Ziua Internațională a non-violenței în școli

Astăzi, în multe țări din lume se organizează manifestări care marchează Ziua Internațională a non-violenței în școli. Legată de personalitatea lui Mahatma Gandhi, considerat părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: “non-violenţa este arma celor puternici,” această zi are drept scop promovarea unei educaţii bazată pe valori precum toleranţa, solidaritatea, respectul pentru drepturile omului, nonviolenţa în relațiile între oameni.

Cu regret trebuie să constatăm faptul că violența în școli și în jurul lor crește și devine un fapt banal. Din motive complexe, care țin nu o dată de starea materială precară a elevilor și părinților, de insuficiența resurselor școlilor, de lipsa educatorilor și chiar din cauza valorilor promovate în societate, atitudinile conflictuale au devenit preponderente. Violența se manifestă de vârste tot mai mici. Nu mai avem încredere în forța cuvântului, în dialog, în colaborare. Competiția, firească în societatea în care trăim, este extinsă la nivelul tuturor aspectelor vieții, nu se rezumă doar la viața economică.
Educația trebuie să corijeze acest mod deformat și periculos de a imagina relațiile între oameni. Violența este o gravă încălcare a drepturilor omului, indiferent cine o exercită și împotriva cui. În acest domeniu forța exemplului este singura admisă. Putem trăi în pace unii cu ceilalți, dacă ne respectăm și considerăm interesele celorlați la fel de importante și de legitime precum cele ale noastre.
Violența în școli nu poate fi redusă și combătută eficient decât printr-o colaborare extinsă între părinți și educatori, cu participarea activă a elevilor. Este un efort pe care trebuie să-l facem, dacă vrem să trăim într-o lume normală, fără teamă și în armonie.

Un gând despre “Ziua Internațională a non-violenței în școli

  1. D-na Cretu,
    Apropo de „Ziua Internațională a non-violenței în școli” ma astept sa luati pozitie in plenul Parlamentului European fata de incalcarile grave si repetate ale Drepturilor Omului din autoproclamata Republica Moldoveneasca Transnistreana (ilegal constituita!!). Trebuie aratat intregii Europe ce se intampla in aceasta relicva stalinista, numita Transnistria, sustinuta inca de Kremlin, si asta in sec. XXI!! Este revoltator ce s-a intamplat in Tiraspol: retinerea directorului Liceului Lucian Blaga, Dl. Ion Iovcev, impeuna cu soferul si contabila pe cand se intorcea cu banii de salarii. D-na. Raisa Padurean, director adjunct la respectivul liceu, chiar a spus ca: „profesorii si elevii din regiune sunt terorizati”. Trebuie propuse inclusiv sanctiuni chiar si de natura economica, financiara, militara impotriva Rusiei daca aceasta tara continua sa sprijine regimul separatist din Transnistria. Uniunea Europeana trebuie sa-si foloseasca influenta pentru a indrepta lucrurile in Transnistria, unde am inteles ca traiesc intre 250-300.000 de romani si care sunt supusi sistematic persecutilor din partea regimului separatist transnistrean.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s