Institutia Parlamentului isi poate recastiga increderea romanilor implicandu-se in dezbateri majore precum Rosia Montana

Tema Rosia Montana este deosebit de dificila pentru Romania, in special din cauza guvernarilor PDL care au intarziat “de frica” luarea unei decizii, generand astfel posibilitatea unor despagubiri care vor fi suportate de contribuabilii romani. Faptul ca premierul Ponta a decis implicarea Parlamentului este un gest de curaj pentru Romania, dar de normalitate in orice stat cu traditie democratica.

Acest subiect a fost amanat la nesfarsit, de frica, de niste oameni politici lasi, care acum ies de prin ascunzatori si se declara mari sustinatori ai mediului. Cand acorzi o licenta de exploatare unei companii, la un moment dat trebuie sa-i spui: ai voie sau nu ai voie sa exploatezi. Daca tragi de timp, ajungi in postura de a plati despagubiri. Aceasta este mostenirea pe care a preluat-o guvernul USL.

Daca Guvernul ar fi aprobat sau respins proiectul in mod direct, atunci USL nu s-ar fi diferentiat cu nimic fata de fostele guverne PDL. Doar la ei decizia era luata de un singur om, transmisa in plic si executata. Victor Ponta a considerat ca era necesara o decizie politica a Parlamentului.

Nu cunosc detalii tehnice, nu activez in Comisia de mediu, nu sunt familiarizata cu acest gen de proiecte. Atunci cand s-a pus problema interzicerii cianurilor in minerit, am votat impotriva cianurilor. Dar nu cred ca e corect ca deciziile majore trebuie luate in functie de parerile unei persoane, ci prin dezbateri serioase, ample, cu toate argumentele pe masa. In Parlamentul European, fiecare propunere a Comisiei este disecata in detaliu, devine obiect de rapoarte si avize din partea diferitelor comisii si este votata numai dupa analize foarte riguroase. Sunt audieri, negocieri, revizuiri si completari. Deciziile trec prin procese complexe si filtre multiple. Doar asa putem avea garantia ca ele sunt corecte.

Consider ca implicarea Parlamentului in astfel de dezbateri majore poate fi o forma absolut necesara de recastigare a statutului sau in societatea romaneasca. Parlamentul este o institutie vitala pentru democratie, iar pentru a-si recastiga increderea romanilor trebuie sa ia parte la dezbaterile publice majore, precum Rosia Montana. In acest fel se va recredibiliza, iar parlamentarii isi vor indeplini cu adevarat rolul de reprezentanti la varf ai cetatenilor.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s