O mie de milionari – milioane de săraci

Nu stăm deloc rău. La milionari în dolari. România are un club al milionarilor în dolari cu 1000 de membri, la egalitate cu Peru, şi se situa în 2007 pe locul 39 în lume. Revista „Capital” a identificat în România 300 de milionari a căror avere depăşeşte 12 milioane de dolari, dintre care zece sunt miliardari. Însumate, averile celor din Top 300 ating 33 de miliarde de dolari. Miliardarii clasaţi pe primele zece locuri au împreună averi de 18 miliarde de dolari, sumă care reprezintă mai mult de jumătate din banii din Top 300.

În vreme ce clubul milionarilor în dolari reprezintă doar 0,04% din populaţie, 3 milioane de români trăiesc în sărăcie lucie, adica aproximativ 15%, rata sărăciei absolute fiind de 22% în mediul rural şi ajungând la 35% în Moldova.

32 de gânduri despre “O mie de milionari – milioane de săraci

  1. Cum poate sa fie UE fericita cu o tara membra care se incapatineaza sa implementeze modelul Americii Latine si nu cel al UE?

  2. Romania e tara contrastelor … nu am vazut in nici o tara in care am fost atat de multe bmw-uri si mercedes-uri ca in Romania … si culmea e ca majoritatea persoanelor care au masini luxoase si vilele care mai de care mai mare nu pot justifica legal provenienta banilor …
    ce folos ca avem 1000 de milionari si 22milioane de saraci ?
    incet incet dispare clasa de mijloc iar cei saraci vor deveni si mai saraci pe cand cei bogati vor deveni si mai bogati pe spatele celor saraci …

  3. Asta e capitalismul pe care l-am visat acum aproape 2 decenii! Si o sa fie si mai rau. Lenea e principalul vinovat pentru situatia de acum.

  4. Nu sunt de acord ca „asa e mereu in sondaje”, imi pare rau. Romania ar trebui sa aiba o clasa de mijloc foarte dezvoltata deja. In plus, ceea ce spune „nu va mai suportam’ este foarte real. Nici eu nu am vazut, nici in Paris, nici in Bruxelles si in general nicaieri in Europa atatea masini luxoase, etalate cu emfaza. Diasporean si Agnosticus au dreptate, ne indreptam mai degraba spre un model gen America Latina. Am citit intr-o revista, de curand, cum isi administreaza banii cei mai bogati oameni din diferite tari. In timp ce milionarii din America de Nord si Canada dau foarte mult din averea personala la Universitati, proiecte de anvergura si organizatii caritabile de prestigiu, in lumea noastra se investeste in iahturi si alte lucruri strict pentru luxul propriu. E destul de trist.

  5. Crash, bineinteles ca vrem capitalism, dar nu asa. In Europa nu mai vorbeste nimeni de capitalism, ci de modelul social, modelul social european, pe care il imbratiseaza, pana la urma, mai toate fortele politice, cel putin in vorbe. Pentru ca numai la noi guvernantii isi permit luxul sa ignore problemele sociale, adevaratele probleme sociale.

  6. Corina,

    Milionarii romani nu prea sunt interesati de operele de caritate sau de investitii in cultura … Be(rbe)cali de exemplu e unul din cei mai bogati oameni din Romania … toate donatiile pe care le-a facut pana acum nu au fost decat cu iz electoral … Tiriac, cel mai bogat om din Romania, ce donatii a facut ? eu nu am auzit sa fi facut opere de caritate …

  7. Corina,

    de fapt stam foarte rau, tocmai pentru ca aceasta polarizare a averii dovedeste slabiciunea dureroasa a societatii romanesti!
    Fara o clasa de mijloc cu adevarat puternica si bine reprezentata, Romania ramane in continuare vulnerabila si dezechilibrata, o tara in care se pot intampla tot felul de catastrofe, de la cele politice la cele medicale. Suntem obligati sa apelam la alte tipuri de guvernare, care sa limiteze posibilitatea imbogatirii fara limite, transferand o parte din averea acumulata in buna parte prin mijloace „salbatice”, prin intermediul unor impozite mari, catre restul societatii, care altfel ajunge in situatii disperate care pot determina explozii sociale! Romania are nevoie de cel putin doua-trei mandate de guvernare social-democrata pt a-si reveni din acest periculos dezechilibru!

