Proiectul de atragere a investitiilor straine

        Săptămâna trecută, Guvernul a prezentat un proiect de de atragere a investițiilor străine, de minim 10 miliarde de euro, care ar putea genera 50.000 de noi locuri de muncă. Mi se pare că o astfel de inițiativă ar fi trebuit să aibă parte de o altă primire – nu triumfalistă, pentru că nu despre asta e vorba. În locul unei discuții aplicate și la obiect, am avut parte fie de anecdotica de tip tabloid, care a devenit regula, când este vorba de astfel de subiecte, fie de tradiționalul ”hai să demonstrăm de ce nu se poate face!”.

        Dar zece miliarde de dolari investiții străine sau 50.000 de noi locuri de muncă chiar sunt lucruri care nu merită discutate sau demne de luat în râs? Lumea are de luptat în continuare cu o criză care acum atinge și țări precum cele din BRICS, în special China și India, care, alături de Brazilia și Rusia, au suplinit pierderile înregistrate de economiile europene și americană. Acum, și China dă semne de slăbiciune, pentru că, la nivel global, a scăzut puterea de cumpărare, implicit și consumul. Dar această conjunctură poate fi favorabilă României. Pentru că aceeași Chină este dispusă să investească mai mult în zonele în care are cele mai mari interese, precum UE, pentru a fi mai aproape de clienții săi  Există o capacitate de investire a celor care au bani pentru așa ceva, dar și o mai mare selectivitate a decidenților, când este vorba de angajarea de noi proiecte.

România are problemele ei: dezindustrializare, starea precară a unor infrastructuri, o anumită ineficiență administrativă etc. Dar are și o serie de avantaje: stabilitate politică și socială, echilibre macroeconomice satisfăcătoare, predictibilitate, o mână de lucru calificată, suficient de motivată și încă – din păcate! – ieftină, dacă o raportăm la costurile din alte țări membre ale UE, sisteme de educație și de sănătate încă performante, deși cu probleme, la rândul lor.

Un astfel de plan de dezvoltare a investițiilor și de creare de noi locuri de muncă are și un alt obiectiv: păstrarea în țară a specialiștilor și a lucrătorilor cu înaltă calificare, care-și găsesc foarte ușor de lucru pe piața liberă europeană. Și să nu uităm că de la 1 ianuarie 2014 se ridică restricțiile de pe piața muncii din țări dezvoltate, cu salarii mari pentru personal calificat, cum ar fi Germania sau Marea Britanie. Într-o oarecare măsură, nu atât săracii sau rromii României îi îngrijorează pe unii, ci specialiștii ei, care vor fi primii ce-și vor face planuri de viitor în aceste țări.

       Acest plan avantajează domenii de vârf, cum este IT, care generează valoare adăugată mare și locuri de muncă bine plătite. Un astfel de plan trebuie ”vândut” nu doar românilor, ci și celor care ar putea să investească în România. Asta explică și ofensiva de politică externă a Guvernului și a premierului. România iese dintr-o izolare pe care singură și-a construit-o, permițând unui om să aibă monopol asupra politicii externe – om care nu are niciun plan pentru asta.

        Avem nevoie de investiții străine, de noi piețe externe și să mobilizăm resursele interne de inteligență și de capital, pentru a genera și din această direcție investiții și locuri de muncă. Cred că acest proiect este o dovadă de responsabilitate la guvernare, care ar trebui sprijinită, pentru că nu este vorba despre câștiguri electorale pentru cineva, ci este în interesul tuturor ca acest proiect să reușească.

