Prioritatile toamnei in Parlamentul European

A inceput sesiunea de toamna a Parlamentului European. Urmeaza o agenda incarcata, atat din punct de vedere legislativ, avand in vedere importanta unor teme ce se vor afla pe ordinea de zi, cat si politic, intrucat ne apropiem de finalul de mandat. Si cred ca sunt elocvente cateva din prioritatile acestei toamne pentru semnificatia votului la scrutinul europarlamentar din 25 mai 2014.

In primul rand, trebuie sa continuam eforturile pentru a contracara actiunile ostile eliminarii, de la 1 ianuarie 2014, a barierelor pentru romani pe piata muncii din toate statele UE. Apropierea campaniei electorale va intensifica discursul populist-xenofob, fapt ce se poate repercuta asupra respectarii obligatiilor statelor membre. Este un capitol la care trebuie sa fim atenti si prompti in reactii.

In plan legislativ, urmeaza sa votam, in una din primele sesiuni plenare, bugetul Uniunii Europene pentru urmatorii sapte ani. Votul pentru cadrul financiar 2014-2020 va influenta si reforma politicii agricole europene, iar acest lucru ne priveste direct. In negocierile de pana acum, Romania a obtinut ceea ce se putea obtine, dar e necesara confirmarea votului final. Tot in aceasta a doua jumatate de an, vom discuta in Parlamentul European reformele bancare, pentru crearea unui mecanism unic de supraveghere a bancilor europene, necesar pentru prevenirea unor crize financiare ca aceea care a declansat actuala recesiune. De asemenea, vom adopta masuri pentru protectia datelor colectate online si pentru protejarea muncitorilor cu contract temporar.

Sunt doar cateva probleme cu caracter economic si social care-i afecteaza direct pe cetateni si e bine de stiut ca de la Bruxelles nu vin doar masuri de austeritate, ci si decizii in favoarea cetatenilor. De altfel, de rezultatul alegerilor europarlamentare va depinde foarte mult gradul de preocupare a institutiilor europene pentru viata de zi cu zi a cetatenilor. Azi, daca criticam Comisia Europeana – si nu numai in plan social si economic – e in primul rand pentru ca linia ei politica e dictata de votul majoritar de dreapta la precedentele alegeri.

In calitate de vicepresedinte pentru egalitatea de gen al Grupului europarlamentar socialist, voi continua activitatile in vederea prevenirii si combaterii violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, precum si pentru combaterea saraciei si a inegalitatilor intre barbati si femei pe piata muncii, inclusiv a diferentelor salariale. Voi pleda, in continuare, si pentru introducerea in Constitutie a cotelor obligatorii de reprezentare a femeilor, propunere pe care am lansat-o in primavara.

3 gânduri despre “Prioritatile toamnei in Parlamentul European

  1. Astazi, agricultura – pescuit: consider ca MSFD 2008/56/EC nu mai este adecvata si sustin necesitatea unei reforme in pescuitul european. Dintre europarlamentarii care mi-o scriau in fata ca ei reprezinta Romania (adica eu nu o reprezint) are cineva alta parere?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s