în anul 2020.
  În Japonia, țară în care peste 20 de procente din populație sunt reprezentate de persoane cu vârste de peste 65 de ani, va avea asociată o statistică bizară până cel târziu în anul 2020: vânzările de scutece pentru adulți le vor depăși pe cele pentru bebeluși.
  Japonia are una dintre cele mai înaintate medii de vârstă din lumea industrializată, iar guvernanții încearcă să găsească soluții legate de sistemul de asigurări sociale pentru pensionari.
  O statistică publicată de ziarul Telegraph arată că, în ultimii ani, un sfert dintre autorii de furturi mărunte din magazinele din Tokyo au fost persoane de peste 65 de ani. Peste 3.320 de pensionari au fost reținuți de poliție, în vreme ce numărul adolescenților este de numai 3.195. În jur de 70% din furturile mărunte au implicat mâncare, fapt care indică sărăcia cumplită în care se zbat pensionarii care trăiesc singuri în Tokyo.

  http://www.realitatea.net/japonia-vanzarile-de-scutece-pentru-adul-i-le-vor-depa-i-pe-cele-pentru-bebelu-i-pana-in-2020_1224382.html#ixzz2YvdkaYfJ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s