Fondul de solidaritate al UE: 1.2 miliarde euro pentru Italia și o primă tranșă de plată pentru Grecia după cutremure

corina_cretu_2_2-e1512479504432.jpg

Italia va primi în zilele următoare cele 1,2 miliarde de euro din Fondul de solidaritate al UE (EUSF), propuse de Comisia Europeană în luna iunie, în urma cutremurelor devastatoare ce au afectat țara în 2016 și 2017. Este cel mai mare sprijin financiar acordat prin Fondul de solidaritate până în prezent, iar banii vor putea fi utilizați pentru operațiuni de reconstrucție, pentru regenerarea activității economice și pentru acoperirea costurilor cu serviciile de urgență, facilitățile de cazare temporară, operațiunile de curățire și cu măsurile de protecție pentru siturile de patrimoniu cultural. Acest sprijin a fost însoțit de măsuri suplimentare de asistență din partea UE.

Acest ajutor financiar reprezintă rezultatul concret al promisiunii noastre de a fi alături de Italia pe parcursul întregului proces de reconstrucție. La cererea președintelui Juncker, reflectăm în prezent la modul în care putem să ajutăm și mai mult statele membre să gestioneze dezastrele naturale, care, din păcate, sunt tot mai numeroase. Ne străduim să oferim sprijin eficient în termeni de asistență de urgență, dar și de contribuții la eforturile de reconstrucție pe termen lung.”

În perioada imediat următoare, și Grecia urmează să primească o primă tranșă, în valoare de 135.912 euro, din fondurile alocate în cadrul EUSF, după cutremurele ce au afectat insulele Chios și Lesbos în luna iunie 2017. Suma a fost calculată în baza evaluării preliminare a daunelor directe produse de cutremure, așa cum au fost acestea estimate de autoritățile grecești în cererea depusă la 1 septembrie. Potrivit normelor EUSF, suma plătită ca avans reprezintă 10% din acest total. După ce va analiza cererea, Comisia va propune o valoare finală a sprijinului financiar, care urmează să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s