O plăcută reîntoarcere în Ardeal şi Banat

Săptămânile trecute am fost, din nou, în Ardeal şi Banat, locuri în care mă reîntorc de fiecare dată cu multă plăcere. I-am reîntâlnit pe oamenii de aici, majoritatea foarte bine informaţi despre cele mai recente dezbateri la nivel european. Cred că nu surprinde pe nimeni faptul că temele cu care am fost abordată cel mai des au fost cele legate de declaraţiile iresponsabile la adresa României, venite dinspre anumiţi politicieni populişti şi xenofobi, unii chiar trimişi de români acolo, prin votul din iunie 2009. M-am bucurat să constat, însă, că lupta mea din Parlamentul European împotriva acestor politicieni îşi găseşte ecouri chiar până la nivelul localităţilor mai mici, unde Europa poate părea, pentru unii, prea departe, însă unde sunt mulţi cei care simt, pe bună dreptate, că vocea lor trebuie auzită la Bruxelles.  Acesta este şi motivul pentru care, de-alungul întregului mandat, am fost în mod regulat prin ţară. Am considerat întotdeauna că activitatea de la Bruxelles sau Strasbourg nu poate avea conţinut în lipsa dialogului direct cu cei care ne-au trimis acolo, cu cei în numele cărora, în definitiv, vorbim de la tribuna parlamentară. Vor avea o mare deziluzie politicienii care îşi propun să facă acum, la final de mandat, vizite în diferite colţuri ale ţării şi să le spună oamenilor cât de mult s-au luptat pentru interesele lor. Au trecut peste 7 ani de la momentul intrării României în Uniunea Europeană, iar cetăţenii au înţeles că declaraţiile demagogice de final de mandat nu ţin locul reprezentării în faţa instituţiilor europene.

Cel mai important semnal pentru întreaga Europă ar fi acela de a avea o prezenţă cât mai mare la urne în ziua alegerilor europarlamentare. Ar fi un mesaj clar pe care l-ar putea da România. În ciuda defectelor sale şi a crizei economice prost gestionate de către populari, construcţia europeană e în avantajul tuturor statelor membre, fie ele mai vechi sau mai noi, iar istoria scursă de la momentul înfiinţării sale ne demonstrează cât se poate de clar acest lucru.

Entuziasmul celor pe care i-am întâlnit la Cluj, Dej, Gherla, Arad şi Timişoara mi-a reconfirmat faptul că am putea da acest semnal în luna mai. Ar fi atât în avantajul României, cât şi în avantajul Uniunii Europene, proiect care ar fi, astfel, reconfirmat şi asupra căruia, cu legitimatea astfel câştigată, se vor putea opera modificările pe care le doresc cetăţenii, indiferent cât de departe s-ar afla, fizic, de Bruxelles.

IMG_5386

IMG_5417

IMG_5429

PSD Timis01

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s