O vizită pentru România

Azi începe vizita premierului Victor Ponta în Statele Unite ale Americii. O vizită pe care, din motive meschine, destui din presă și din politică au prezentat-o drept un eșec, încă înainte de a începe. De aceea, înainte de orice, se cuvine să înțelegem că, președinte, premier, miniștri, președinți ai celor două Camere ale Parlamentului, acești oameni nu se reprezintă pe sine în afara țării, reprezintă România. Și aceste vizite, dacă se soldează cu succese, sunt succese pentru țară, nu pentru ei. A dori eșecul unei astfel de vizite este o dovadă că aceia care gândesc și acționează în acest fel nu au nicio responsabilitate pentru binele comun.
Da, e adevărat că avem un Parteneriat Strategic cu SUA. Doar că, în afara dimensiunii militare, care privește prea puțini români, acest Parteneriat nu prea are conținut. Această vizită asta își propune: să dea conținut relațiilor bilaterale, mai ales în partea sa economică. Și eu nu m-aș uita numai la relațiile care se referă la exploatarea resurselor primare. România are multe de oferit și în alte domenii: agricultură, industrie alimentară, construcții de mașini, IT. Să nu vedem doar proiectul Bechtel, care, dacă ne gândim bine, s-a terminat cum s-a terminat mai ales pentru că noi nu am știut cum să-l gestionăm corect.
Avem nevoie de investiții, românești și străine, pentru a relansa economia și pentru a crește nivelul de trai. SUA sunt o sursă importantă de investiții. Trebuie să înțelegem ce avem de făcut pentru a atrage cât mai mulți investitori americani. Mai ales că între SUA și Europa există diferențe mari de cultură economică. Este o realitate, și trebuie să dăm răspunsuri adecvate acestei diferențe.
Din alt punct de vedere această vizită ar trebui să însemne și un nou început în gestionarea politicii externe a României. Faptul că atât președintele și premierul, respectiv Executivul, au atribuții în domeniu nu face lucrurile mai ușoare. Din păcate președintele Traian Băsescu abordează conflictual gestionarea politicii externe, lucru obișnuit la domnia sa. Asta nu este de bun augur pentru România. De aceea se impune o schimbare de fond în domeniu.
Succesul acestei vizite este un succes pentru România. Și dacă ne propunem obiective realiste, le urmărim cu tenacitate și ne respectăm angajamentele asumate, relația româno-americană va intra într-o nouă fază, în care se pot aborda și rezolva și probleme sensibile, precum renunțarea la vize pentru românii care doresc să viziteze SUA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s