Arta de a face politică

SPD (Partidul Social-Democrat German) a produs săptămâna trecută surpriza anului în politica europeană, prin faptul că Olaf Scholz, candidatul său pentru funcția de Cancelar, a câștigat o competiție cu un deznodământ pe care nu-l anticipa nimeni… nici măcar cu o lună în urmă.

Olaf Scholz a pierdut acum doi ani competiția pentru leadership-ul partidului său – SPD. Cu toate acestea, el și-a continuat cariera, munca, fiind apreciat pentru priceperea sa în domeniul administrației publice (ca primar al orașului Hamburg și apoi ca Ministru al Finanțelor). Nimeni nu a aruncat cu pietre în el, ba chiar din contră: partidul s-a aliniat în spatele său pentru a-l susține în funcția de candidat – o solidaritate de neimaginat în interiorul unui partid din România pentru cineva care a pierdut o competiție.

Cu ocazia reuniunii la care particip în Malta, a Grupului S&D din Parlamentul European, am discutat rezultatul recentelor alegeri din Germania. Am înțeles, încă o dată, ce înseamnă cu adevărat meritocrația, respectul, încrederea. Victoria SPD-ului în Germania este o dovadă a faptului că stânga trebuie să revină la temele sale tradiționale: salariul minim, reducerea inegalităților sociale, să fie mereu cu gândul la oamenii mai necăjiți ai societății. Iar asta nu pentru succesul în sine în alegeri, ci pentru schimbarea în bine pe care o așteaptă toți cetățenii.

Ceea ce s-a întâmplat în Germania este, cred, o lecție pentru politicienii români, învățați să uite, să se considere eterni atunci când ajung la putere, incapabili să facă echipe în care cei tineri să lucreze cu cei cu experiență. Toată lumea se așteaptă ca, în urma unor negocieri foarte solide, Germania să aibă o coaliție guvernamentală cu un cancelar puternic – dar care în interiorul partidului a pierdut alegerile.

Poate că, de fapt, Olaf Scholz a câștigat funcția de Cancelar tocmai pentru că a pierdut conducerea partidului, dar nu și-a pierdut niciodată speranța.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s