Proiectul social-democraţilor europeni pentru noi locuri de muncă

S-a discutat, zilele acestea, în cadrul Grupului Socialist din Parlamentul European, despre aşa-numita „Iniţiativă a Joburilor”, un proiect susţinut de partidele de stânga din Parlamentul European, cu privire la modul în care piaţa muncii trebuie să se reinventeze. Din păcate, stilul în care Europa a fost condusă prin criză, în cea mai mare parte de guverne de dreapta care au aplicat măsuri de austeritate, a făcut ca situaţia locurilor de muncă să fie una dramatică, aproximativ 27 de milioane de europeni fiind în prezent şomeri. Europa a demonstrat că, din păcate, aplicând modelele economice deja consacrate, nu reuşeşte nici măcar să recupereze locurile de muncă pierdute, ca să nu mai vorbim despre crearea unora noi. Acesta a fost, de fapt, motivul pentru care socialiştii europeni au pus bazele „Iniţiativei joburilor”, un proiect ambiţios, dar fezabil, cu atât mai mult cu cât noua Comisie va fi condusă de stânga europeană, mult mai sensibilă la teme de acest gen decât popularii europeni.

Lipsa unui loc de muncă este una dintre cele mai mari îngrijorări ale europenilor; şi pe bună dreptate, întrucât generează o acută lipsă de securitate. Noua strategie a joburilor trebuie să fie radical diferită de abordarea de până acum, tocmai pentru a permite o recuperare economică reală şi durabilă. În acest sens, proiectul socialiştilor propune nu doar sporirea cantităţii, ci şi a calităţii locurilor de muncă, prin aprecierea capacităţilor individuale ale fiecărui angajat, care trebuie privit ca o investiţie, nu ca un cost. Piaţa muncii trebuie să devină una deschisă tuturor europenilor şi să ofere joburi decente tinerilor, pentru că, aşa cum corect precizează şi documentul, un loc de muncă decent este semnul unei societăţi civilizate. Până anul trecut, aproape un sfert din tinerii europei erau şomeri, o situaţie îngrijorătoare, care demonstrează faptul că inovaţia în ceea ce priveşte locurile de muncă poate fi o soluţie reală. Nu în ultimul rând, strategia susţinută de socialişti propune crearea uniformă a locurilor de muncă pe teritoriul Uniunii Europene, astfel încât să fie evitate aglomerările economice şi toate regiunile geografice ale Europei să se dezvolte echilibrat.

Cred că este important să susţinem „Iniţiativa joburilor”, un proiect care este, în definitiv, complex, însă care propune obiective realiste şi, mai ales, necesare Europei, într-o perioadă în care este imperativ să imaginăm soluţii durabile şi aplicabile tuturor statelor europene în egală măsură.

Reclame

Un gând despre “Proiectul social-democraţilor europeni pentru noi locuri de muncă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s