Atena – dialog cu viitoarea presedintie greaca a UE

20131202_220627

Cu Hannes Swoboda, Evangelos Venizelos si colegii din Grupul Socialist

Azi, am participat la discuţiile de la Atena ale liderilor Socialiştilor din Parlamentul European cu viitoarea preşedinţie elenă a UE, reprezentata la reuniunile de azi de primul-ministru Antonis Samaras şi de miniştrii de Externe, Evangelos Venizelos, şi de Finanţe, Yannis Stournaras. De asemenea, am luat parte la discutiile cu primarii principalelor oraşe din Grecia, cu reprezentanţii Partidului Socialist (PASOK), ai mediului de afaceri, precum si – pe tema impactului crizei asupra politicilor europene de azil şi migraţie – cu cei ai organizaţiilor non-guvernamentale.

20131202_220510Cu viceprim-ministrul Venizelos, ministru de externe si presedintele PASOK

Grecia va deține președinția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului viitor, o perioadă în care proiectul european se va confrunta cu testul major al alegerilor europene. Acestea pot reprezenta o sancțiune dură a politicilor de austeritate impuse țărilor sudice și estice ale UE, dar și un verdict sever privind construcția europeană în ansamblu. Iar zbuciumul grecilor din anii crizei este un avertisment la care trebuie să fim foarte atenți: de la suferința cetățenilor din cauza unor politici eronate, la ascensiunea extremei drepte și degenerarea în violență a tensiunilor sociale.

20131202_102048

Dacă Grecia va depăși cu bine efectele crizei, Uniunea Europeană se poate considera salvată. Iar dacă Grecia va reuși să imprime o preocupare mai mare a instituțiilor europene pentru relansarea economică, crearea de locuri de muncă și solidarizarea țărilor membre pentru depășirea decalajelor de dezvoltare, UE va avea un viitor mai puțin sumbru decât se străduie populiștii de serviciu să-l creioneze.

20131202_105901

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s