Dictatul de la Viena

Comemorăm, azi, 73 de ani de la amputarea teritorială a României prin Dictatul de la Viena. Partea de nord a Transilvaniei – 43.492 kmp şi 2.667.000 de locuitori, în majoritate români – a fost ruptă României și predată, prin ”arbitrajul” germano-italian, Ungariei horthyste.

Au urmat anii negri ai unei ocupații brutale, în care mii de români au fost uciși în cadrul politicii de purificare etnică și de persecuții barbare. Au avut loc atrocități în masă, despre care stau mărturie gropile comune, bisericile distruse și durerea atâtor familii de români ardeleni.

În Sălaj – județul cel mai îndoliat, probabil, sub ocupația maghiară – la 9 septembrie 1940, la Trăznea, au fost masacrați 87 români și 6 evrei, primii uciși fiind copii. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, la Ip, cu concursul localnicilor maghiari, au fost omorâți 157 de români.

Crimele, expulzările și procesul de maghiarizare forțată au continuat pe tot parcursul celui de-al doilea război mondial. Amintesc doar asasinarea românilor și evreilor la Sucutard și Mureșenii de Câmpie, crime comandate de Wass Albert – cel pe care lideri UDMR au încercat recent să-l reabiliteze, deși sentinţa Tribunalului Poporului de la Cluj a fost confirmată de Tribunalul Internaţional pentru Crime de Război, care l-a declarat ”criminal de război”, dar a fugit în SUA.

De asemenea, populația evreiască din Ardealul de Nord-Vest a fost deportată și exterminată aproape în întregime la Auschwitz. Masacrele au cunoscut o recrudescență în toamna anului 1944, când armata maghiară, în retragere, a omorât români în masă, precum la Moisei, în 14 octombrie 1944: 29 de morți și 300 de case arse.

Aceasta e amintirea ”protectoratului maghiar” în Transilvania: cruci și lacrimi. Dumnezeu să-i odihnească pe toți acești jertfiți pentru vina de a fi români!

Nu avem dreptul să-i uităm, pentru ca trecutul însângerat să nu se mai repete vreodată!

6 gânduri despre “Dictatul de la Viena

 1. Corect, ca si maghiarii, romanii au avut de suferit enorm in trecut. Impartim impreuna aceasta istorie grea, si este de datoria politicienilor sa construiasca un nou tip de relatii intre state si populatii, care sa nu ne duca in trecut. Fiecare din noi putem sprijini acest drum spre un viitor in care maghiarii din Romania sa traiasca in prosperitate impreuna cu romanii si alte nationalitati. Daca ridicam ziduri, nu o sa mai vedem drumul.

 2. 1 – AN la Antena3 : ” eu nu cred că trebuie să rămânem resemnați …. Parlamentul să aibe un rol mai important …. mai importantă este componenta economică și socială ” – oare iau notițe us-LAȘII ?? Mai mult de jumate din cele pe care le-ați explicat, pe Onoarea mea de sibillă că mare parte din us-LAȘI nu le-au priceput, unii din cauză că nu le pasă , alții pen că-s limitați. Acilea ne-a adus promovarea non-valorii, a unor nima-n pociacă prin ogrăzile politichiei mioritice de doi bani în ultimii ani.

  2 – Mai bine NU mă uitam azi la TV, că NU aș fi auzit…. :
  USL stă extrem de PROST la capitolul comunicare !!! Foarte GRAV !!!! Promovați nonvaloarea, d-aia râd pe bună dreptate pedeleprele de noi, dacă ajunsărăm la fel ca ei. Cum buba să arunci în spațiul public și-n fața membrilor de partid ABERAȚII di jenu : albinuțele și trântoru care regretă că nu-i muhere…. câinii ciobănești mioritici păzesc OILE și pe toți laolaltă bag seama-i veghează cu boata Ciobanul… Nonvaloare promovați pe posturi cheie, USL, cu aista defilați și cu aista vă umplurăți de ridicol. TRAGI-COMEDIE !! RUȘINE ! Schimbați-i sau rămâneți la troaca pedeleprelor, apropo de vadra (găleata) cu ” merafore ” care , iată, fără mari eforturi, azi avură damf de lături.
  madam Firea reuși să catapulteze o zminteală de ieși că-i șăfu ei cioban și fostele amazoane cățele mioritice. De unde dracu le vin zmintelile, nush….. chiar să nu existe-n PNL ȘI PSD oameni cităvi, oameni care să știe să mânuie Cuvântul ??!!!

  3 – Lucian Avramescu, suspendat din calitatea de colaborator la Jurnalul Național și Antena 3, la presiunile USL. ”Aștept, spune Avramescu, o hotărâre a Guvernului Ponta, prin care să mi se pună poprire pe metafore”
  RUȘINE us-LAȘILOR !!!!!!! RUȘINE VP ȘI CRIN !!! ASTA NU E SCHIMBARE CI PUMN IN GURA PRESEI !! RUȘINE ȘI TÎMPIȚEILOR CARE AU ACCEPTAT SĂ SE SUPUNĂ ORDINELOR ȘI LA PRESIUNI POLITICE ALE UNOR POKEMONI AU DAT CURS NIMINICIEI !!

  D-le Lucian Avramescu, vă stimez, respect și admir de mult timp….. urmez eu, cică sunt o voce INCOMODĂ și am deranjat capete ” luminate ” – hajda să facem o listă cu măturați din peisaj la comanda politică a …. ca să vezi, USL !! Eu personal voi continua să fiu un bun român, OM și voi spune mereu lucrurilor pe nume și cu nume, dar dacă insistă să intrăm în campanie electorală…… să conteze dară us-LAȘII pe toți incomozii !

