Un simbol prăbușit

        Am luat cunoștință de acuzele domnului Laszlo Tokes, care este foarte iritat de cererea mai multor deținători ai Ordinului Național ”Steaua României”, aceea de a-i fi ridicat ordinul, ca urmare a acțiunilor și declarațiilor sale anti-românești. Îmi pare rău să constat că, în loc să răspundă acuzelor care i se aduc, acuze foarte precise, care nu au legătură nici cu etnia căreia îi aparține, nici cu alte calități ale domniei sale, domnul Laszlo Tokes se identifică acum cu Revoluția Română și consideră cererea un atac împotriva cetățenilor din Timișoara.

        Este o jignire în plus la adresa cetățenilor români. Personal, am spus foarte clar că nu am contestat și nu contest meritele sale în ceea ce privește acțiunile de protest din Timișoara, din decembrie 1989. Dar la Timișoara, ca și în întreaga Românie, nu a fost vorba despre Laszlo Tokes. A fost vorba despre protestul a milioane de oameni, care nu mai suportau mizeria socială, lipsa libertății, opresiunea unui regim care nu avea nicio legătură cu cetățenii României. Iar cetățenii Timișoarei au făcut ceva pentru Laszlo Tokes: s-au solidarizat cu el, pentru a protesta împotriva abuzurilor ce-l vizau.

Laszlo Tokes le este dator cetățenilor timișoreni, care și-au pus în joc viața pentru a-l apăra. Și care este răspunsul său? Cererea unui protectorat unguresc asupra Transilvaniei? Jignirea permanentă a sentimentelor poporului român? Împiedicarea conviețuirii pașnice între majoritatea română și minoritatea maghiară? Proclamarea superiorității etniei maghiare? Apelul la distrugerea statului național român? Încălcarea Constituției și legilor țării? Patronarea unor organizații extremiste, revizioniste și șovine?

Văd că se identifică acum cu Revoluția Română. Despre asta a fost Revoluția Română? Despre separatism? Despre un nou Diktat de la Viena? Despre întoarcerea în timp, la cea mai tragică perioadă a majorității românesti din Transilvania administrată de unguri? Mă tem că așa ceva depășește limitele decenței, ca să nu spun mai mult.

Timișorenii au dat, fără nicio contribuție a lui Laszlo Tokes, direcția evoluției României post-ceaușiste, au generat un program de democratizare a țării, de sincronizare a ei cu valorile europene. Înainte de toate, ei merită, simbolic, să primească ”Steaua României”. Cred că era mai potrivită acordarea acestui Ordin Național orașului-martir Timișoara, la comemorarea a două decenii de la Revoluție, nu d-lui Tokes. Oricum, niciodată nu e prea târziu să fie cinstiți eroii Revoluției.

Sper ca aceste precizări să fie suficiente. Cererea mea nu este îndreptată împotriva unei etnii. Nu este îndreptată împotriva lui Laszlo Tokes din zilele Revoluției și mai ales nu este îndreptată împotriva timișorenilor. Este o formă de protest față de acțiunile unui cetățean român care neagă valorile Revoluției, drepturile și libertățile cetățenești, care urăște cu metodă majoritatea română. E tristă ”evoluția” lui Laszlo Tokes, un simbol prăbușit…

Un gând despre “Un simbol prăbușit

  1. Omul vrea sa creeze valuri cu orice pret si se foloseste de orice ocazie, chiar si discutia despre retragerea distinctiei romanesti, pentru a bate cuie in ranile istoriei. A afirmat ca asta ar fi un gest anti-maghiar, ceea ce este ilogic. Inteleg sa spuna ca este un gest „anti-romanesc”, dar „anti-maghiar”? Nu este o distinctie a statului maghiar ca sa afirme ca retragerea ar fi un gest anti-maghiar.

    Totusi, oricine poate sa vada ridicolul, si pozitia neconstructiva ale acestor papusi ale unor interese care nu sunt ale ungurilor si romanilor, care in marea lor majoritate vor sa convietuiasca pasnic intr-o Europa fara granite.

    Cine se joaca cu focul…se arde. Cine ridica sabia…sunt multe intelepciuni care vin tot din lectiile istoriei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s