Discurs în plenul Parlamentului European, despre Mecanismul de Cooperare Transfrontalieră

Stimate Domnule Preşedinte, stimați colegi,

Regiunile frontaliere terestre interne reprezintă 40% din teritoriul Uniunii Europene – aici fiind situate locuinţele a circa 30% din cetăţenii europeni.

Constatăm, însă, cu tristeţe, că tocmai aceste regiuni au – din punct de vedere economic – rezultate mai slabe față de alte regiuni din cadrul unui Stat Membru. Cetățenii, întreprinderile și autoritățile publice din regiunile frontaliere se confruntă cu dificultăți specifice – în special legate de serviciile medicale, reglementarea pieței muncii, impozite, dezvoltarea întreprinderilor, precum și obstacole legate de diferențele dintre culturile administrative și cadrele juridice naționale.

Fondurile pentru Cooperarea Teritorială Europeană și finanțarea instituțională pentru cooperare a grupărilor europene de cooperare teritorială au un rol important în a diminua din efectele negative, însă cu toţii am văzut că dificultățile nu pot fi soluționate doar prin finanțare și investiții.

Pe parcursul mandatului meu de Comisar European pe Politică Regională, am fost mereu preocupată de regiunile frontaliere. Astfel, pentru a propune o serie de măsuri concrete, împreună cu colegii de la DG REGIO am prezentat, în 2017, comunicarea intitulată „Stimularea creșterii economice și a coeziunii în regiunile frontaliere ale UE”. Am evidențiat, atunci, modalitățile prin care Uniunea Europeană și Statele Membre pot reduce complexitatea, durata și costurile interacțiunilor transfrontaliere, promovând utilizarea în comun a serviciilor de-a lungul frontierelor interne. Apoi, în 2018, Comisia Europeană a publicat propunerea legislativă cu privire la mecanismul de cooperare transfrontalieră. 

Sunt, sincer, îngrijorată de decizia Consiliului de a stopa procesul co-decizional, invocând probleme de ordin juridic nepertinente, mai ales ţinând cont că studiile efectuate demonstrează că această propunere legislativă ar putea soluţiona până la 50% din obstacolele transfrontaliere existente. Dacă barierele juridice și administrative ar fi eliminate, PIB-ul din regiunile frontaliere ar putea să crească cu valoarea aproximativă a 3% din PIB-ul Uniunii Europene, sau 8,7% din PIB-ul total produs în regiunile de frontieră terestră. Altfel spus, eliminarea barierelor juridice și administrative ar permite regiunilor frontaliere să fie cu 8,7% mai bogate decât sunt în prezent.

Mai mult decât atât, obstacolele existente provoacă o pierdere de circa 6 milioane de locuri de muncă în aceste regiuni, această cifră reprezentând 8,6% din totalul forţei de muncă din regiunile de frontieră terestră.

Obstacolele de natură juridică sunt resimțite acut şi de către persoanele care interacționează în zona frontierelor terestre, traversând frontiera zilnic sau săptămânal, cum sunt lucrătorii transfrontalieri.

Pentru a orienta efectele prezentului regulament către regiunile cele mai apropiate de frontieră și cu cel mai înalt grad de integrare și interacțiune între Statele Membre învecinate, acesta ar trebui să se aplice în regiunile transfrontaliere, luându-se în considerare teritoriului acoperit de regiunile frontaliere terestre sau maritime învecinate din două sau mai multe state membre din cadrul regiunilor de nivel NUTS 3 – Nomenclatura Unităților Teritoriale pentru Statistică. Statele Membre ar urma să aibă posibilitatea de a aplica mecanismul și în cazul frontierelor externe,pe bază voluntară pentru toate părțile implicate

Pentru ca mecanismele transfrontaliere să-si atingă obiectivele, Statele Membre ar trebui să aibă obligația de a institui puncte de coordonare transfrontalieră la nivel național și, acolo unde este cazul, la nivel regional, precum și să definească sarcinile și competențele acestora. În acelaşi timp, Comisia Europeană ar trebui să înființeze un punct de coordonare la nivelul Uniunii care să colaboreze cu punctele naţionale de coordonare transfrontalieră şi să le susţină în activitatea lor.

Integrarea economiilor naționale, scăderea îndepărtării geografice și crearea unor societăți incluzive și coezive sunt obiective primordiale ale Uniunii Europene, care pot fi realizate inclusiv prin îmbunătățirea condițiilor de punere în aplicare a acțiunilor de cooperare teritorială. Solicit Consiliului European să reia discuţiile cu privire la Mecanismul de Cooperare Transfrontalieră şi să voteze în favoarea acestei propuneri legislative care va reduce obstacolele transfrontaliere,  va contribui atât la dezvoltarea socioeconomică, dar și la reducerea disparităților dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni, pentru ca nici o regiune să nu fie lasată în urmă. 

Vă mulțumesc!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s