Impotriva tendintei populiste de a-i folosi pe romani ca vinovatii de serviciu ai UE

 new europe

Intr-un articol pe care l-am publicat in saptamanalul „New Europe”, ce apare la Bruxelles, am pledat impotriva tendintei unor politicieni populisti de a-i transforma pe cetatenii romani in vinovatii de serviciu ai UE, in cursa pentru voturi la alegerile europarlamentare.

In articolul intitulat „Sa combatem extremismul acum”, am subliniat ca e nevoie, mai mult ca oricând, de solidaritate și de participarea cetățenilor la redefinirea și relansarea proiectului european, aflat într-un impas, ca urmare a crizei economice și sociale pe care o traversăm de mai bine de cinci ani. Unii politicieni, în loc să caute soluții problemelor cu care ne confruntăm, caută țapi ispășitori. Nimic nu este mai contraproductiv, mai ales în situații de criză, decât stabilirea greșită a priorităților. Degeaba găsim vinovați, dacă nu găsim soluții problemelor cu care se confruntă cetățenii.

Adevăratele probleme de pe agenda publică europeană nu pot fi inlocuite cu agenda populistă a unor politicieni. Prețul refuzului de a rezolva problemele reale va fi foarte mare – în termeni economici si sociali, dar și în ceea ce privește atașamentul față de valorile europene, inclusiv fata de democrație.

In articol, am criticat mentinerea restrictiilor în privința intrării românilor pe piața muncii si discriminarea celor care muncesc legal în unele state membre. De asemenea, am precizat ca reducerea decalajelor de dezvoltare, prin investiții din țările dezvoltate, este singura soluție pentru ca românii și alți cetateni din Est să rămână în țările lor si ar sprijini si relansarea economiilor țărilor dezvoltate. Nu poți urmări doar maximizarea profitului investițiilor în aceste țări, presând pentru menținerea salariilor la un nivel ridicol de mic, pentru reducerea drepturilor salariaților si pentru creșterea timpului de muncă, iar apoi să te plângi că oamenii caută o viață mai bună. Este prea multă ipocrizie și ea naște frustrări.

3 gânduri despre “Impotriva tendintei populiste de a-i folosi pe romani ca vinovatii de serviciu ai UE

  1. Doamna Cretu, am citit articolul, mi-a placut, am vazut si ca el a primit un prim comentariu pozitiv de la cititori. Multumesc pentru el si multumesc pentru link-ul catre revista.

  2. Pingback: Noi pagini despre nevrednica guvernare Ponta… « Motanul Incaltat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s