Eforturi pentru corectarea inechitatii sociale

Francezii au un termen pentru acest tip de abordare, care s-a impamantenit, din pacate, si la noi: catastrofita. Este agitatia care împiedică o dezbatere publică serioasă și la obiect, iar acest fapt îi îndepărtează și mai mult pe cetățeni de politică, dar și de democrație.

Se intampla, in aceste zile, in legatura cu maririle de taze si impozite. De fapt, opozitia forteaza, propagandistic, o simplificare a lucrurilor, ceea ce nu e cel mai intelept lucru, pentru ca memoria cetatenilor nu trebuie niciodata subestimata. Mai ales cand e vorba de lucruri care s-au resimtit dureros asupra nivelului de trai al celor mai multi.

Stânga politica nu este promotoarea creșterilor de taxe și impozite, ci a combaterii inegalitatilor sociale. Guvernul Ponta, fidel promisiunilor sale, a luat măsura reducerii TVA la pâine și produsele de panificație. Această măsură îi avantajează pe toți românii.

Pentru păstrarea echilibrelor bugetare, scăderea încasărilor din TVA va fi compensată prin mărirea unor taxe, impozite și accize din zona consumului de lux. Să le plângi de milă celor care dau sute de mii de euro pentru a-și cumpăra iahturi și mașini de lux mi se pare pură demagogie politică și mediatică.

Ne raportăm permanent la țări precum Germania, uitând cum sunt impozitate acolo veniturile mari și foarte mari. Noi am introdus cota unică, cea care a dat celor bogați ocazia de a fi și mai bogați, dar și TVA de 24%, care îi sărăcește și mai mult pe săraci. Iar acum cei din PDL se comportă ca și când cele două decizii fundamental eronate nu le-ar aparține, iar taxarea consumului de lux ar fi o tragedie.

Este doar o măsură timidă de readucere a echității sociale la locul ei. Cât despre creșterea accizelor la alcool, e o decizie convenită cu UE, în procesul de aderare, care aduce aceste accize spre media europeană. Sper ca aceasta crestere sa se resimta si la nivelul sistemului de asigurări de sănătate, prin micșorarea costurilor pentru tratarea bolilor determinate de alcool.

Reclame

Un gând despre “Eforturi pentru corectarea inechitatii sociale

  1. Ce fel de Uniune este cea europeana fara sa fi avut un plan de dezvoltare economic pentru statele membre? Nu e nici pe departe „comunist” sa planifici. Politica fara planificare nu poate sa produca strategii. Si atunci, atunci cind au primit si inca mai primesc noi membri, de ce nu se stabilesc niste minime jaloane de dezvoltare pentru noile state? Romania, X% anul asta, Croatia Y% anul viitor. Iar banii europeni sa fie folositi direct pentru dezvoltare. Daca disparitatile enorme intre statele vechi si cele noi nu sunt rectificate, si nu exista nici macar un plan de dezvoltare clar pentru intreaga zona a UE, ce fel de certitudini pot avea cetatenii acestor tari?

    As putea sa dau exemplul constructiei de autostrazi din Romania, sau de retele de apa-canalizare. Ma intreb cum a putut tolera UE o situatie in care Romania nu si-a dezvoltat infrastructura suficient. Ori, lasind la o parte cancanurile, idea e ca UE nu a fost nici de cum preocupata ca un stat membru sa poata sa isi garanteze infrastructura pentru investitii viitoare. Pe ei i-a interesat „drepturile omului” si chestiuni ce tin de statul de drept. Dar nu am vazut un interes major ca statele noi membre sa se dezvolte cit mai rapid.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s