De la Cortina de Fier la Cortina de Sărăcie

În 5 aprilie 1946, aflat în vizită în Statele Unite ale Americii, sir Winston Churchil, fost premier al Marii Britanii, rostea, într-un discurs devenit celebru, faimoasa frază referitoare la Cortina de Fier, care a marcat începutul Războiului Rece. Acum, o propunere a premierului David Cameron, și el conservator, ca și Churchil, poate fi considerată începutul unei noi împărțiri a continentului, între săraci și bogați, de data asta, nu între comuniști și capitaliști, ca în 1946. Dacă Marea Britanie va aplica propunerea lui Cameron, propunere susținută discret, dar ferm, de Franța și de Germania, o Cortină de Sărăcie va cădea între cele două părți ale Europei și astfel Europa Unită va deveni o amintire, un proiect eșuat.
În esență, David Cameron intenționează să impună noi restricții cu privire la beneficiile pentru cetățenii UE care se îndreaptă spre Marea Britanie, însă dorește reforme mai ample, cum ar fi limitarea mișcării forței de muncă din noile state membre, până când acestea ating un anumit nivel al PIB-ului pe cap de locuitor. Această din urmă idee este aceea care îngrijorează cel mai mult.
PIB este un indicator înșelător și tot mai multe țări caută soluții pentru a-l înlocui cu unul adecvat, care să reflecte mai bine realitățile economice și sociale ale fiecărei țări. Un simplu exemplu. În România, între 2005 și 2008, deși PIB a crescut semnificativ, cu circa 25%, în același timp a crescut și numărul celor aflați sub pragul sărăciei și în risc de sărăcie. Mai grav, printre aceștia se află foarte mulți copii.
Peste tot în Europa polarizarea socială și economică face ravagii. Unul din patru europeni trăiește deja în sărăcie sau este în risc să ajungă sub pragul oficial de sărăcie. Nimeni nu poate garanta că și dacă PIB-ul unei țări ajunge la un prag (artificial, impus după criterii arbitrare) prestabilit, sărăcia va scădea, la fel și fluxurile migratoare. Dimpotrivă.
Cred că mult mai important, inclusiv pentru Marea Britanie, ar fi dacă țările bogate din UE ar colabora cu țările sărace pentru crearea de noi locuri de muncă, mai bine plătite, prin proiecte destinate îmbunătățirii stării infrastructurilor, de la cele de transport la cele sanitare și educative.

Marea Britanie nu poate fi promotoarea unui război împotriva săracilor Europei, care este profund imoral și contrar valorilor continentului nostru. Nu înțeleg cum în patria liberalismului un prim ministru poate propune politici anti-liberale, discriminatorii și care aduc atingere demnității umane.

Toți înțelegem problemele țărilor europene, confruntate cu consecințele economice și sociale ale crizei financiare. Dar nu ridicând Cortine le putem rezolva. Războiul Rece a fost o idee proastă, care nu a rezolvat nimic, cum nimic n-a rezolvat existența Cortinei de Fier. Războiul împotriva săracilor nu va rezolva nici el ceva, dupa cum Cortina de Sărăcie nu va rezolva nimic.
Doar deschiderea, dialogul, solidaritatea sunt instrumente cu adevărat eficiente pentru problemele țărilor membre ale UE. Sper că rațiunea va învinge acum, așa cum a învins și în Războiul Rece.

Un gând despre “De la Cortina de Fier la Cortina de Sărăcie

  1. În România, între 2005 și 2008 a crescut și numărul celor aflați sub pragul sărăciei și în risc de sărăcie din cauza cotei unice!!! Mie mi-a crescut salariul la introducerea nedreptei si necivilizatei cote unice, lucru care nu m-a influentat in privinta obiectivitatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s