Fuga de onoare a d-lui Tokes

Sunt surprinsa de vestea că d-l Laszlo Tokes refuză să se prezinte la ședința Consiliului de Onoare al Ordinului Național ”Steaua României” de joi, care va avea loc pe un teren neutru, în Aula Academiei Române. Sunt profund decepționată de această poziție, pentru că a-ți trimite avocatul la ședință este un gest deplasat, in conditiile in care acest Consiliu de Onoare nu este un tribunal. Toți cei care fac parte din Consiliu sunt egalii d-lui Tokes și era o discuție între egali.

Ca de obicei când un lider al minorității maghiare jignește grav sentimentele și valorile majorității române, are o  scuză la îndemână: a fost tradus greșit. Să zicem că ar fi fost cazul și cu declarația d-lui Tokes referitoare la nevoia instituirii unui protectorat strain în Transilvania. D-l Laszlo Tokes și-a adus aminte de această scuză convenabilă, rostită prin intermediul avocatului său, abia acum vreo două zile.

Dacă era de bună-credință, scuzele veneau chiar în ziua în care a fost ”greșit tradus”, nu la aproape două luni de la momentul în care au fost rostite cuvintele incriminate. Dar, onest vorbind, și luările de cuvânt din Parlamentul European si declaratiile cu caracter separatist sunt tot ”greșeli de traducere” și nu acțiuni și declarații anti-românești?  

Oricum, avocatul d-lui Tokes reușește performanța de a face și mai gravă declarația sa, vorbind despre Ungaria ca despre o ”putere protectoare”.

O poziție demnă din partea d-lui Tokes ar fi însemnat discuția cu membrii Consiliului de Onoare al Ordinului.

Faptul că unii dintre membrii Consiliului au exprimat public susținerea față de cererea mea, de ridicare a calității de membru al Ordinului domnului Tokes, nu are nicio relevanță. Consiliul de Onoare nu este o instanță și nu funcționează după regulile unui tribunal. Consiliul a fost ales conform regulilor Ordinului și nimeni nu a contestat aceste reguli în justiție. Și, de fapt, ceea ce am făcut eu si ceea ce au susținut doamnele Ecaterina Andronescu și Gabriela Firea reprezinta doar un demers care pune în mișcare o procedură.

Nu cererea mea este în discuție, ci faptele și vorbele d-lui Tokes Laszlo.

Doamnele Andronescu si Firea au fost alese in mod statutar in Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei”. Restul sunt încercări de intimidare și o pregătire a eventualei contestări a deciziei Consiliului, în cazul în care ar fi defavorabilă d-lui Tokes.

În ceea ce mă privește, aș fi dorit să existe o discuție a Consiliului cu d-l Tokes, nu cu avocatul domniei sale. D-l Tokes se prezintă pe sine ca pe un simbol al luptei cu nedreptatea. Dacă domnia sa crede că este nedreptățit, putea să lupte direct, nu prin intermediari și nu cu argumente cusute cu ață albă. Păcat, simbolurile decad și ele, când între imagine și realitate intervine un divorț.

5 gânduri despre “Fuga de onoare a d-lui Tokes

  1. Fiti atenta, dna Cretu, e un joc aici, iar presedintele va tine partea lui Tokes. Sugestia mea, daca este sa tineti cont de ea, este sa-l scoateti pe Tokes din ordin: la atacurile la care ati fost supusa in ultima vreme – si de care cred ca presedintele nu este strain – nu mai aveti prea mult de pierdut.

  2. Pingback: De ce? « Motanul Incaltat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s