In fata unei decizii dificile privind Siria

        În ceea ce privește situația din Siria, avem puține certitudini și toate tragice: doi ani de război civil, peste 100.000 de morți, două milioane de refugiați, o criză umanitară și, peste toate, un atac, cu peste o mie de victime, cu arme de distrugere în masă. Responsabili sunt atat regimul Assad, cat si insurgentii, dupa cum recunoaste declaratia celor 11 state din G20, careia i s-a raliat azi si Romania. 

       Oricâte eforturi a făcut comunitatea internațională, nu s-a putut ajunge la o soluție pașnică și durabilă a crizei. Iar acum, după folosirea gazelor de luptă, soluția la violențele din Siria risca să fie și mai multă violență. Ceea ce ne poate impinge intr-o spirala nefasta.

       In fata alegerii dificile care trebuie facuta de comunitatea internationala, un lucru e evident: folosirea armelor de distrugere în masă împotriva civililor este inacceptabilă și trebuie să ne asigurăm că atacul nu se va repeta. Dar, înainte de a interveni militar, comunitatea internațională trebuie să fie sigură că nu este manipulată, că una sau alta dintre părți nu vrea o intervenție în favoarea ei.

        După precedentul din Irak, este firească exprimarea poziției parlamentelor naționale, ca în cazul Marii Britanii și al Statelor Unite. Este nevoie și de raportul inspectorilor ONU. Din păcate, ca și în alte cazuri, Consiliul de Securitate al ONU nu poate exprima un consens în privința Siriei.

        În Siria, este nevoie de o schimbare majoră. Greu de crezut  că această schimbare va mai fi posibilă printr-un acord politic între forțele aflate în conflict. Mai mult, s-au creat condiții de afirmare a unor forțe extremiste, iar perspectiva ca acestea sa ajunga la putere este cel putin ingrijoratoare.

        Tot ce putem spera, în acest moment, este că o intervenție militară din exterior va fi suficientă pentru a descuraja regimul de la Damasc sa mai recurga la arma chimica. Dacă nu se întâmplă acest lucru, va fi nevoie de măsuri și mai drastice. Nu e de dorit, insa, o repetare a unor scenarii deja intalnite in Orient.

        Sper ca toate deciziile comunitatii internationale vor fi luate tinand cont in primul rand de oamenii prinși în vâltoarea conflictului.

Un gând despre “In fata unei decizii dificile privind Siria

  1. Desi poate ca nu a dat ordin sa se foloseasca, tot seful fortelor armate este responsabil, chiar daca a fost orchestrat de un general pro-rebel din rindurile fortelor sale armate.

    Dar ma tem ca vor fi si mai multe victime colaterale chiar si cu o lovitura cu rachete. Cine garanteaza ca un „razboi mic” nu se poate transforma intr-unul mare? Pina la urma, daca SUA vor trage primii, inseamna ca ei au declarat razboi Siriei.

    Se vorbeste in ultimul timp des despre „moralitate” si cine e cel mai moral sa pedepseasca Siria. Regret, dar la intrebarea asta nu pot sa nu comentez cu amaraciune ca nu avem repere morale. Tot cu regret, se pare ca nu avem nici un organism international eficient care sa garanteze pacea si viata. Prea multe razboaie, prea multe victime!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s