Violența împotriva femeilor poate fi eradicată doar printr-un efort comun al tuturor forțelor politice

Weekend-ul acesta am participat la conferința Organizației Femeilor Social-Democrate a județului Cluj, care a avut ca temă promovarea Convenției de la Istanbul, cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Am avut un program încărcat, însă m-am bucurat să fiu din nou la Cluj, unde revin de fiecare dată cu multă plăcere.

Cluj

În intervenția mea am subliniat faptul că, din păcate, 70% dintre femeile de pe glob au căzut victime, cel puțin o dată în viață, violenței fizice, sexuale sau psihologice. Am amintit faptul că în luna martie a acestui an am organizat la Parlamentul European, cu sprijinul Grupului Socialiștilor și Democraților, un Manifest pentru Ziua Femeii, care s-a concentrat pe cele cinci mari provocări ce vizează femeile din UE: discriminarea salarială, sărăcia, șomajul, violența, locurile de muncă precare și cu timp parțial. Ulterior, în aprilie 2013, am organizat, la Bruxelles, în calitate de vicepreședinte al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, o conferință pentru a marca importanța intensificării eforturilor în vederea semnării și ratificării Convenției de la Istanbul, eforturi pe care și România trebuie să le facă.

Așa cum am menționat și cu altă ocazie, ratificarea acestui act internațional este esențială, pentru că textul ei statuează, pentru prima dată în istorie, faptul că violența împotriva femeilor și violența domestică nu sunt probleme private.

Textul recunoaște fenomenul violenței împotriva femeilor drept o gravă violare a drepturilor omului și o formă de discriminare, introducând totodată și o serie de infracțiuni noi, precum căsătoria forțată, urmărirea, violența psihică, hărțuirea sexuală, sterilizarea forțată, precum și mutilarea genitală a femeilor.

IMG_3194   IMG_3222

Am salutat, cu această ocazie, adoptarea Memorandumului de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și de către Ministerul Afacerilor Externe, acțiune care dovedește o clară preocupare a Guvernului Ponta pentru una din cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea contemporană. Și, desigur, sper că vor fi parcurse cât mai curând toate celelalte etape procedurale pentru ca aceste noi reglementări să fie prevăzute în textele legale.

În încheiere am subliniat faptul că nu putem fi egali doar pe hartie, ci trebuie ca acest deziderat să devină realitate. Nu e corect ca o femeie să muncească 14 luni pentru a câștiga cât un bărbat într-un an și nu e just să existe decalaje între ratele șomajului la femei și la bărbați sau în privinta reprezentării în viata politică, în sfera deciziilor economice sau la nivel administrativ. E un cumul de factori care impiedica promovarea coerentă și concretă a drepturilor femeilor în societate. E, în definitiv, un context care favorizează violența de gen și trebuie să acționăm impotriva tuturor acestor elemente care perpetuează vulnerabilitatea femeilor.

IMG_3235   IMG_3245

Intervenția mea a fost urmată de o conferință de presă, în care am abordat subiectele zilei. Am reiterat motivele pentru care consider că ar trebui ca Ordinul Steaua României să îi fie retras europarlamentarului Laszlo Tokes, amintind faptul că incită la conflict între majoritatea română şi minoritatea maghiară şi că, din declarațiile sale reiese cât se poate de clar că ar vrea să vadă distrus statul naţional român. Am vorbit și despre ultimele declarații ale președintelui Băsescu, care face scandal în ideea de a acoperi rezultatele pozitive ale Guvernului Ponta. Consider că Romania va fi foarte câștigată odată ce Traian Basescu va ieși total din viața politică. Au mai ramas puțin peste 60 de săptămâni până când Basescu va pleca. Însă până atunci, Traian Basescu rămâne, strict formal, președinte, iar 60 de saptamani e, totuși, mult.

Nu în ultimul rând, am vorbit despre invitația la Parlamentul European pe care am lansat-o elevilor care s-au clasat primii la nivel național la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului. Printre aceștia, și un fost elev clujean, pe care l-am contactat deja și care se va alătura celorlalți elevi performanți pe care îi aștept la Bruxelles. Cred că a venit momentul să recunoaștem și să premiem performanța, iar România va câștiga pe termen lung dacă știe să sprijine și să încurajeze astfel de tineri!

