Când retorica agresivă naşte violenţă fizică

Constat cu îngrijorare că, la aproape o lună de la alegerile europarlamentare,pericolul extremist creşte în intensitate în state membre ale Uniunii Europene precum Marea Britanie sau Franţa. Nu ne mai referim exclusiv la o escaladare a tensiunilor din spaţiul public generate de o retorică electorală.

Pericolul extremist a trecut la un alt nivel, care nu mai are nicio legătură cu alegerile naţionale sau europene.

La nivelul populaţiei britanice, aşa cum arată studiul anual al Atitudinilor Sociale ale Britanicilor, există un «efect UKIP» care constă în stimularea unor atitudini anti-imigraţie. Informaţiile şi statisticile oficiale ale autorităţilor britanice, cele care arată că, în realitate, imigranţii nu vin în Marea Britanie pentru beneficii, imigraţia fiind bună pentru economia britanică, nu ajung la cetăţeni. Chiar dacă realitatea contrazice minciunile celor din UKIP, un sfert dintre britanici cred în prezent că imigranţii vin în ţara lor pentru beneficii, iar 77% dintre aceştia vor reducerea imigraţiei. Acesta este rezultatul retoricii toxice şi iraţionale a UKIP, fiind o situaţie extrem de gravă.

În acelaşi timp, retorica extremistă nu poate să nu fie pusă în legătură cu incidentul din Franţa, în care un adolescent român a fost atacat brutal.

Cât timp politicienii extremişti din Europa vor continua retorica agresivă, iraţională, acest tip de violenţe se vor răsfrânge şi asupra unora dintre europeni.

Este nedrept şi periculos ceea ce se întâmplă, iar rolul nostru, al României, într-un climat din ce în ce mai tensionat este acela de a-i îndemna pe toţi să oprească violenţa, să asculte argumentele raţionale şi a ţine cont de statisticile oficiale care arată că românii contribuie la economiile ţărilor europene în care aleg să muncească. 

2 gânduri despre “Când retorica agresivă naşte violenţă fizică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s