  4 – Personal primesc semnale că voi suporta consecințele curajului meu de-a spune limpede cu subiect și predicat…. diverse ! Azi, mi-am exprimat o OPINIE pre wall-ul contului personal de FB :
  ” MIHAI STURZU CARE I-A TOOT CÂNTAT DEMISULUI PRIN CAMPANII ELECTORALE…… 🙂 ))))))))))) LA ALES / IMPUS CINE ANUME PE NEA TURTURICĂ ISTA ??? NU E BINE, TOARĂȘI, NU E BINE ….
  Candidații la preşedinţia Tineretului Social Democrat Mihai Sturzu, Ioana Pop şi Gabriel Petrea au decis, vineri, la Mamaia, să meargă în echipă la Congresul TSD, Sturzu urmând să preia preşedinţia organizaţiei, în timp ce Pop va fi preşedinte executiv, iar Gabriel Petre – secretar general. ”
  Toarășul LĂUTAR al DEMISULUI, in fine , acum cică FOST lăutar de campanii alș securistului de la Anvers, nea turturel M Sturzu – M-A PÂRÂT aflat fiind el pe malul mării și bag seama plictisindu-l discursurile – m-a citit și citat DAR A MINȚIT NEGHIOBUL cu nerușinarea-i binecunoscută cum că eu Sibilla aș fi postat cele de mai sus pe wall-ul său de FB dar și pe wall-ul deputatului Mocioalcă ! Ăsta de-și zice Sturzu, turturelul ista, mierla Cotroceniului e noul model de social-democrație ???!!!!!!!!!!!!! Ăsta e comportament de FĂTĂLĂU să mergi cu pâra și să nu-ți accepți TRECUTUL, măi dragă pokemonule !
  Adevărat că eu furnică atomică sunt slobodă la gură și le cam spun multe, multora, că nu-s pom ci OM ! Adevărat că eu militez împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, adevărat și că am tot scris pe FB și am amintit pozițiile soților Ponta cu privire la Roșia Montană, opiniile lor din trecut și de care s-au scuturat între timp ( !! ), adevărat că una ca Sibilla NU va avea niciodată lacăt la gură când Oameni ca AN, Lucian Avramescu sunt victime ale unor păcălici de-și zic politicieni, adevărat că… multe, daaaar și mai adevărat e că Sibilla e social-democrat de pe vremea PDSR-ului și niciodată n-am fost altceva ca ” modelele ” pe care le promovează acum PSD-ul !

  5 – „atâta timp cât este Frunzăverde nu mi-e frică de nimic” şi „nu aveţi ce-mi face pt. că sunt al doilea om în judeţ”
  http://www.argument-cs.ro/content/am-primit-la-redacţie-0
  He, he, m-am bucurat azi pen c-a fost numit DUICU din MH reprezentant al Aleșilor Locali – eu și Duicu avem un ” preten ” comun, pe ayatollahul ” liberal ” care și-a menținut cu larga colaborare a alor noștri pămpălăi, clanuri, căpușe și, continuă să facă bine mersic legea fărădelegii pe FEUDĂ.

  6 – SEMNAȚI PETIȚIA !!
  http://www.petitieonline.com/retragerea_ordinului_steaua_romaniei_acordat_lui_laszlo_tokes

  7 – rog colegii să mă ierte că-s cu atâtea subiecte pe tapet și nitel expeditivă, încerc să fiu activă cât pot și cât mi se permite… Voi reveni curând omenește, civilizat, că cică se va debarasa PSD-ul de toți incomozii. E ordin de la VP, deh. Zisăi eu că se privatizară partidele politichiei mioritice dar sărirăți mulți cu gura pe atunci cum că Sibilla exagerează 🙂

 3. Tovarasa Corina ,voi mereu cautati invrajbirea romanii cu magharii,dar nu sunteti informati,ce au facut criminalul Avram Iancu,si oameni lui Ion Buteanu,Alexandru Papiu Ilarian,Ion lemeni,Petru Dobre ,Ioan Axente in Zlatna,Aiud,si in apropiere,au masacrat aproape doua mii de maghiar,sau rascoala ,criminalii Horea,Closca,Crisan,au omorat copii,femei,si barbati nevinovati,asa cs mai incet cu minciunile,si cu falsicarea istoriei.

 4. It is disgust me how you, an EP member, using the horrible tragedy of Transylvania Jews trying to hurt the Hungarian minorities movement for collective minority rights. Its look like nothing is off limit for you in your primitive and demagogic campaign. 11 EU country gave some form of autonomy to its minorities, better get use to it that sooner or later Romania will join to those countries. Hungarians will have autonomy in Transylvania and it will be the downfall of you and for all the other demagogic and nationalist politicians.
  I hope that you will be fair and you know your history, so you will get out a similar press release on the anniversary of Romanian occupation of Northern Transylvania which resulted the killings of thousands of Hungarian civilians, in such a brutal and horrible way that the soviet army had to keep the administrative control of those territories. Also I hope next time you visit Odessa you will go and visit the memorial place of the more than 100 thousand Jews who were killed by the Romanian army. Nore Hungary or Romania can be to proud of their role in the second world war. The current situation is that you have 1.4 million Hungarian living under your control who demands autonomy. Tell me, why Romania would be worst off with an autonomy? How it would hurt Romania? Would it destroy your economy? Would it cause some kind of trouble for your education system? Why you are so afraid?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s