  8. Exista intr-adevar tragedii sociale cumplite in orasele construite in jurul unei fabrici/industrii. Exista multa lipsa de bani la sate (desi lipsa de bani nu e neaparat acelasi lucru cu saracia).

    Am totusi rezervele mele despre statisticile si topurile facute de Capital.
    Ceea ce vad pe strada in Bucuresti ma face sa cred ca exista o clasa mijlocie in crestere (bineinteles e acceptiunea mea de clasa mijlocie). Altfel e greu de explicat milionul de masini din strada, ca si ambuteiajele de weekend de pe Valea Prahovei, ori numarul in crestere de romani care isi fac vacantele in strainatate.
    Cand am mai umblat prin tara, situatia pare sa se repete.

    Sau poate ca m-a lovit optimismul ca se tremina saptamana si o sa fie vreme frumoasa in weekend.

    O zi buna tuturor!

  9. Imi pare rau sa o spun pe acest blog, dar PSD-ul, un partid care spune ca e de stanga si care are atatea modele in Europa, este unul din responsabili pentru situatia actuala. Nu am spus ca e singurul, dar e singurul care ar trebui sa lupte pentru solidaritea sociala mai ales ca asa s-ar intelege din doctrina sa. Nu zic ca celelalte partide nu au partea lor de vina, dar un partid de stanga chiar pentru asta exista. Din pacate in Romania nu a reusit decat sa-si animonizeze clasa de mijloc (care exista chiar daca nu se vede) si sa lucreze doar in interes propriu.

  10. Nu mă deranjează că sunt milionari, miliardari. Să dea Dumnezeu să fie cât mai mulţi. Mă deranjează când aceşti bani sunt făcuţi necinstit sau prin tunuri oportuniste. Există miliardari sănătoşi, care nu au banii în sacoşă şi nici limuzine de un milion de euro. Milionarii buni sunt cei care au banii investiţi în producţie, care creează bunăstare, locuri de muncă. La aceştia nu mă deranjează că mănâncă carnea şi ne aruncă nouă oasele. Consumul lor este foarte mult impozitat, tocmai pentru că consumă produse de lux. Dacă cumpără un tricou care în mod real costă 50 de mii de lei şi plătesc pe el 500 de euro, automat taxele se duc spre buget iar domniile lor consumă real resursă tot de 50 de mii de lei. E treaba lor dacă asta îi face să se simtă bine.
    Eu văd problema averilor făcute prin furt şi speculaţie. Când faci un schimb de terenuri care îţi aduce 100 de milioane fără efort, când investeşti într-o firmă pentru a o lichida şi a obţine o poală de bani pe ea „la bucăţi”, aici nu mai vorbim nici despre conservarea resursei la consum şi nici despre locuri de muncă, bunăstare…
    Şi mai am o nemulţumire la adresa celor bogaţi, anume că viaţa le creează oportunităţi sociale diferite pentru că ei au cu ce şi alţii nu au noroc, funcţionarul îl priveşte altfel, poliţistul duce mai altfel mâna la chipiu, DNA-ul cere un autograf…
    Eu spun, conform bancului, nu ţip contra bogaţilor sănătoşi, s-ar putea face curent, ar putea răci… mai bine îi învelesc, să producă în continuare. Poate că societatea ar trebui învăţată şi ea să privească cu dublu standard bogăţia şi învăţată să dispreţuiască valoarea milioanelor de euro atunci când sunt nemunciţi sau necinstiţi. În definitiv, ceea ce ce vrea un bogat să cumpere cu banii săi este respectul semenilor, de aceea cumpără case de lux, maşini de lux, soţie/soţ de lux, de aceea se mediatizează caritatea, de aceea îşi face partid politic. Apropo, câţi din aceşti 1000 de milionari fac şi politică pe lângă afaceri?

  11. @Bibliotecaru
    fascinant punct de vedere.
    de acord intru totul.
    eu as intreba cati politicieni sunt milionari in dolari si nu apar in acest top (raspandindu-si averea „scriptic” pe la matusi, pe la verisoare…fiecare, dupa posibilitati).
    eu cred ca destui….
    (la cate tunuri s-au dat…)
    iar pentru diferentele mari (incredibil de mari) intre „acesti 1000” si „restul” putem blama linistiti „politicul” (in totalitate, fara bariera ideologica. o haita flamanda si egoista, puturoasa si nemuritoare. blestem curat.)…

  12. Si sub ce guvernari or fi devenit in Romania bogatii bogati si saracii saraci? Si cum de bagatii au devenit bogati necinstit iar saracii au devenit saraci nevinovati?

