Printre prioritatile Presedintiei italiene a Consiliului se regasesc si prioritatile noastre, ale romanilor

italian_presidency_parliamentFie ca ne referim la teme precum migratia si mobilitatea fortei de munca, la problema ocuparii fortei de munca sau la teme precum egalitatea de gen si lupta impotriva discriminarii, prioritatile Presedintiei italiene a Consiliului sunt, din multe puncte de vedere, si prioritatile noastre, ale Romaniei.

Concordanta dintre prioritatile anuntate de Italia si actiunile intreprinse deja sau avute in vedere de Romania, in plan intern, nu poate decat sa ne bucure.

Ma refer, de exemplu, la rata ridicata a somajului si a inactivitatii, in special in randul tinerilor, din plan european. Faptul ca Presedintia italiana va depune eforturi pentru punerea in aplicare a strategiei UE de ocupare a fortei de munca, axata pe instrumente cum ar fi Initiativa de Ocupare a Fortei de Munca pentru Tineret si Garantia pentru Tineri, reprezinta un pas suplimentar in directia corecta, pe axa actionala necesara in acest moment in Europa. Subliniez acest punct, pentru ca instrumentele europene sunt implementate, deja, si de catre Guvernul Ponta, tocmai cu scopul de a stimula crearea de noi locuri de munca tintind, implicit, reducerea somajului.

Tot la acest capitol, cresterea mobilitatii fortei de munca de inalta calitate – o tema-cheie a Presedintiei – vizeaza in mod direct multi dintre tinerii (dar nu numai!) romani. Acestia vor primi, astfel, un sprijin suplimentar pentru a munci, la nivel inalt, in concordanta cu pregatirea lor teoretica si practica, in orice tara membra UE. Atat timp cat procesul va duce la o „circulatie a creierelor”, in cadrul caruia Romania sa beneficieze de pe urma acestui proces, consider ca este o directie buna de actiune. O acumulare de experienta profesionala intr-un stat membru, care poate fi ulterior implementata si in Romania poate forma noua generatie de specialisti de care tara noastra are nevoie.

La fel de important, in opinia mea, este faptul ca problema de gen va fi urmarita ca una dintre prioritati in politicile si evaluarea actiunilor de responsabilitate sociala si de impact. Alaturi de consolidarea luptei impotriva discriminarii, inclusiv printr-un accent pus asupra incluziunii romilor, Presedintia italiana asuma o serie de directii de actiune care vor veni in sprijinul multor cetateni si cetatene din Romania.

Atat Italia, cat si Romania au in acest moment la conducerea guvernelor nationale doi premieri tineri, pe Matteo Renzi si Victor Ponta.

Energia si deciziile politice ale celor doi, puse in contextul acestor prioritati ale Presedintiei italiene, sunt argumente care ma fac sa cred ca, in urmatoarele luni, Europa si Romania se vor face pasi in directia stimularii mobilitatii fortei de munca, a identificarii de solutii concrete problemei ocuparii fortei de munca, a promovarii egalitatii de gen si combaterii discriminarii. Trebuie sa credem intr-un alt fel de viitor european in care Romania va fi, intr-adevar, o tara puternica in Europa.

Pe langa aceste prioritati anuntate, noi, PSD, vom face eforturi in Parlamentul European sa impunem pe agenda institutiilor UE si tema combaterii extremismului si asigurarii ca libera circulatie a fortei de munca nu va fi in niciun caz afectata sub impactul extremistilor.

Asa cum a spus si premierul Victor Ponta chiar astazi, romanii nu sunt europeni de rang secund. Daca suntem cetateni europeni egali, atunci trebuie sa respectam cu totii aceasta egalitate, indiferent de tara din care provenim. Noi ne vom bate pentru acest principiu.

Foto: neurope.eu

Un gând despre “Printre prioritatile Presedintiei italiene a Consiliului se regasesc si prioritatile noastre, ale romanilor

  1. lupta pentru discriminare e dura pentru noi romani suntem infermieri care lucreaza 4luni pe an si 8 luni suntem desocupati ne puteti ajuta cel putin moral cu o idee ,un sfat, o cale ,sau educational caci personalitatea noastra este aproape de zero multumim multsi va apreciem cu toti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s