Prețul opririi extinderii UE ar fi mult mai mare decât costurile lărgirii Uniunii

In contextul discutarii concluziilor reuniunii Parteneriatului Estic de la Vilnius, cred ca trebuie precizat ca extinderea Uniunii Europene este un proces logic și necesar pentru viitorul proiectului european. Nu pot fi de acord cu aceia care văd în extindere un pericol pentru coeziunea ansamblului Uniunii. Prețul opririi extinderii ar fi mult mai mare decât costurile lărgirii Uniunii, atât în termeni economici si sociali, cat și de securitate.

UE are resursele necesare pentru a susține extinderea, pentru a combate sărăcia și a reduce decalajele de dezvoltare între diversele țări europene. Națiunile bogate ale Europei nu au de ce se simți amenințate de eventualele fluxuri de emigranți economici din țările candidate. Este o realitate faptul că primii care pleacă fac parte din elitele profesionale din aceste țări, care acoperă cererea de forță de muncă din domenii sensibile din țările bogate. Este în interesul vechilor state ale UE să investească în noile țări membre, pentru că, pe măsură ce va crește ocuparea forței de muncă în aceste țări, fluxurile migrante se vor reduce. Avem nevoie de un plan coerent și de voință politică pentru a face asta.

Pentru România extinderea Uniunii Europene către Balcanii de Vest este un proces esențial, care va duce la stabilizarea zonei și la crearea unui subspațiu democratic si coerent, în cadrul UE.

Anunțuri

2 gânduri despre “Prețul opririi extinderii UE ar fi mult mai mare decât costurile lărgirii Uniunii

 1. D-na Cretu,

  „UE are resursele necesare pentru a susține extinderea, pentru a combate sărăcia și a reduce decalajele de dezvoltare între diversele țări europene.”

  Pai, nu prea se vede ca se combate saracia sau ca se reduc decalajele… Si atunci stau si eu si ma intreb: chiar are UE resursele necesare? Poate nu se doreste folosirea lor…

  „Este o realitate faptul că primii care pleacă fac parte din elitele profesionale din aceste țări, care acoperă cererea de forță de muncă din domenii sensibile din țările bogate.”

  Deci tarile din care pleaca acesti oameni isi pierd, de fapt, elitele. Foarte „frumos”, n-am ce zice. Pentru ca eu stau si ma intreb cum poate sa prospere tara cand elita acesteia contribuie la cresterea PIB-ului altei tari?

  „Este în interesul vechilor state ale UE să investească în noile țări membre, pentru că, pe măsură ce va crește ocuparea forței de muncă în aceste țări, fluxurile migrante se vor reduce. Avem nevoie de un plan coerent și de voință politică pentru a face asta.”

  Nici asta nu se vede: ca vechile state ale UE sa investeasca in noile state membre. Se si „grabesc”, n-am ce zice! Ei spun ca in noile state membre, dar mai ales in Romania si Bulgaria, nu sunt indeplinite acele conditii care sa-i determine pe ei sa aiba incredere ca sa investeasca acolo.

  Si atunci ce facem?

  • D-na Cretu,
   Toate aceste lucruri, fapte, rasuna in felul urmator: Uniunea Europeana este un instrument de dominatie (in special din punct de vedere economic) a natiunilor si tarilor sarace de catre cele bogate. Dupa parerea mea, aceasta politica are aprobarea tacita a lui Obama si este impusa in Europa de catre crestini-democrati si conservatori cu ajutorul in special al Germaniei. Se doreste, cel putin asa pare a fi, aducerea unor tari in stadiul de saracie lucie pentru a putea fi mai usor controlate de catre Germania si alte state bogate ale Europei si de catre SUA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s