Pentru un raspuns european mai eficient in fata dezastrelor naturale

Ieri, la Bruxelles, am prezidat dezbaterea din cadrul Comisiei pentru Dezvoltare pe tema perspectivelor europene privind construirea rezistentei comunitatilor in fata catastrofelor naturale. La reuniune au participat Kristalina Georgieva, comisarul european pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Răspuns la Criză, si Margareta Wahlström, Reprezentant Special al Secretarului General al Organizatiei Natiunilor Unite pentru reducerea riscului de dezastre.

 DEVE (38)

Dupa cum am subliniat in interventia mea, in fata efectelor tot mai grave ale schimbarilor climatice, e nevoie de o reducere a birocratiei si de o restructurare a Fondului European de Solidaritate, pentru a putea asigura interventii prompte in caz de calamitati naturale, pentru ajutorarea victimelor si pentru a consolida capacitatea autoritatilor si a comunitatilor locale de a face fata altor dezastre. Exista regiuni predispuse la inundatii, precum cele din ultimele zile din Romania, sau alunecari de teren si cutremure, asadar eforturile trebuie focalizate pentru a impiedica noi pierderi de vieti omenesti si pagube materiale.

 DEVE (46)

Comisarul european Kristalina Georgieva a subliniat ca, in urma demersurilor Guvernului roman, Comisia Europeana se afla in contact cu autoritatile romane pentru a oferi suport in atenuarea efectelor inundatiilor din estul tarii.

 DEVE (28)

Conform estimarilor, peste 1 milion de oameni si-au pierdut viata in ultimul deceniu, in lume, din cauza dezastrelor naturale. Iar Uniunea Europeana este din ce in mai afectata de inundatii catastrofale, cum au fost si cele din mai si iunie anul acesta, in centrul Europei. Cred ca avem nevoie de un sistem coordonat de raspuns la dezastre. De aceea, am reinnoit propunerea de restructurare a Fondului de Solidaritate pe bazele modelului bugetar pentru ajutor umanitar in cazul situatiilor de urgenta in afara UE. Nu e normal ca Uniunea Europeana sa aiba un sistem mai eficient de interventie in tari terte decat pentru ajutorarea statelor membre. Se impune o reformare a capacitatii europene de gestionare a raspunsului la dezastre naturale, axata pe solidaritate, promptitudine si preventie, prin reducerea vulnerabilitatii comunitatilor locale.

2 gânduri despre “Pentru un raspuns european mai eficient in fata dezastrelor naturale

  1. Doamna Cretu, inca de acum vreo citiva ani am scris despre necesitatea unui sistem national de combatere a dezastrelor naturale. Sa mai amintesc ca am scris de pomana? Putem face, pe aceleasi principii, o organizare (sau un inceput de organizare) europeana. Deosebirea este ca nu mai detaliez deoarece detaliez, si la acest nivel, tot de pomana: egalitatea ( ca si audienta) nu este pentru aceia ca mine. Felicitari pentru initiativa, sunt convins ca va insemna ceva!

  2. Trebuiesc consolidate toate barajele si podurile de traversare peste rauri prin programe pe mai multi ani si reimpaduririle in zoneleunde au fost facute defrisari deoarece pomii aveau rolul de a opri scurgerea rapida a apei cazute in urma ploilor si preintampina erodarea solului, aparitia unor efecte nedorite mai greu de controlat si de stapanit. Se poate face o harta cu situatia lor si cu prioritati acolo unde dupa verificare s-au constatat ca sunt mari probleme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s