8 gânduri despre “Proiectul de atragere a investitiilor straine

 1. Romania are problemele ei, incepe foarte bine, dezindustrializarea actuala poate fi privita ca sansa de inlocuire cu altceva, tot din domeniul productiv, cu potential de dezvoltare in viitor (tehnologii eco sau biodiversitate, turism) fiindca la ora actuala partea economica arata ca dupa razboi. Mina de lucru calificata ? s-ar putea sa fie, numai ca in Europa si in LUMEA MARE pe linga romanii ce lucreaza in agricultura, santiere, prelucrarea carnii … sant procentual foarte putini romani care sant in pozitii cheie, sau au sansa specializarii, acestia din urma se vor integra acolo unde se simt foarte bine si ma indoiesc ca copii lor in parte nascuti acolo-si vor mai dori sa se intoarca-n RRomania, mai mult decat pentru un concediu, sa poata sa-si cunoasca radacinile, sau nu. Despre sistemul sanitar, este in constructie, sant foarte mari dezechilibre, neantelegeri, mentalitati din secole trecute, din pacate cele rele, incit tinerii medici aleg calea pribegiei, lasa un gol in tara, ce conteaza, incep pe salarii mici specializarea, ca apoi multi sa reuseasca sa se integreze in sisteme functionale. In nici un caz nu stiinta romaneasca impresioneaza vestul, ci capacitatea de integrare si vointa de a realiza ceva in viata. Eu am trait mai mult in strainatate, imaginea tarii nu deranjeaza caci nu avem infrastructura, sau mentalitati din vremuri de mult trecute, ci faptul ca nu recunoastem realitatile din tara si le combatem cu tarie, in loc sa punem maina sa facem ceva inpotriva saraciei crase, doar de exemplu in randurile etniei rrome. Cind din disperare etnia pleaca prin Europa sau prin LUME sa fure, in benzi organizate, doar ca sa-si faca palate unii, noi ne revoltam ca nu am fi tigani ci oameni pasnici doritori de munca organizati in partide, o adevarata democratie. Cu mare parere de rau trebuie sa spun ca dezbatere politica seamana a tiganie, totul doar ca sa nu spun Romania asa cum se vede de afara.

 2. Nu doar China, dar si Coreea de Sud ar putea fi atrase mai mult. Insa trebuie lucrat si la asigurarea si un „cimp uniform” de lucru, corect, pentru toti investitorii, fie ei straini sau autohtoni. Am informatii de la „firul ierbii” despre cita coruptie exista in sistemul economic, si cite presiuni se fac pe firmele mici si mijlocii sa „contribuie politic”, cu amenintarea ca altfel nu mai primesc contracte. Sau sa dea bacsis la functionari de stat, cu amenintarea ca altfel vin supraconroale dela „centru” si li se gaseste precis ceva. Asta in timp ce regulile de jos (fisc/impozit/economice) se schimba atit de des incit patronii prefera sa plateasca spaga. Licitatiile la fel, din cite aud, multe se dau politic. Aceste lucruri trebuie corectate cit se poate, ca investitorii sa aiba incredere.

 3. O declaratie iresponsabila: “Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat”. Un pericol pentru siguranta nationala. Un motiv real pentru SUSPENDARE! O noua incercare de influentare a judecatorilor si procurorilor. Se va folosi Basescu de declaratiile facute de “buna voie” de Omar Hayssam pentru a-si ataca adversarii politici?
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/20/o-declaratie-iresponsabila-romania-a-efectuat-o-operatiune-neautorizata-pe-teritoriul-altui-stat-un-pericol-pentru-siguranta-nationala-un-motiv-real-pentru-suspendare-o-noua-ince/

 4. Daca Omar Hayssam ajunge in mainile procurorilor “care il au pe nasul in suflet” va spune si ce a facut si mai ales ce nu a facut dar trebuie sa recunoasca ca a facut.
  Este Omar Hayssam o problema fundamentala pentru instituţiile statului si un obiectiv major in vederea implinirii justitiei?
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/21/daca-omar-hayssam-ajunge-in-mainile-procurorilor-care-il-au-pe-nasul-in-suflet-va-spune-si-ce-a-facut-si-mai-ales-ce-nu-a-facut-dar-trebuie-sa-recunoasca-ca-a-facut-este-omar-hayssam-o-problema-f/

 5. Basescu Traian, individul care ocupa ilegal functia de presedinte al Romaniei, vrea sa colaboreze cu un condamnat pentru terorism?
  Basescu ii propune condamnatului pentru terorism Omar Hayssam sa colaboreze cu insitutiile statului (citeste cu procurorii si judecatorii numiti de el) ca sa nu i se mai cumuleze pedepsele?
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/22/basescu-traian-individul-care-ocupa-ilegal-functia-de-presedinte-al-romaniei-vrea-sa-colaboreze-cu-un-condamnat-pentru-terorism/

 6. De ce nu intelegeti ca romanii blocheaza investitiile straine?Investitorul vine,cerceteaza si cand vede ce coruptie,mafie,birocratie etc. exista la noi nu mai nimereste scara de la avion sa plece mai repede.Eu ii inteleg si le dau dreptate,investitorul nu vrea sa aiba probleme si sa piarda bani,el trebuie sa faca profit,altfel da faliment.Mediu predictibil?Care mediu predictibil,cand se schimba legile si taxele intr-o veselie?Stabilitate politica?Asta e o gluma proasta,cand partidele isi dau toata ziua in cap,se santajeaza sau suspenda presedintele cand vor ei.
  Oameni buni,in capitala Romaniei in secolul 21 un demnitar japonez a fost mancat de caini!
  Deci despre ce vorbim aici?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s