  13. Aş vrea să fac câteva precizări. Înainte de toate, vreau să vă mulţumesc pentru intervenţiile voastre, extrem de aplicate şi la obiect. Sigur, nu existenţa milionarilor, şi chiar a miliardarilor, în sine, e un lucru rău. Problema este că, în general se spune că piaţa îi recompensează pe aceia care îşi asumă riscuri, care muncesc, sunt creatori, sunt deschizători de drumuri. Realitatea spune altceva: cei mai mulţi dintre aceşti oameni şi-au făcut averea parazitând cadavrul economiei de stat.
    Mai toate inteprinderile „privatizate”, cele mai multe nu din raţiuni economice, ci ideologice, la presiunea celor din afară, au ieşit de pe piaţă. Şi s-au transformat în afaceri imobiliare. Ei au distrus locuri de muncă în industrii cu valoare adăugată mare şi cu salarii pe măsură. Şi nu au creat locuri de muncă, dacă au creat unele, decât în meserii slab sau deloc calificate.
    Mâna de lucru de înaltă calificare a plecat în afară şi face avuţie naţională pentru alţii.
    „Statul este prost administrator” doar dacă aşa vrea.
    Acum e târziu pentru regrete. Întrebarea este dacă miliardarii şi milionarii români contribuie cu ceva la refacerea bazei productive a ţării.Din pacate, marii investitori sunt străini, iar românii cu bani sunt cuprinşi de frenezia consumului.
    O clasă de mijloc în România ea ar trebui să cuprindă circa 60-70% din populaţie. Acum nu depăşeşte 5%, cu indulgenţă. 5% în 18 ani!
    In opinia mea, trebuie să revenim la impozitarea progresivă, să taxăm consumul de lux, să încurajăm investiţiile productive. Să elaborăm modelul social românesc. Să combatem activ sărăcia, mai ales la sate. Şi, mai ales, să profităm de fondurile europene.