Reclame

4 gânduri despre “Violența împotriva femeilor poate fi eradicată doar printr-un efort comun al tuturor forțelor politice

 1. Felicitari! Va dedic un fragment din cartea mea, cu drag si admiratie!

  Das ewig weibliche/ Zieht uns hinan! (J.W.Goethe)

  Domnia-Ta,

  M-ai intrebat, mai în glumă, mai în serios, ce este “eternul feminin”, iar eu găsesc de cuviință să îl citez pe Goethe și să îți răspund cu vorbele lui, oferind astfel și traducerea motoului:”eternul feminin e ceea ce ne înalță la ceruri” și nu poate fi redus la ceea ce simte și trăiește Emma Bovary, fiindcă feminitatea nu înseamnă doar exces imaginativ, negarea propriei condiții, năzuința spre dragoste romantică și evadări imposibile.

  Feminitatea s-a arătat privitorului binevoitor sau dimpotrivă, în culorile contrastante oferite de diversitatea împrejurărilor istorice și sociale de după ieșirea din matriarhat. Fragmente de memorie folclorică, recognoscibile în marile mituri, au arătat eternul feminin ca o completare a lui Andreia, așa încât femeia este tot ce nu poate fi bărbatul și invers. Legenda evocată de Platon vorbește de mitul androginului, el și ea în bulgărele primordial, alcătuind un tot unitar, distrus de zei din invidia de a nu putea trăi plenar un sentiment.

  Ce mai e eternul feminin, Domnia-Ta, când de-a lungul timpului femeia a fost luată în sclavie, vândută în piața publică, împărțită învingătorilor, după bătălii, robită în harem, încorsetată în centura de castitate și claustrată în castel, apoi stâlcită în munci domestice, înlocuind boul la jug…, sabotate cel mai adesea în afirmarea lor socială, profesională și chiar sentimentală de o lume guvernată de Andreia, care a uitat că i-a fost parte egală în guguloiul facerii (nu cea a religiilor descendente din miturile originare).

  Ce mai e eternul feminin, Domnia- Ta după ce a supraviețuit societăților prea conservatoare în care femeia a fost obligată să privească pieziș, sau printre gratii, sau din dosul unui văl, sau din dosul unei măști puse forțat pe chipul ei?

  Marea literatură despre feminitate se poate împăți în două mari categorii, după cum i-a fost succesul în iubire al vreunui scriitor, mai mare sau mai mic, așadar în doar două categorii: femeia-demon sau femeia-înger! Desigur că sunt și subcategorii: cupida, vampa, trădătoarea, prostituata și, la sfârșit, proxenata, când nu mai ai ce rol să îi atribui.

  Brutal, cinic și nătâng, dictonul “Tota mulier in utero” se dorea cu pretenții științifice! Dar ce bine că există uterul femeii! În miracolul acela al facerii întrauterine, se reiterează de câte ori se va naște un copil, legenda androgină a guguloiului. În copil, se regăsesc cei doi, cum nu vor fi niciodată în viețile trăite în cuplu. Acolo sunt el și ea în stare pură!

  Ce vreau să nu uitați, Domnia-Ta, e că fiecărei femei din galeria de portrete îi va corespunde un Andreia din galeria de portrete. Curgerea timpului va alege momentul acelei regăsiri. Și nimeni pe lume nu are dreptul să atace asta, fiindcă sumtem prea mărunți! Nu creierele noastre hotărăsc! Ci sufletele noastre, acel animus, care știe totul dincolo de rațiune.

  Eternul feminin umanizează prin dragoste și îl ridică pe Andreia la ceruri! Fiindcă a fi îndrăgostit poate însemna și a fi în al nouălea cer. Eternul feminin și animus virilis, Andreia, trebuie să rămână în ethosul egalității, dar nu mă refer aici la forța fizică a lui Hercule, ci la feminin și masculin prin ceea ce au mai bun fiecare dintre cele două entități ale sferei originare.

  Îți doresc, Domnia-Ta, să îți găsești trupul originar și să te bucuri de asta, iar dacă l-ai găsit și l-ai pierdut, atunci, te asigur că încă mai ai o șansă! Celulele originare se recunosc și se iartă!

  Cu drag, La Fee Blanche, Contesă de Chou-Fleur

  […]

  La Fée Blanche, Contesă de Chou-Fleur, « Scrisorile Contesei de Chou-Fleur », Editura Pastel, 2013

 2. Violenta impotriva femeilor nu poate fi eradicata nici printr-un efort comun al tuturor fortelor politice, dar sunt de acord ca vectorii politici sa sustina incetarea acestor violente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s