Sanctionarea lui Laszlo Tokes in Parlamentul European

Am adresat azi o scrisoare presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, solicitandu-i sanctionarea lui Laszlo Tokes, ca urmare a cererii pe care i-a adresat-o premierului Ungariei, Viktor Orban, privind instituirea unui protectorat maghiar asupra Transilvaniei. In scrisoarea transmisa presedintelui Schulz, am atras atentia asupra faptului ca eurodeputatul Laszlo Tokes afecteaza reputatia Parlamentului European, prin promovarea unor teze nationalist-extremiste, ostile valorilor europene si cooperarii intre statele membre.

Solicitarea, in mod direct si public, a unui protectorat maghiar asupra unei parti a teritoriului statului roman, respectiv a Transilvaniei, este unul din cele mai relevante simptome ale escaladarii tot mai ingrijoratoare a pozitiilor extremiste, fondate pe o viziune etnicista si revizionista, ostila convietuirii inter-etnice si cooperarii inter-statale.

Am precizat in scrisoare ca Romania si Ungaria au facut progrese semnificative pentru inchiderea ranilor trecutului si lansarea unui parteneriat bilateral. De asemenea, Romania cunoaste, de 23 de ani, un sistem de garantare a drepturilor minoritatilor nationale considerat printre cele mai democratice si perfectionate din Europa. In aceste conditii, ofensiva fortelor extremiste, care promoveaza intens teza autonomiei pe criterii etnice, risca sa afecteze grav relatiile dintre cele doua tari vecine si, mai ales, convietuirea inter-etnica, foarte buna pana in prezent, in Transilvania.

I-am cerut presedintelui Martin Schulz sa analizeze gravitatea acestui tip de demersuri nationalist-revizioniste, care afecteaza reputatia Parlamentului European, in vederea unei eventuale sanctionari a lui Laszlo Tokes, intrucat acesta uzeaza de calitatea sa de membru al Parlamentului European pentru a promova teze ostile valorilor ce stau la temelia Uniunii Europene si cooperarii intre statele membre.

 

Reclame

8 gânduri despre “Sanctionarea lui Laszlo Tokes in Parlamentul European

 1. Sunteti un europarlamentar cu apacaturi antimaghiare.Sunteti departe de valoarea ca om a D-lui Tőkés László.Ar trebui sa va revizuiti putin comportamentul.In rest va doresc numai bine

  • @Istvan, urmaresc demult activitatea politica a doamnei Cretu. Sa nu generalizam: doamna Cretu nu are „apucaturi antimaghiare”, ci pur si simplu santioneaza punctual acele personaje politice care sunt exponentii separatismului colectiv pe criteriu etnic.

   Nu-l cunosc pe dl Tokes „ca om”, asa ca va cred pe cuvint. Insa un pastor, ca slujitor al Domnului, ar trebui sa fie mai angajat chiar si cind imbraca uniforma de politician in sensul de a sadi pace intre oameni. Or eu vad ca seamana discordie, in mod public. Parerea mea este ca dl Tokea ar trebui sa isi „revizuiasca comportamentul”.

   Apropo, am prieteni multi care sunt fie maghiari, fie jumi-juma (unul din parinti maghiar si celalalt roman), sau sunt descendent din familii de maghiari, dar cetateni ai altor state. Cu foarte putine exceptii, sunt oameni minunanti, cu care am legat prietenii solide. Niciunul nu crede ca separatismul pe criterii etnice este o solutie pentru problemele maghiarilor sau a romanilor din Romania sau Ungaria.

   Numai bine!

 2. Foarte bine, sa aratam ca ne pasa sa fie pace in Romania, si ca nu vrem separatii pe criterii etnice. Vrem o Romanie europeana, si nu una a bantustanelor etnice si epurarilor pe baza de etnie. Am invatat lectia Iugoslaviei. Si vrem o Romanie suverana, care ia decizii prin consultare cu partenerii aliati, insa nu primeste ordine din exterior in materii care nu tin de politicile comune. Ungaria insasi ar trebui sa iasa din izolationismul pe care l-a propus Orban ca strategie nationala. Inteleg ca le pasa de ungurimea mondiala, si ca actioneaza in virtutea unor realitati inconvenabile tarilor mici, dar o politica ostila fata de vecini nu le va promova interesele prea departe.

 3. Doamna Cretu, ceea ce a facut Tokes se regaseste in codul nostru penal si vad ca nu e nimeni dintre sutele de mii de plosnite politice care se hranesc cu singele tarii care sa se osteneasca pina la parchet si sa depuna o plingere. Doar dl Ponta a dorit sa-i ia boii de le bicicleta iar dl Basescu a dat, prin ceea ce a facut, un semnal parchetului ca nu care cumva sa se autosesizeze. Si ce credeti ca va face draga de uniune europeana?
  Aratam si noi ca avem activitate, totul este sa nu ne vada electorii stind.

 4. Hai sa va explic eu cum e treaba cu sanctionarea asta:
  1. Doamna Cretu castiga puncte electorale de pe urma acestei atitudini
  2. Domnul Tokes la randul sau castiga puncte electorale, pur si simplu i se face reclama electorala gratuita
  Hello, vin europarlamentarele :))
  Va propun cat mai sunteti europarlamentari sa va concentrati energia catre rezolvarea problemelor sociale din romania, nu sa va ocupati de jocuri de gradinita..”uite steaua, nu e steaua”

 5. Bravo, doamna Cretu, tocmai am citit ca ati cerut retragerea decoratiei dlui Tokes. Nu uitati si aspectul penal al chestiunii. Degeaba fac atitia barbati politica la noi, tot o doamna trebuie sa le dea lectii de demnitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s