  14. Tocmai am mai citit o stire despre cum utilizam aceste fonduri:

    Un proiect de milioane de euro, finantat prin Phare, a devenit obiect de disputa intre Comisia Europeana si Romania. Este vorba despre proiectul pentru dezvoltarea zonei Ilovita, Bahna, Ciresu, Marga din judetul Mehedinti, pentru care UE a stabilit ca exista sume reprezentand cheltuieli neeligibile.
    In proiectul Phare pentru dezvoltarea zonei Ilovita, Bahna, Ciresu, Marga din judetul Mehedinti, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Mehedinti, lucrarile au inceput la data de 8 octombrie 2004 si, conform documentelor din proiect, ar fi trebuit terminate pe 8 octombrie 2006. Suma totala a proiectului era de 4,6 milioane de euro, din care UE acorda, prin Phare, 3,2 milioane de euro, finantarea nationala era de un milion de euro, iar din alte surse au fost asigurate peste 350.000 de euro. Contractor a fost desemnat, in urma unei licitatii, JV C Balafas SA – Athinaiki Techniki SA.
    Acestea sunt datele tehnice ale proiectului. Cu numai cateva luni inainte, insa, ca proiectul sa fie “livrat” la cheie autoritatilor romanesti, situatia acestuia era departe, foarte departe, de a fi macar optimista. Astfel, pe 20 iunie 2006, asupra dezastrului proiectului atragea atentia un parlamentar, Manuela Mitrea. Conform declaratiilor acesteia, in plenul Camerei Deputatilor, “Contractul de executare a lucrarilor a fost castigat de firma SC Balafas SA din Grecia, ce ulterior a devenit SC Balafas Atenaiki SA, cu sediul in Bucuresti, la un pret de 4,5 milioane de euro. Termenul stabilit pentru inceperea modernizarii drumului era stabilit la data de 31 decembrie 2004.
    Autoritatile mehedintene au asteptat trei luni de zile ca grecii sa depuna scrisoarea de garantie, lucrarile uncepund abia un vara anului 2005”. Dupa spusele deputatului Manuela Mitrea, “Peste cateva zile, la 24 iunie 2006, lucrarile de modernizare la cei 18 km ai DJ 607 C ar fi trebuit sa fie terminate iar drumul sa fie dat in folosinta. Erau de executat lucrari de asfaltare, de asezat gabioane pe lateralele drumului, aparari de mal si ziduri de sprijin”.
    Din pacate pentru proiect, Manuela Mitrea a aratat, cu aceeasi ocazie, ca “In prezent, drumul se afla intr-o situatie jalnica, iar reprezentantii firmei JVC Balafas-Atenaiki Techniki S.A., impreuna cu o parte dintre muncitori, au plecat fara a da explicatii. Pana acum, firma a executat 14% din lucrari si a incasat banii pe 10%, asteptand parca sa treaca termenul de 24 iunie”. Mai mult, parlamentarul roman a insistat ca situatia nu era necunoscuta nici Comisiei Europene, dar nici partii romane: “Numeroasele scrisori de ingrijorare ale Consiliului Judetean Mehedinti catre Ministerul Integrarii Europene si Delegatia Comisiei Europene nu au dus la imbunatatirea situatiei, iar DJ 607 C ramane mai departe impracticabil”. La finalul declaratiei din Parlament, deputatul Manuela Mitrea atragea atentia ca exista si alte cazuri: “Din informatiile ce le detin, aceasta nu este o situatie unica, o exceptie nefericita, de aceea va spun, domnilor guvernanti, ca nu ne putem permite ca fondurile de preaderare sa ramana nefolosite sau sa ne batem joc de ele!”
    Conform unui raspuns recent primit de la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, contractul cu grecii de la Balafas Athinaiki a fost reziliat dupa “intreruperea lucrarilor urmare a unor evenimente catalogate drept forta majora si cauza fizica de neprevazut – alunecari de teren”, insa Consiliul Judetean Mehedinti nu a comunicat autoritatilor ca ar exista asemenea proiecte un zona. Tot conform MLDPL, continuarea proiectului ar necesita revizuirea proiectului tehnic si eventual aplicarea pentru alte surse de finantare, in sarcina beneficiarului local. Chiar si asa, insa, Romania va trebui sa inapoieze banii primiti de la UE, iar beneficiarul local (Consiliul Judetean Mehedinti) nu e deloc sigur ca va gasi aproape 5 milioane de euro pentru a finanta un proiect din care abia gasise resurse sa finanteze un sfert.

  15. Nu stiu de ce, dar eu nu cred in saracia acestei tari. Cred doar ca suntem puturosi, daca am vrea cu adevarat, am munci si am face. Desigur, sunt si cei defavorizati pe care nu ii angajeaza nimeni si ajung la disperare. Dar, daca ai vazut, tot ala cu bani se vaita mai rau ca nu are.

  16. Normal ca aia care au bani se vaita cel mai tare …
    Ma uit la Bill si Melinda Gates … fundatia lor doneaza sute de milioane de dolari … Bill tot ca un om de rand se imbraca si nu are ifose de multi miliardar … a spus ca le va lasa copiilor sai cate 15 milioane de dolari, restul mergand la fundatia lor …in contrast Becali, de exemplu, se inconjoara in lux si opulenta, ii place sa aminteasca ca „el are bani” si ca el e cel mai puternic …

    si, dupa cum zicea georgescu radu, adevaratii oameni bogati nu ii vezi in topuri – gen Rockefeller …

  17. Bill si Melinda Gates sunt un exemplu de modestie. Chiar saptamana asta m-am uitat pe siteul Fundatiei lor, in cate actiuni sunt implicati si cat de activi sunt, mai ales in Africa. Nu sunt singurii; pentru ca la ei exista aceasta mentalitate – „to give back” – pe care noi, din pacate, nu o avem..

  18. Da .. chiar sunt un exemplu de modestie …
    Eu, din putinul care il am, am ales sa sponsorizez 2 copii in africa … poate asa o sa le dau o sansa unor copii care se nasc fara sanse … se nasc si mor saraci … mai dau si pentru Darfour, colaborez cu Oxfam … ma gandesc sa particip si la un maraton pentru a strange fonduri … chiar imi pasa de ce se intampla in jurul meu …

  19. De ce sa taci, Isabela? Eu admir foarte mult spiritul tau civic, solidaritatea ta, dupa cum o admir si pe Andreea, care se zbate atat de mult pentru copiii loviti de boli.
    Iti doresc o zi frumoasa!

