Misiune în România: 29 – 30 octombrie 2018

Pe final de octombrie am avut plăcerea de a mă reîntoarce în România, pentru o vizită oficială, dedicată în întregime politicii de coeziune. Primul eveniment la care am participat a fost conferința EuroIMPACT ”Informarea și îmbunătățirea comunicării privind politica de coeziune a Uniunii Europene în România”, alături de d-nul Victor Negrescu, ministrul-delegat pentru afaceri europene și de d-na Gabriela Crețu, președintele Comisiei de Afaceri Europene din Senatul României.

Este important că și în România sunt organizate astfel de evenimente care aduc în atenția cetățenilor  Politica de Coeziune, principalul instrument de investiție al Uniunii Europene, prin care construim o Europă unită, reducând decalajele economice și sociale dintre statele membre.

Un moment important al vizitei a fost întrevederea cu d-na Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, d-nul Viorel Ștefan, vicepremier și ministru interimar al Cercetării și Inovării, d-na Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, d-na Sorina Pintea, ministrul Sănătății și d-nul Paul Stănescu, vicepremier și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Cu aceștia am discutat despre viitoarea președinție a României la Consiliul UE și despre situația implementării programelor operaționale în perioada de programare 2014-2020.  Am dat asigurări încă o dată că atât eu, cât și DG REGIO, vom ajuta cu tot ce putem România atât în ceea ce privește construcția spitalelor regionale, cât și pentru dezvoltarea infrastructurii de transport.

Discuții aplicate am avut și cu reprezentanții Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, fiind în egală măsură interesată în eliminarea blocajelor în ceea ce privește implementarea proiectelor finanțate prin politica de coeziune.poza10.jpg

La finalul primei zile a vizitei, am avut ocazia de a discuta bilateral cu d-nul Vazil Hudák, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții și doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, despre Cadrul Financiar Multianual și propunerea Comisiei Europene privind politica de coeziune de după 2020.e8c2417f-5fe6-4c37-a8bc-cb77fd5b8bc0

În cea de-a doua zi a vizitei, am avut onoarea de a participa la conferința la nivel înalt „O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetățenii săi”.

În cadrul acesteia am vorbit despre beneficiile evidente ale acestei politici de care răspund în calitate de comisar european. Politica de coeziune este, de fapt, garanția creșterii calității vieții pentru cetățenii europeni: creează locuri de muncă, generează oportunități de dezvoltare economică și socială, asigură accesul la servicii de educație și sănătate mai bune, contribuie la promovarea incluziunii sociale și la sprijinirea comunităților marginalizate și, totodată, susține dezvoltarea rețelelor feroviare și rutiere. Politica de coeziune nu are culoare politică, este despre oameni și pentru oameni.

În ultima parte a vizitei mele în țară, am avut o scurtă întâlnire bilaterală cu domnul Jerzy Kwieciński, ministrul polonez responsabil pentru investiții și dezvoltare. CSSR CRETU IN BUCHARESTAm discutat cu acesta despre pachetul legislativ post-2020 și despre propunerea Poloniei în ceea ce privește crearea unei strategii macroregionale a Munților Carpați.

Mi-am încheiat vizita în România bucuroasă fiind de oportunitatea pe care am avut-o de a participa la cele două evenimente de anvergură, organizate de Guvernul României precum, și de a evidenția beneficiile tangibile ale politicii de coeziune pentru România dar și pentru întreaga UE.

Așa cum am mai spus deja, politica de coeziune reprezintă garanția creșterii calității vieții pentru toți cetățenii europeni, iar rezultatele acesteia sunt de necontestat inclusiv în România.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s