Cinstind memoria ostașilor români, la Pasul Vâlcan

Discursul pe care l-am susținut la Pasul Vâlcan cu ocazia ediției a V-a a manifestării intitulate ”De la Război la Marea Unire”:

Doamnelor și Domnilor,

În primul rând, îi felicit pe organizatori pentru această inițiativă – Domnul Primar și Consiliul Local din Vulcan – care merită toată atenția și lauda noastră, cu atât mai mult cu cât evenimentul la care participăm astăzi vine într-un context în care – și din cauza pandemiei, dar nu numai – avem tendința de a ne apleca tot mai puțin asupra temelor care privesc identitatea noastră… de europeni și, în primul rând, de români.

Criza cu care ne confruntăm ne-a obligat, cel puțin într-o primă fază, să ne izolăm unii de alții. Dar în scurt timp am descoperit cu toții că, de fapt, această perioadă a fost un test al solidarității, demonstrându-ne că putem trece peste încercări doar dacă avem înțelegere unii față de ceilalți și dacă suntem uniți. Cred că, pentru a sărbători unitatea în spirit și în fapt a poporului român nu putea fi ales un loc mai bun decât Pasul Vâlcan, care face legătura dintre Oltenia și Transilvania. Această trecătoare este vegheată de statuia lui Mihai Viteazu – motiv pentru care mai poartă și denumirea de ”Drumul lui Mihai Viteazu”. Istoricii menționează faptul că pe aici a trecut Domnitorul Țării Românești când a unit pentru prima dată Principatele Române. Acest loc are, așadar, o semnificație aparte pentru istoria poporului nostru și, cred cu toată inima, pentru viitorul nostru.  

Anul acesta vom sărbători 103 ani de la Marea Unire. Celebrarea noastră de astăzi este rezultatul sacrificiilor pe care le-au făcut ostașii români acum mai bine de un secol, mulți dintre ei trecând chiar Pasul Vâlcan. Participarea României la Primul Război Mondial a însemnat, pe lângă pagube materiale imense, și pierderi de vieți omenești mult peste ceea ce s-a înregistrat în cazul altor țări. În general, din punct de vedere uman, Primul Război Mondial a însemnat milioane de victime umane din rândul combatanților în întreaga Europă. Din cei aproape 1 milion de români mobilizați, 33% și-au pierdut viața. Doar din Transilvania au fost mobilizați, conform statisticilor, peste 400.000 de români, mulți dintre care nu s-au mai întors niciodată acasă, la familiile lor. La o primă vedere, acestea sunt toate date seci, numere care s-ar putea să ne impresioneze prin amploarea lor, dar în spatele acestora au fost speranțe, spaime și uneori deznădejde, fiecare ostaș cu nume și prenume pe care, din păcate, istoria nu le-a consemnat de fiecare dată.

Cred că rolul nostru, al celor care suntem astăzi aici și care, în viitor, vor fi aici în locul nostru, este acela de a ne asigura că sacrificiile ostașilor români care și-au dat viața pentru țară sunt apreciate și că memoria lor va fi mereu cinstită.

Prima conflagrație mondială a distrus milioane de vieți și a lăsat urme adânci asupra tuturor, prin consecințele sale de neînchipuit până atunci, pe toate planurile: demografic, economic, politic, industrial. Dar nimic din toate acestea nu a fost în zadar…

Curajul acestor oameni a făcut ca noi să fim, astăzi, ceea ce suntem. Iar exemplul pe care ni-l oferă aceștia, de peste un secol, este acela că, prin solidaritate, mânați de un țel comun, nimic nu este imposibil. Puțini, chiar și dintre cei mai optimiști, și-au închipuit că, deși până nu cu mult înaintea Primului Război Mondial, sfâșiată fiind între cele trei imperii (Austro-Ungar, Otoman și Țarist), România va ajunge una din cele mai mari țări din această parte a continentului. În bună parte, lor li se datorează această realitate: ostașilor români.

Acesta este motivul pentru care am acceptat cu toată deschiderea și bucuria invitația de a fi astăzi aici și de a aduce un omagiu ostașilor români din Primul Război Mondial, a căror vitejie a fost lăudată și de presa europeană a vremii pentru că au reușit să facă imposibilul. Cred că solidaritatea și curajul de care au dat aceștia dovadă trebuie să ne rămână model pentru viitor.

Vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s