  20. Da ok sa avem milardari dar daca ar fi averi cistigate pe merit in urma unor inovatii in practica de bussines. Daca ar fi s competitie adevarata am avea si noi „falitii nostrii”. De la Caragiale incoace ne tot lipsesc.

    Culmea este ca daca ne luam dupa coeficientul de inegaliate Gini Romania este sub media din Uniunea Europeana si in imbunatatire dupa 2004. Mai este putin si ajungem Suedia. Date din http://www.photius.com/rankings/economy/distribution_of_family_income_gini_index_2007_0.html
    Desigur aici este vorba de date calculate din venituri declarate „albe” si de datele Comisiei de Statistica.
    Deduc din conflictul cu relitatea notorie ca milionarii nostrii care detin 40% din avutia nationala nu isi declara veniturile decit la revista Capital si nu la fisc.
    Ori statistica nu-i ia in calcul in esantioanele lor .
    Mai putina modestie domnilor si doamnelor milionari si miliardari.
    Macar asa cu inegalitatea veniturilor putem depasi Statele Unite.

  21. Nu prea am vazut PSD sau alt partid sau fundatii sa vina cu actiuni sau idei bune in combatera saraciei din Romania. Fundatiile internationale sunt mai interestae de sustinera copiilor din Africa intrucit brandul saraciei de acolo este mai bine cunoscut. Daca ar fi o fundatie serioasa care ar fi implicata in combaterea saraciei extreme din Romania as dori mult sa contribui in loc sa suport ca acum reducera saraciei in tari de care nu stiu nimic.
    Tara este plina de Societati Academice cu preocupari politice dar mai sunt putine fundatii care vor sa faca bine si eu cel putin eu nu stiu nici una.
    Eugen

  22. @nunutroll, lasind la o parte mistoul tau de exact doua parale – specific de altfel ciripicilor de pe gard – cred ca oricine va veni la putere trebuie sa sprijine dezvoltarea societatii civile. Observatorii straini remarca degradarea societatii civile romanesti, prin pierderea identitatii actualelor organizatii reprezentative.

  23. Diasporean, ai dreptate, dar nu te enerva. Dadaroll e o pata de culoare, vine din cand in cand doar sa ne sa spuna nu sau ceva impotriva PSD. Fara argumente. Pur si simplu.
    Tu ai ridicat o problema, ca si Eugen mai sus, foarte actuala. Sunt atatea fundatii si ONG-uri in tara, dar ele nu se apleaca mai deloc asupra problemelor grave aale oamenilor, mai ales ale batranilor, tinerilor sau ale mediului rural. Fac reuniuni pompoase si daca sprijina cu ceva, se duc in Africa sau la New Orleans, sa-i sprijine pe sinistratii din America! Noroc cu organizatiile internationale, gen UNICEF de pilda, care isi dau seama ca si in Romania sunt saraci, bolnavi si mai fac actiuni. Pe mine ma impresioneaza doar solidaritatea oamenilor simpli, care isi rup de la gura ca sa ajute cate un copil bolnav sau in batran.

  24. Multumim FDSN-PDSR-PSD pentru cei 14 ani de guvernare social-democrata (=corporatism), al carei rezultat unic este societate dominata de corporatii si saracie cronica!
    Din nefericire si celelalte partide parlamentare se incadreaza in aceeasi ideologie ipocrita a centrismului etatist absurd!

    Doamna Corina vorbeste despre solidaritate umana, dar nu a fost pervertit acest termen de impunerea cu forta a „solidaritatii sociale”? Adincirea prapastiei dintre cei citiva milionari (majoritatea pesedisti) este consecinta barierelor legislative reunite sub denumirea de „justitie sociala”, care impiedica majoritatea cetatenilor sa aiba acces la conditii materiale superioare.
    Cersetoria, veniturile ridicol de scazute ale pensionarilor, migratia fortei de munca, s.a. cred ca vi se par paradoxale intr-o tara cu o legislatie atit de socialista. In realitate, nu este niciun paradox, ci o simpla consecinta logica a interventiei statului; iar statul nu este doar cel mai prost administrator (inclusiv al banilor pensionarilor), ci si sursa saraciei si a injustitiei!

Lasă un comentariu