Voi cere Comisiei Europene crearea unui mecanism de combatere a extremismului

Subiectul revizionismului și extremismului maghiare a revenit in prim-planul dezbaterii politice si – spre deosebire de anii trecuti – reactiile din partea guvernului nu au incetat sa apara. Vor exista – ii asigur pe toti jurnalistii care si-au pus intrebari in aceste zile – si reactii in Parlamentul European. Nu uitati ca atât eu, cât și colegii mei euro-parlamentari din PSD, am combătut permanent, și fără compromisuri, acțiunile extremiștilor maghiari, din România și din Ungaria.

Personal, am acumulat deja o lungă listă de luări de poziție, inclusiv în plenul Parlamentului European. Am contestat vehement alegerea lui Laszlo Tokes în funcția de vice-președinte al PE, pe un loc care se cuvenea Ungariei, și asta cu sprijinul euro-parlamentarilor PDL, ca parte a grupului PPE. Fără să fi exagerat, am calificat luările de poziție și acțiunile domnului Laszlo Tokes drept fasciste.

De această dată afirmațiile domnilor Orban, Tokes și Vona Gabor au primit un răspuns clar și ferm din partea responsabililor guvernamentali români. Domnii Orban, Tokes și Vona supra-licitează cu declarații belicoase, din motive electorale. Aducerea acestor vizite electorale în atenția PE nu cred că este un răspuns care îi poate descuraja. Asta nu înseamnă că nu există riposte în cadrul oferit de Parlamentul European și de Comisia Europeană.

În ceea ce mă privește am initiat deja discuțiile cu colegi de grup din PE, pentru a organiza, după revenirea din vacanță a Parlamentului European, o dezbatere politică pe tema renașterii extremismului și revizionismului ungare, a folosirii minorității maghiare din diverse țări vecine Ungariei împotriva respectivelor state, cu scopul declarat de a anula prevederile Tratatului de Pace de la Trianon.

Aceste evoluții periculoase au sprijinul guvernului maghiar condus de Viktor Orban, și acest lucru trebuie sancționat de comunitatea europeană. Voi propune Comisiei Europene instituirea un mecanism de sancționare a țărilor care nu previn și care tolerează extremismul politic, religios sau de altă natură sau folosesc grupurile minoritare din alte țări pentru a atinge obiective politice sau de altă natură. Nu putem lăsa proiectul european să devină victima unor politicieni populiști și iresponsabili, care își ascund eșecurile în spatele unei retorici naționalist-șovine, discriminatorii, care neagă valorile europene, în numele unei pretinse superiorități de rasă.

Cetățenii români de etnie maghiară au alte probleme, iar domnii Orban, Tokes și Vona nu au cum să le rezolve, în primul rând pentru că nu și-au propus asta. Ei și-au propus doar creșterea numărului de votanți pentru ei și pentru partidele pe care le reprezintă. Minoritarii maghiari din România nu trebuie stigmatizați pentru excesele naționaliste ale unor lideri politici.

 Cred sincer că soluția se află într-un dialog între români și unguri pe teme din agenda publică, fără ca oameni precum cei citați, și alții ca ei, să monopolizeze reprezentarea intereselor minorității maghiare. Separarea și necunoașterea fac mult rău tuturor. Și este păcat ca inițiative destinate facilitării dialogului au devenit tribuna extremiștilor maghiari din Ungaria și din România.

Sunt conștientă, ca euro-parlamentar și cetățean român, că avem de purtat o luptă, care va fi una de durată, cu extremismele, inclusiv cu cel maghiar, care este o realitate; iar eu sunt hotărâtă să o port. Sunt sigură că – alaturi de intreaga delegatie PSD – voi avea sprijinul colegilor mei din PSE.

16 gânduri despre “Voi cere Comisiei Europene crearea unui mecanism de combatere a extremismului

 1. Cred ca ar fi un moment bun pentru o asemenea actiune. Recent chiar Cecilia Malmstrom, Comisar UE, declara ca ascensiunea extremei drepte nu e benefica pentru UE si idealurile sale.

  In ce priveste Romania, sigur, statutul de persona non grata se acorda doar diplomatilor. Dar nimeni nu ne opreste sa imaginam o noua lege care sa interzica dreptul de a revizita Romania pe un numar de ani pentru orice cetatean strain care desecreaza simbolurile nationale si/sau care incita la conflict inter-etnic. De ce sa nu fim noi primii in UE in acest sens?

  http://euobserver.com/justice/120905

 2. Pingback: Vona Gabor… « Motanul Incaltat

 3. Extremismul trebuie luat in serios si rezolvata problema acum ,nu tot lasata pe altadata sau in fuctie de alegeri,dar cea mai mare problema este ca se restituie proprietatii unor cetateni straini care au fost despagubiti odata de stat si usor usor vor spune ca Transilvania este a lor ca ei sunt proprietari ,asta este cea mai mare gresala lasata nesanctionata si nerezolvata de statul roman, care va avea repercursiuni grave asupra romanilor si va duce la incidente etnice.

