Drept la replica

In legatura cu articolul publicat pe site-ul ziarului „Libertatea”, referitor la votul din Parlamentul European privind Raportul Estrela, doresc sa fac urmatoarele precizari:

Raportul nu are nici o legatura cu legalizarea homosexualitatii, dupa cum, in mod eronat, se afirma in titlu. De altfel, afirmatia din titlu nu este sustinuta deloc de continutul articolului.

Raportul priveste drepturile sexuale si reproductive, ca drepturi fundamentale ale omului. Principala prevedere a raportului si cel mai important punct de disputa intre grupurile politice se refera la dreptul la avort.

Votul meu in favoarea rezolutiei elaborate de colega socialista Edite Estrela – rezolutie respinsa prin votul de ieri din plen – a fost determinat de cateva considerente foarte precise. Raportul indemna statele membre sa actioneze pentru prevenirea sarcinilor neplanificate si nedorite si atenuarea efectelor acestora, precum si pentru ajutorarea victimelor violentei sexuale si violurilor. In o treime din statele UE costul contraceptivelor nu e suportat de asigurarile medicale, ceea ce le vulnerabilizeaza pe femeile cu venit redus si pe adolescente. Educatia sexuala adecvata varstei, serviciile de planificare familiala si accesul la contraceptie contribuie la prevenirea sarcinilor nedorite, avorturilor si infectiilor cu transmitere sexuala. De asemenea, rata ridicata a mortalitatii materne in Romania si in alte cateva state membre ale UE ne obliga sa actionam concret pentru imbunatatirea serviciilor educationale si medicale in aceasta privinta.

Este regretabila exploatarea politicianista a subiectului, in conditiile in care impulsul conservator determina o opozitie tot mai puternica fata de dreptul la avort in Europa. Totodata, criza economico-sociala si masurile de austeritate au afectat dreptul cetatenilor la servicii de sanatate de calitate. In acest context, era de datoria Parlamentului European sa apere drepturile sexuale si reproductive ale cetatenilor europeni si in acest sens am votat conform pozitiei Grupului Socialist, al carui vicepresedinte pentru egalitatea de gen sunt.

Reclame

2 gânduri despre “Drept la replica

  1. Dupa mine ati votat de frica, de frica ca veti fi luata peste picior, in cel mai bun caz, de colegii socialisti si prietenii liberali, tocmai ca sunteti vicepresedinta grupului socialist. Cum ar fi fost sa fi votat impotriva? Elegant si absurd in acelasi timp… sacalii partidului din care faceti parte v-ar fi sarit imediat la beregata. Si totusi, a pune egal intre dreptul la viata al celui deja nascut (dumneavoastra) si dreptul celui nascut de a ucide dupa bunul plac potentialitatea existentei altuia (caci, nu-i asa, pentru dumneavoastra, avortonul nu este om, ci o entitate pe cale de a deveni om) este kafkaesc, distopic si patologic in acelasi timp. Dar sa ridici la nivel de drept al omului alegerea cuiva de a preveni existenta altuia este de un absurd incomensurabil. Nu mai umblati cu cioara vopsita: ati votat de frica si de rusine fata de colegii de partid.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s