Vizita în România – 12 – 18 septembrie 2018

Cea mai recentă vizită oficială pe care am avut-o acasă, în România, mi-a adus multă bucurie în suflet și speranță că putem merge în direcția bună atunci când, efortul este unul comun, inclusiv în ceea ce privește utilizarea Fondurilor Europene.

Este o plăcere să revin acasă, în România, și mă bucur de fiecare dată când reușesc să ajung în diferite regiuni din țară. Așadar, mi-am început vizita recentă la Sibiu, un oraș în continuă dezvoltare și care va găzdui anul viitor un summit foarte important pentru viitorul UE. Am avut discuții constructive cu autoritățile locale  – cu d-na Astrid-Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu, d-na Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu si d-nul Horațiu-Lucian Marin, subprefectul județului Sibiu  – despre stadiul implementării proiectelor cu finanțare europeană.

41620943_1051981404978216_165136695052730368_n

Mai apoi, am ajuns la Petroșani, unde am participat la conferința ”Regiunile carbonifere din România în tranziția energetică”. După cum bine se știe, Valea Jiului este una dintre regiunile carbonifere ale Europei cu cel mai mare număr de angajați în acest sector. Nu întâmplător am luptat pentru ca această regiune a Văii Jiului, cu un specific aparte, să fie prinsă în proiectele pilot ce au fost lansate în cadrul Inițiativei europene, pe care am lansat-o în decembrie trecut, privind tranziția în regiunile unde extracția cărbunelui a reprezentat pentru lungi perioade de timp principalul motor de dezvoltare economică. Este adevărat că, în întreaga Europă sunt necesare investiții pentru trecerea la utilizarea unor resurse energetice mai puțin poluante, iar politica de coeziune poate contribui la o tranziție lină către o economie modernă, durabilă și de succes, fără a lăsa vreo regiune în urmă.

Corina Cretu in Petrosani

Corina Cretu in Petrosani

În cea de-a treia zi a vizitei, alături de colegul meu, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, am participat la un Dialog cu cetățenii la Cluj-Napoca. A fost o discuție vie, cu întrebări punctuale, ceea ce, pentru mine, a fost un semnal clar că există o preocupare reală și în acest colt de țară în ceea ce privește felul în care sunt folosiți banii europeni, atât cei alocați prin Politica de Coeziune, cât și cei pe care România îi primește prin Fondul European de Dezvoltare Rurală.

 ROMANIA CRETU

P038059-356746.jpg

O altă zi a vizitei am dedicat-o discuțiilor cu autoritățile locale din orașele Turda și Alba Iulia. M-am bucurat să-l reîntâlnesc pe domnul Cristian Octavian Matei, primarul municipiului Turda, un oraș curezultate concrete în ceea ce privește folosirea banilor europeni. După modernizarea Salinei din Turda (cea mai veche salină din Europa și care datează din epoca romană) pe fonduri PHARE, am fost plăcut suprinsă să constat că administrația locală depune în continuare toate eforturile pentru a atrage și alte investiții în zonă, miza mare fiind accesarea fondurilor europene.

P038059-707783.jpg

P038059-78151.jpg

La Alba Iulia, am discutat cu dl. Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, dl. Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, dl. Dănuț-Emil Halalai, prefectul județului Alba, precum și cu primari din regiune despre importanța și absorbția fondurilor europene, precum și despre noi planuri de dezvoltare pe termen lung. Am spus în repetate rânduri: capacitatea administrativă este un factor cheie în folosirea banilor europeni, iar pentru multe orase și regiuni din UE, fondurile europene reprezintă principala sursă de investiții publice. Prin intermediul acestor fonduri, cu implicarea activă și constantă a autorităților locale, dar și cu multă muncă, municipiul Alba Iulia s-a dezvoltat și modernizat.

P038059-60173.jpg

M-am bucurat să văd cât de frumoasă este Cetatea Alba Carolina după lucrările de restaurare făcute pe bani europeni. Iar un moment emoționant, dar în același timp și o mare onoare pentru mine, a fost să iau parte la ceremonialul militar al schimbului de Gardă în Cetatea Alba Carolina.

P038059-767479.jpg

Image-1.jpg

Partea a doua a vizitei în România a fost, de asemenea, specială. La București, am avut onoarea de a reprezenta Comisia Europeană și de a vorbi în numele Președintelui CE, domnul Jean-Claude Juncker, la Forumul de Afaceri al Inițiativei Celor Trei Mări, ce a fost găzduit în premieră în capitala României. Principalul meu mesaj a fost de înaltă apreciere din partea Comisiei Europene pentru Inițiativa Celor Trei Mări, care contribuie la dezvoltarea regională și amplifică totodată coeziunea la nivelul întregii Uniuni Europene, oferind în egală măsură prosperitate și securitate pentru statele membre.

P038059-552164.jpg

Organizat la București, în marginea Summit-ului Inițiativei Celor Trei Mări, Forumul Internațional România Digitală ce a avut ca temă „Women Leadership in Industry 4.0”, a reprezentat pentru mine o bună oportunitate de a vorbi despre egalitatea de gen, o temă la care țin în mod deosebit și pe care am pus accent de-a lungul timpului în activitatea mea politică. În opinia mea, orice discuție despre leadership-ul feminin, în orice domeniu, trebuie să plece de la acceptarea totală a principiului egalității de gen. Digitalizarea este astăzi parte indisolubilă a vieții noastre, influențând comunicarea, economia, învățământul, sănătatea sau transporturile.

P038059-361272.jpg

Tot în cadrul Summit-ului Inițiativei Celor Trei Mări, am participat și la sesiunea dedicată politicii de coeziune. Tema acestei dezbateri – coeziune și convergență – a fost una extrem de importantă, ținând cont că este vorba de două concepte care au fost pilonii activității mele zilnice din ultimii patru ani. În calitate de comisar european pentru politica regională, am salutat faptul că atât politica regională, cât și coeziunea și convergența, au fost în centrul acestei Inițiative.

Totodată, Iniţiativa Celor Trei Mări vine și în sprijnul obiectiv comun de a apropia Estul de Vestul Europei, atât la nivelul Comisiei Europene, cât și a statelor membre. În egală măsură aceasta contribuie la dezvoltarea regională, amplificând astfel procesul de coeziune la nivelul întregii Uniuni Europene. Așa cum am subliniat în intervenția mea din cadrul Summit-ului, este o iniţiativă care poate oferi, în egală măsură, prosperitate şi securitate pentru statele membre.

IMG_4377

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s