Cu mare bucurie am participat joi la conferinţa „REGIO – realizări şi perspective în regiunea Bucureşti – Ilfov”, organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI).
Bucuria mea a venit din dubla mea calitate, de Comisar European pentru Politică Regională dar şi de bucureştean.
Ştiţi probabil că m-am născut în acest oraş. Mi-am petrecut în Bucureşti copilăria, anii de şcoală şi prima parte a vieţii profesionale. Am avut şansa să văd acest oraş transformându-se. Îmi amintesc, în mod special, momentul în care am început cu toţii să observăm impactul fondurilor UE de pre-aderare.
Toate clădirile noi, dar şi clădirile de patrimoniu restaurate, investiţiile in infrastructură, au schimbat faţa Bucureştiului.
Calea Victoriei, pe care am traversat-o venind către această conferinţă, are acum o pistă de biciclişti cu două sensuri, o pistă de biciclişti demnă de orice infrastructură de metropolă europeană. Aşa ceva ar fi fost de neimaginat acum câţiva ani – şi din cîte ştiu sunt şi acum bucureşteni cărora le vine greu să înţeleagă că o astfel de modificare a arterelor bucureştene este o schimbare de care vom beneficia cu toţii.
Avem acum oportunitatea, pentru perioada 2014-2020, să regândim planurile de mobilitate, combinând diferite mijloace de transport cu scopul de a reduce traficul de maşini şi de a creşte folosirea bicicletelor şi a unui transport în comun de calitate. Aceasta este ceea ce fac deja alte mari oraşe europene şi mi-ar plăcea să văd că Bucureștiu le urmează tot mai des exemplul.
Sinceră să fiu, prefer să văd oamenii muncind cu folos sau petrecând timp cu cei dragi decât pierzând timp preţios în ambuteiaje interminabile.
Regiunea Bucureşti-Ilfov este responsabilă pentru aproape un sfert din PIB-ul României. Începând cu acest an, este considerată o ,,regiune dezvoltată’’ în contextul politicii europene de coeziune. Ceea ce însemnă că este pe picior de egalitate cu alte mari capitale europene, precum Paris, Berlin sau Varşovia.
Am încredere că regiunea Bucureşti-Ilfov ar putea deveni un centru de excelenţă în România, motorul ei de creştere şi poate chiar un model pentru alte regiuni europene.
Dar regiunea Bucureşti-Ilfov nu poate face totul. Nicio regiune nu poate. Totuşi, se poate specializa în ceva ce face bine deja, cum ar fi de exemplu cercetarea ştiinţifică avansată şi inovaţia. Este remarcabil în acest sens centrul de fizică nucleară ELI-NP de la Măgurele, unde un număr important de companii ar putea începe deja să genereze creştere economică.
Mesajul meu pentru participanţi la această conferinţă a fost simplu şi direct: Avem fondurile. Acum avem nevoie și de proiecte.
Avem nevoie de proiecte bune pentru a obţine fonduri europene, mai ales în domeniile sprijinirii afacerilor, a mobilităţii urbane şi a incluziunii sociale.
Proiecte care să includă ce are mai bun de oferit această regiune. Proiecte care să încurajeze creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi care să transforme viaţa de zi cu zi a noastră, a bucureştenilor şi a locuitorilor din jurul Bucureştiului.
Bucureştiul s-a schimbat enorm în ultimii 25 ani. Îmi doresc ca în următorii 25 să creştem cât alţii într-o sută!
Imi doresc c-a proiectele pe care doresc sa le implementez sa aiba o sustinere financiara mai mare din partea autoritatilor române, fiindca cei nevoiasi vor fii cei din urma beneficiari al acestui mod de a face un lucru bun si corect conform standardelor europene.
Alegerea modului de crestere a nivelului de trai si economic viitor,va sta la baza puneri a cit mai repede cu putinta a fondurilor spre finantariile necesare pentru crearea locurilor de munca pentru toate categoriile de persoane,si integrarea in societate si a celor mai puțin norocosi.
Sunt un cetatean al tarii mele si îmi este rusine de ceea ce sa incercat pina acum sa se implementeze cu banii europenilor in tot felul de proiect indezirabile in aceste timpuri.
Va felicitam pentru toata activitatiea Excelentei D-voastre , Va rugam ne sprijiniti in proiectul regional interjudetean Caras -Severin – Timis ” Reabilitare comunitati rurale pe Valea Pogoniciului „
Cu respect scumpa doamna,as dori sa imi recomandati o firma de consultanta financiara din Romania,care sa isi respecte statutul de profesionalisti in domeniul accesarii de fonduri europene nerambursabile prin programele aferente oricarui domeniu de activitate economic pentru proiectul pe care doresc sa il implementez din anul viitor.
Cu stima si respect.
Cred că aceasta regiune s-ar putea dezvolta rapid dacă s-ar relua proiectele: București port la Dunăre (o parte din proiectul București port la Marea Neagră) sau Zona metropolitană București. Primul este început de vreo 30 de ani și părăsit după Revoluție din motive ,,destructurative,,. O mare parte este construit. Trebuie doar reactualizat proiectul care există. Mai trebuiesc investitori și mă gândesc la Germania, care se află la celălalt capăt al Dunării. Ar putea fi un proiect european care ar rezolva probleme legate de: transportul mai ieftin (pe apă), turismul pe Dunăre, rezolvarea problemelor de mediu, creearea a peste 10 000 de locuri de muncă(intâi șantier apoi exploatare) rezolvându-se astfel și aspectele legate de incluziune (zona are mulți oameni săraci, rromi…).