Ucraina între pace și război

Sunt profund întristată de tragedia din Ucraina și vreau, înainte de orice, să transmit sincerele mele condoleanțe rudelor și apropiaților celor care au pierit ca urmare a prăbușirii avionului companiei malaeziene. Este un act laș, care nu servește nicio cauză și care nu poate fi justificat în niciun fel. Cei care au tras asupra avionului, indiferent cărei tabere aparțin, trebuie să ajungă în fața justiției și să dea socoteală pentru crima lor.

Acum este esențial ca părțile aflate în conflict să permită o anchetă internațională cât mai completă și să coopereze cu toate organismele implicate în anchetarea acestei tragedii aeriene. Rolul principal în anchetă revine statului ucrainean, prin instituțiile și agențiile specializate. Separatiștii din estul Ucrainei au obligația de a permite accesul echipelor de anchetă la locul catastrofei, fără niciun fel de condiții.

Am sperat – și nu sunt singura – că alegerile prezidențiale din Ucraina, din 25 mai, vor deschide calea unei soluții pașnice a conflictului. Din păcate, în loc de soluții, ma tem ca avem parte de o escaladare a conflictului.

Federația Rusă are obligația morală să contribuie la degajarea unei soluții pașnice, folosind influența pe care o are asupra liderilor separatiști. Dacă vrea să dovedească faptul că acționează cu bună-credință, acum are prilejul s-o facă, facilitând ancheta și, în același timp, dialogul separatiștilor cu puterea legitimă de la Kiev.

Ucraina se află pe muchie de cuțit, între pace internă și război civil generalizat. Uniunea Europeană și aliații săi americani și-au asumat partea lor de responsabilitate în rezolvarea acestui conflict, ajutând Kievul să treacă peste greutățile în plan economic și social. Federația Rusă trebuie să procedeze la fel. Este în interesul tuturor să avem o Ucraină suverană și integră, în care toate grupurile etnice să se simtă în siguranță. Nu putem accepta repetarea tragediei iugoslave în Ucraina.

Toate gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor din avionul prăbușit și sper să aibă tăria să treacă peste această grea încercare. Este obligația noastră să ne asigurăm că astfel de evenimente tragice nu se vor repeta, că oameni nevinovați nu vor mai cădea pradă violenței și actelor iresponsabile!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s