Criza siriana, discutata in Parlamentul European

In Parlamentul European, la Strasbourg, avem dezbateri, azi, in cadrul Grupului Socialist, si maine, in plen, in prezenta Inaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externa, dna Ashton, privind ultimele evolutii legate de criza siriana.

Propunerea de ultima ora a Rusiei privind plasarea sub control extern si distrugerea arsenalului chimic al Siriei poate contribui la detensionarea unei situatii care se indrepta spre o recurgere la forta din partea comunitatii internationale. Este esential sa ne asiguram ca disponibilitatea manifestata deocamdata de partea siriana se va concretiza. Un semn in acest sens trebuie sa fie si aderarea Siriei la Organizatia pentru interzicerea armelor chimice.

Exista, in aceasta faza, o reactie pozitiva a presedintelui Obama la initiativa rusa si amanarea votului din Congres, suportul secretarului general al ONU pentru o distrugere a armelor chimice siriene sub controlul Natiunilor Unite, precum si proiectul Frantei pentru o rezolutie a Natiunilor Unite vizand condamnarea masacrului din 21 august. Inteleg ca se solicita, in proiectul francez, si autorizarea unei recurgeri la forta in caz de neindeplinire a obligatiei de renuntare la arsenalul chimic.

Sunt evolutii in plan politic care pot contribui la evitarea unei solutii armate si care sa mentina, totodata, credibilitatea ONU si a comunitatii occidentale in fata unei crize foarte grave si a unor atrocitati in masa. Stim, de asemenea, ca exista riscul unei repetari a unor scenarii nedorite, precum cel irakian. Exista si o opozitie puternica in randul opiniei publice fata de o interventie militara.

In acest context complex, cred ca UE are obligatia sa insiste asupra asumarii efective de catre regimul sirian a obligatiei de renuntare la arsenalul chimic, ceea ce inseamna implementarea urgenta a unui dispozitiv de inspectie si transferarea armelor chimice in locatii aflate sub controlul ONU.

Nu in ultimul rand, cred ca trebuie sa fim mult mai activi in privinta crizei umanitare, care, din pacate, se amplifica de la o zi la alta. Sunt cunoscute bilanturile tragice ale conflictului de pana acum: peste 100.000 de morti, 2 milioane de refugiati in exterior (adica o zecime din populatia tarii) si alte peste 4 milioane de oameni dislocati, in plan intern, de la casele lor. De aceea cred ca trebuie sa insistam asupra obligatiei imediate pentru regimul Assad si pentru insurgenti de a stopa atacurile impotriva populatiei civile si de a permite accesul sigur in zona pentru ajutorarea ranitilor si a refugiatilor. Riscam sa asistam la un dezastru umanitar o data cu venirea iernii, pentru ca sunt regiuni siriene, mai ales in nord, unde iernile sunt dificile si situatia umanitara se poate degrada in mod dramatic.

2 gânduri despre “Criza siriana, discutata in Parlamentul European

  1. Spune si Sf. Scriptura: „Saul a ucis cu miile, iar David, cu zecile de mii”… Si iarasi spune: „Si s-a temut David de fața lui Achis si si-a schimbat fața lui inaintea ochilor lor”.

  2. Dna Cretu, astept nu o discutie in europarlament, ci o actiune inchegata si coerenta a UE, cu interese proprii mai presus de interese ale unor state componente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s