Solidaritate cu Italia: 1,2 miliarde de euro pentru a sprijini operațiunile de reconstrucție

juncker_cretuu

Comisia Europeană a propus alocarea pentru Italia a 1,2 miliarde de euro din Fondul de solidaritate al UE, cea mai mare sumă mobilizată într-o singură tranșă, în urma cutremurelor ce au avut loc în 2016 și 2017 în zona centrală a Italiei. O serie de mișcări tectonice cu consecințe tragice a afectat regiunile italiene Abruzzo, Lazio, Marche și Umbria, în perioada august 2016 – ianuarie 2017. De la început, Comisia Europeană a acordat asistență pentru gestionarea situațiilor de urgență imediată și s-a angajat să ofere sprijin Italiei pe parcursul întregului proces de reconstrucție. Propunerea de astăzi este încă un rezultat concret al angajamentului luat atunci.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: “Nu am uitat. Pentru rezistența sa, curajul neabătut și hotărârea de a merge înainte,  poporul italian merită întreaga noastră admirație. Ne-am angajat că nu vom lăsa Italia să facă față de una singură acestei tragedii și ne îndeplinim angajamentul. UE va sprijini operațiunile de reconstrucție în cele patru regiuni afectate și va finanța lucrările de restaurare ale Bazilicii San Benedetto din Norcia. Vom lucra, împreună cu guvernul și autoritățile locale, astfel încât locuitorii din aceste regiuni să poată lăsa în urmă acest capitol dureros și să își construiască un nou viitor„.

În cadrul aceleași conferințe de presă, am declarat: „Acest sprijin financiar excepțional prin Fondul de solidaritate al UE va ajuta la redresarea regiunilor Umbria, Lazio, Marche și Abruzzo. Am vizitat Umbria în februarie și am reiterat atunci solidaritatea Comisiei Europene cu cei care au pierdut totul în timpul cutremurelor, precum și disponibilitatea noastră de a sprijini eforturile de reconstrucție. Noi case și școli vor răsări din ruine, activitatea economică va reporni. Iar UE va fi alături de Italia, de-a lungul întregului proces.”

Fondul de solidaritate al UE va sprijini operațiunile de reconstrucție și regenerarea activităților economice în regiunile afectate. Fondurile pot fi utilizate și pentru acoperirea costurilor legate de serviciile de urgență, cazare temporară și operațiuni de curățire, precum și pentru măsurile de protejare a siturilor de patrimoniu cultural, pentru a reduce sarcina financiară suportată de autoritățile italiene la momentul respectiv.

primă tranșă a ajutorului financiar, însumând 30 de milioane de euro, a fost deja plătită în decembrie 2016. Propunerea de astăzi a Comisiei urmează să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliul UE.

Context

Fondul de solidaritate al UE (EUSF) sprijină statele membre și țările candidate la aderare prin oferirea de asistență financiară în urma unor dezastre naturale, la nivel național sau regional. Italia este beneficiara celui mai mare volum de astfel de asistență de la crearea Fondului până acum, peste 1,3 miliarde de euro fiind mobilizate în perioada 2003-2014.

În data de 16 noiembrie, Comisia Europeană a primit cererea Italiei de asistență EUSF și s-a angajat să o proceseze pe cât de repede posibil. O primă tranșă a fost plătită în decembrie 2016.

Pentru a completa asistența EUSF, Comisia a propus amendarea regulamentului pentru politica de coeziune 2014-2020, în vederea creșterii sprijinului UE în urma unor dezastre naturale și pentru economisirea resurselor naționale. O rată de co-finanțare excepțională, de 95%, pentru operațiunile de reconstrucție finanțate prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) a fost aprobată de Parlamentul European în data de 13 iunie, ea așteptând acum și acordul Consiliului.

Până la final, Italia urmează să primească un volum suplimentar de 1,6 miliarde de euro din fondurile politicii de coeziune până în 2020, în urma re-evaluării alocărilor prin această politică pentru a lua în calcul impactul crizei. Autoritățile italiene vor dedica o parte din aceste alocări regiunilor afectate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s