 4. Gușterul libidinos Pacepa continuă , evident Misie LA ORDIN , ce-au început alți gușteri : discreditarea cu bună știință, a europarlamentarului Corina Crețu !
  Ca INTOTDEAUNA, Pacepa papă rahat ! Cu lingura mare.
  Ca să vezi IPOCRIZIE, Pacepa despre… KGB și Sebi Ghiță prin RTV tot despre KGB ca să lingă vreun oscior de la ” iuesei ” …. pokemonii !
  Mențin, ghici ghicitoarea mea cine NU o mai vrea pe Corina Crețu în peisaj…. Ducă-i Belzebut pe ăia de se toot leagă de Corina să NU crape da să își dorească să crape și să nu poa – AMIN !
  Găsiți CHEIA !!
  Oare din / la ordinul CUI anume se scot pe piață asemenea ABERAȚII ? Aceasta e CHEIA, punct.
  p.s. că poci da nu mă vreu abține : mai cunosc eu una bucată pokemon de-și zicea haia ( ! ), cea de se dădea fiica lui Pacepa, care e bună pretenară de pahar cu Volodea Tisminetski și care i-a stat cum sula-n coastă AN-ului ani la rând…. oare ” absolut întâmplător ” ?….. dat fiind câte-a mai pățit și AN-ul nost !
  bă-SECU alcoolicul DEMIS n-a mințit când zis-a că AN-ului i-au pus capul pe tavă dintre ” ai noștri ”, adicătelea nește gușteri care fac jocurile puterii prin ograda PSD de PREA MULȚI ANI !
  Pe mine una, nimic din mizeria din ultimii ani nu mă mai miră. Că dacă a ajuns Sebi model de social-democrație, Volodea și Pacepa, dihai analiști, surse citate, bă-SECU DEMIS dar coabitant bine mersic, frunză”verde” mare ” liberal ”, etc, etc, etc…. cine se mai miră e NAIV.
  Noi , cei mulți și DOAR ai Cerului, la mila Domnului NU vom mai ieși la vot, căci deocamdată NU avem pt cine ! Luptăm să SUPRAVIEȚUIM că de trai nu poa fi vorba. În ăst timp, locuri de muncă CIUCIU, toți baștanii prin sejururi, neveste, amante așișderea, afacerile perso ale sanchi politicienilor români de absolut TOATE coloraturile, merg unse, România se vinde la bucățică, alții ne decid viitorul…
  Trista REALITATE ne scuipă-n față zilniuc, zi de zi și-n fiece zi ! Și mai sunt cretini ca mine care ÎNCĂ mai speră și care pentru al… nici nu mai știu câte-lea an consecxutiv îi spune copilului : nici anul acesta nu mergem nicăieri, nu sunt bani… poate la anul….. ( ? )
  Ponta și Crin tot NU dau semne de trezire ! Sunt consiliați de niște fluturei și fluturașe care le toarnă-n urechi că am rămas la 70%, că românul e rezistent și tolerant, că ura față de bă-SECU ar fi deajuns ( mare greșeală !!!! ), că pe naiba ghem.
  ROMÂNIA ARE NEVOIE DE POLITICIENI CA ADRIAN NĂSTASE, MĂMICUȚA EI DE VIAȚĂ !! ROMÂNIA ARE NEVOIE DE CORINA CREȚU, NU DE KGB-ISTUL pacepa SĂ SCUIPE DIVERSIUNI DIVERSIONISTE ȘI DE PĂCĂLICI CARE SE DAU POLITICIENI , ĂIA DE SUNT DOAR AFACERIȘTI, CĂRORA NU LE PASĂ DE POPOR, NICIUNUL DUPĂ GRATII ( videanu, anastase, udrea, bă-SECU și familionu-i, blaga, frunză, udrea și cocoș, berceanu, macovica, etc, etc…. )

 5. ”Strategii ” USL pt viitoarele alegeri : tv, lansări, teorie multă, vorbărie , chesti…. dar locuri de muncă peste câți ani, dar promisiunile USL onorate peste cât timp, dar Mafiile PD-L după grati peste câte secole, dar câți vom mai rezista, câți vom mai fi în viață….. ????!!!!!!!!!!!
  Crin&Ponta – TREZIȚI-VĂ !! DEOCAMDATĂ SUNTEȚI PE MIRIȘTI, BÂNTUIȚI PRIN HĂLĂDUIRE…. ȘI MĂ ENERVEAZĂ CĂ NICI MĂCAR PROPRIA ARMATĂ N-O APĂRAȚI, NU O AJUTAȚI , NU SPUNEȚI LIMPEDE CEVA DESPRE ALTCEVA DECÂT LANSĂRI DE CANDIDAȚI ȘI POC-POC, SCHIMBURI DE REPLICI ÎNTRE PALATE IAR NOI, CEI MULȚI, MINGI DE PIUN-PONG, AI CUI, FRAȚILOR, AI CUI… ???? NOI, AI CUI ????!!!!!!!!!!!!

 6. Voi sunteti fani Antena 3?
  Numai acolo toata ziua buna ziua,in sculare si in culcare in direct si in reluare,subiectul zilei e PDL si Traian Basescu.
  Basescu e de vina si pentru criza mondiala…sau pentru seceta din Romania.
  Terminati cu aberatiile astea penibile.
  Toti sunt o apa si-un pamant,e un circ fara paine,din care tot ei isi fac averi,haremuri si toate poftele.
  Nu mai credeti in mos craciuni si iepurasi de pasti!

 7. Politica de iesire din izolare a Romaniei, promovata de Guvernul Ponta, trebuie sa fie insotita de o replica ferma data PPE, partid european din care fac parte Fidesz, Viktor Orban care subrezesc democratia in Ungaria, Laszlo Tokes, care indeamna la conflictualizarea relatiilor romano-maghiare. Trebuie aratat ce fel de valori se gasesc in PPE: cele care aduc atingere democratiei, libertatii si ațâță la conflict intre state!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s