Mai bine de o treime din populaţia bătrânului continent trăieşte în zonele de frontieră ale statelor membre. Chiar dacă în mare parte frontierele fizice interne în UE au fost eliminate, ele continuă totuși să creeze probleme si obstacole în viața de zi cu zi a oamenilor. Cooperarea între aceste zone este susţinută de Comisia Europeană tocmai pentru că permite găsirea unor soluţii comune pentru problemele comune, dar și pentru a impulsiona creşterea economică şi pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a Uniunii. De aceea, în calitate de Comisar European pentru Politică Regională, este foarte important pentru mine ca, în cadrul misiunilor în statele membre, să iau pulsul proiectelor de cooperare transfrontalieră. Aşa s-a întâmplat şi în cazul vizitei recente pe care am făcut-o în Ungaria.
În cea de-a doua zi a vizitei în Ungaria, pe 8 aprilie, în localitatea Makó, situată în apropierea graniţei dintre Ungaria şi România, m-am întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor române şi ungare, pentru a vedea care sunt rezultatele proiectului ,,Dezvoltarea infrastructurii pentru screening mamografic regulat în Microregiunea Hódmezovásárhely, Szentes și Arad.” Mulţumită acestui proiect de cooperare, organizaţia comună de sănătate formată din Hódmezővásárhely-Makó, Spitalul regiunii Csongrád din Szentes şi Universitatea Vasile Goldiş din Arad şi-au unit forţele pentru a promova prevenţia în domeniul sănătăţii prin investiţii în sistemele lor de diagnostic mamografic.

Vizită la Proiectul Transfrontalier ,,Dezvoltarea infrastructurii de screening periodic mamografic” în Makó, Ungaria, 8 aprilie
Concret, personalul medical din unităţile spitaliceşti din Arad (România), respectiv Hódmezővásárhely şi Szentes (Ungaria), a urmat cursuri de specialitate. Asistenţii, de asemenea, au fost instruiţi în cadrul unor traininguri de comunicare, pentru a şti cum să le transmită pacientelor, într-un mod eficient şi profesionist, cele mai importante informaţii privind această boală, dar şi pentru a le putea convinge de importanţa examinării.
Totodată, spitalele situate în aceste localităţi de frontieră au fost dotate cu echipamente medicale de ultimă generatie. Numai la Arad, de exemplu, la Centrul de Screening Mamar, dezvoltat de partea română în cadrul acestui proiect, a fost achiziţionată aparatură medicală performantă de peste 350.000 euro.
Mai mult decât atât, în cadrul proiectului a fost pusă în funcţiune o unitate mobilă de examinare mamografică, cu ajutorul căreia femeile care trăiesc în Arad, precum şi în localitățile Hódmezővásárhely şi Szentes din Ungaria, beneficiază de examinări gratuite pentru depistarea timpurie a cancerului la sân. Şi nu e vorba doar de femeile din zonele urbane, ci şi de femeile care locuiesc în zone mai greu accesibile, situate în regiunea de frontieră, pentru că noua metodă dezvoltată de citire la distanţă a analizelor medicale a creat posibilitatea pentru specialiştii din cele trei localităţi să asigure consultaţii de specialitate oricând este necesar.

Vizită la Proiectul Transfrontalier ,,Dezvoltarea infrastructurii de screening periodic mamografic” în Makó, Ungaria, 8 aprilie
Ca în cazul oricărui tip de cancer, diagnosticul timpuriu este esenţial. Aşa că m-am bucurat să constat că în cadrul proiectului ,,Dezvoltarea infrastructurii pentru screening mamografic regulat în Microregiunea Hódmezovásárhely, Szentes și Arad” aproape două treimi dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 45 şi 65 de ani din Hódmezővásárhely-Makó au beneficiat de consultaţii gratuite. Este un lucru extraordinar, ţinând cont că, potrivit statisticilor, mai puţin de jumătate din totalul femeilor de aceeaşi vârstă din Ungaria au fost examinate în vederea depistării cancerului la sân. Sunt ferm convinsă că acest proiect va contribui în mod substanţial la reducerea numărului de cazuri în aceste regiuni.
Cred că proiectul de cooperare transfrontalieră între România şi Ungaria în domeniul sănătăţii, finanţat de Uniunea Europeană în perioada 2007-2013 cu aproape 1,6 milioane de euro, este o dovadă convingătoare a nevoii de a investi în continuare în cooperare.

Alături de Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu, Ministru al Sănătăţii din România, şi János Lázár, Ministru în Biroul Prim Ministrului Ungariei, în Makó, Ungaria, 8 aprilie
Dar acesta este doar un exemplu dintre multe alte proiecte de calitate. În perioada 2007-2013 UE a investit 224 milioane de euro pentru a promova transportul şi comunicarea, pentru a susţine protecţia naturii, pentru a îmbunătăţi prognoza şi prevenirea inundaţiilor, cât şi pentru a îmbunătăţi competitivitatea economică transfrontalieră prin dezvoltarea mediului de afaceri şi îmbunătăţirea resurselor umane. UE va continua să susţină cooperarea dintre Ungaria şi România în perioada de programare 2014-2020, 230 de milioane euro, dintre care 190 de milioane din Politica de coeziune, sunt pregătiţi pentru a susţine proiecte de interes comun pentru ambele ţări.
Proiectul cu finanțare europeană dezvoltat în comun de România şi Ungaria în domeniul sănătăţii este un bun exemplu de cooperare a regiunilor situate în zonele de frontieră. Încurajez atât autorităţile romane, cât şi cele maghiare, să menţină aprinsă flacăra cooperării transfrontaliere, pentru că, întotdeauna, Comisia Europeană îi va susţine pe cei care lucrează pentru integrare europeană.