Capcana populismului european

Am ridicat în mai multe rânduri, atât prin declarațiile mele din Parlamentul European, cât și prin intervențiile pe care le-am avut în spațiul virtual, problema derapajelor populiste, care se pare că au găsit în ultimii ani teren fertil într-o Europă tot mai dezamăgită de modul în care este condusă de dreapta populară. Pe fondul câștigării unui număr deloc neglijabil de locuri în Parlamentul European la precedentele alegeri și încurajați de anumite sondaje, populiștii europeni, în frunte cu olandezul Geert Wilders, promit să pună bazele unei forțe politice pan-europene care își propune, nici mai mult, nici mai puțin, decât să submineze actuala arhitectură europeană.

Marele risc pe care îl reprezintă partidele populiste se rezumă la faptul că soluțiile propuse de către acestea pentru depășirea dificultăților economice sunt total nefezabile, oricât de seducătoare ar putea fi, pentru unii, la prima vedere. Lipsit de un bagaj real de soluții pe termen lung, populismul nu face decât să genereze dezamăgiri și mai adânci, care nasc resentimente tot mai puternice. Acesta este, de fapt, motivul pentru care mulți politologi au atras atenția asupra faptului că populismul naște, adesea, populism.

Alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor vor reprezenta un test pentru întregul electorat european, care va fi nevoit să discearnă între soluțiile serioase, realiste și falsele soluții sau anti-soluțiile pe care le propun partidele radicale și eurosceptice.

Mi se pare profund incorect și am condamnat constant faptul că românii reprezintă ținta predilectă în goana după voturi a populiștilor. Însă ceea ce n-ar trebui să uităm este faptul că până nu demult, aceiași populiști condamnau polonezii veniți la muncă în țările din Occident; astăzi ne condamnă pe noi și pe bulgari. Mâine, oricare alt popor ar putea cădea în dizgrațiile acestor politicieni, iar astfel, întregul proiect european ar avea de suferit.

Voi face și pe mai departe demersuri astfel încât alegătorii europeni să înțeleagă faptul că partidele populiste construiesc, de fapt, capcane pe care le întind alegătorilor în pragul perioadelor electorale și nimic mai mult. Iar pericolul ca europarlamentarele din 2014 să consemneze o victorie, fie ea cât de mică, pentru aceste partide, trebuie eliminat fără echivoc.

Reclame

2 gânduri despre “Capcana populismului european

  1. Pingback: Ingrozitoarea grija fata de cetatean… « Motanul Incaltat

  2. Dincolo de doctrinele corporatiste cea mai mare dezamagire este un partid de stinga care nu mai protejeaza proprietatea de stat.Mai rau, nu se vad investitiile statului in ce a mai ramas din industrie .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s