Cum e descrisa Romania in ghidurile turistice din lume

Am citit cu suprindere cateva prezentari ale Romaniei in ghidurile internationale de anul acesta. Pur si simplu, nu inteleg de ce Ministerul Turismului, Ministerul de Externe si Guvernul Romaniei nu reactioneaza si nu incearca sa corecteze unele aspecte, care contravin in mod evident realitatii.

Intr-un material publicat de Euroactiv, se arata ca Ghidul 2008 pentru turistii care doresc sa viziteze Romania avertizeaza ca in Bucuresti si Brasov, in principal, dar si in Constanta, Iasi, Suceava si Timisoara „lucreaza” hoti de buzunare, iar vizitatorii sunt sfatuiti sa isi tina geanta in fata, si nu la spate. Ei sunt asigurati ca in acest fel nu vor fi astfel identificati ca turisti, deoarece si localnicii aplica acelasi „metode”.”Tineti-va gentile cu fermoarul tras si, daca este posibil, inchise. Taierea gentii este un risc asa ca trebuie sa va tineti geanta la vedere”, li se spune turistilor dornici sa se plimbe pe strazile oraselor din Romania.
 * Masa la restaurant: Nota de plata, diferita de pretul din meniu
Inainte de a comanda la un restaurant, turistilor li se explica faptul ca preturile afisate intr-un meniu sunt diferite de cele incluse pe nota de plata. „Vi se arata un meniu cand va asezati la masa si vi se da un alt meniu, cu preturi mult mai mari, impreuna cu nota de plata. in unele cazuri, nu este operata vreo schimbare de meniu, dar se uita sa vi se spuna ca pretul este la suta de grame pentru orice produs din carne si ca 400 de grame reprezinta portia minima. in alte situatii, puteti comanda o sticla de vin din 2002, la 8 dolari, care nu se mai afla insa in stoc, iar chelnerul va aduce acelasi vin, dar din 1989, la 120 dolari, crezand ca nu va suparati”, spune autorul ghidului. Turistilor li se recomanda astfel sa ceara detalii in amanunt inainte de a comanda la un restaurant.
* Taxi, doar daca e necesar
Taximetristii care nu folosesc aparate de taxat sunt o alta problema asupra carora li se atrage atentia turistilor straini, care afla diferite metode prin care sunt pacaliti clientii. „Aceste metode includ, dar fara a se limita doar la astfel de cazuri, plimbatul in cercuri cu masina pentru a creste numarul de kilometri parcursi, solicitarea de a plati si pentru intoarcerea taxiului in oras daca va indreptati spre aeroport sau scoaterea din uz a aparatului de marcat si taxarea in functie de imaginatie”, se arata in ghid. Pentru a evita astfel de probleme, turistii sunt indemnati sa apeleze la taxi doar daca este absolut necesar si sa priveasca cu atentie tarifele inscriptionate pe usa masinii.
* „Se spune ca fiecare roman a fost muscat de caini”
Nici cainii vagabonzi nu lipsesc din descrierea oraselor romanesti, iar turistii sunt sfatuiti sa lase in pace animalele, deoarece serviciile medicale din Romania nu prezinta garantia unei interventii eficiente pentru eliminarea efectelor unei muscaturi.
„In general, cainii sunt calmi si au frica de oameni, deoarece unii romani sunt cruzi fata de animale. Dar ca si oamenii, puteti gasi un caine care are o zi proasta sau pur si simplu este turbat, iar atunci oamenii sunt muscati. Se spune ca fiecare roman a fost muscat de caini si se feresc de ei. Acelasi lucru ar trebui sa il faca si turistii, deoarece utilizarea serviciilor medicale poate avea efecte nedorite”, sustine autorul ghidului.
 * Autorul ghidului s-a „documentat” un an si jumatate in Romania
Editorul de ghiduri de calatorie Lonely Planet, preluat anul trecut de compania BBC Worldwide, publica circa 500 de titluri in limbi de circulatie internationala, inclusiv ghiduri pentru anumite tari si orase destinate organizarii unor calatorii cu buget prestabilit, in principal pentru piete din Marea Britanie, California si Australia.
Lonely Planet realizeaza si serialul TV „Lonely Planet Six Degrees” pentru Disovery Networks, fiind si proprietarul site-urilor lonelyplanet.com si lonelyplanet.tv.
Autorul ghidului arata ca a calatorit prin Romania timp de 18 luni pentru a culege toate aceste informatii si precizeaza ca va reveni in tara in lunile mai si iulie 2008, pentru a actualiza informatiile.
Recomandari similare au fost lansate si de ghidul de calatorii Le Routard pentru sezonul 2006-2007, publicat de Hachette, a cincea mare editura din lume si membra a grupului francez de media Lagardere si distribuit in numeroase tari in limbile franceza, engleza, spaniola, italiana, poloneza si germana. Ghidul avertizeaza turistii asupra problemelor din Romania legate de furtul din buzunare, taximetristii-pirat, cainii vagabonzi si bacsisul obligatoriu pentru diferite servicii.

51 de gânduri despre “Cum e descrisa Romania in ghidurile turistice din lume

  1. lol Profesionisti baietii ! Cred ca au exagerat cu atentia medicala si in acelasi timp autorul nu a sesizat si existenta spagii, extrem de importanta. Din pacate vitala. Post acceptat? Nu ca m-ar interesa.

  2. Daca nu a inclus si vizitarea fostei Capitale Culturale Europene pe agenda sa, atunci nu si-a facut prea bine munca de documentare….e o nuanta de umor in ceea ce spun, dar nu prea mult, pentru ca e deranjant ceea ce scrie in ghidul respectiv. Deranjant nu pentru ca nu s-ar intampla si ceea ce scrie acolo, dar se generalizeaza niste incidente/fenomene si se pun etichete pentru o tara intreaga. Eu nu as generaliza nici macar la nivelul unui oras.
    Pe de alta parte, probabil nu le face nimeni revista presei ministrilor nostri, asa ca aceste chestiuni nu se analizeaza si raman fara reactie.

  3. doamna, dumneavoastra in ce tara ati trait pana acum? sau in pipera nu va intalniti cu probleme de genul? tot ce ati scris e perfect adevarat si romaneste.

  4. Parcă ar fi ghid zoologic: descrie comportamentul patrupedelor, gradul lor de socializare şi dă sfaturi în legătură cu atitudinea pe care turiştii trebuie să o aibă faţă de animale. Elucubraţia că fiecare român a fost muşcat de câinii vagabonzi nici nu merită comentată. În problema taximetriştilor mă abţin. Iar la restaurante n-am păţit să fiu jumulit cu alte preţuri decât cele înscrise în meniu.
    Mai degrabă e un anti-ghid turistic. Am văzut reportajul englezului tembel care spunea că singura mâncare comestibilă din România este cea cu specific turcesc şi că micii sunt făcuţi dintr-un amestec nedefinit de carne tocată. La mâncarea turcească vorbea despre musaca. Numai că musacaua răspândită în Europa (şi la noi) este cea… grecească.
    Aş fi curios să văd un ghid despre Bulgaria, al aceluiaşi autor. Oare ar scrie despre şpaga regulamentară dată poliţiştilor pentru a scăpa de amenzi pentru infracţiuni rutiere imaginare?

  5. Şi astea chiar sunt în ghidul turistic pentru România… Doamne fereşte… şi ne mai mirăm cum de nu mai vin turiştii…
    Numai că de prea multe ori cam are dreptate ghidul… prima dată trebuie îndreptate greşelile din societate şi apoi din ghid…

  6. Poate ca se generalizeaza in acele ghiduri turistice. Totusi, ma intreb, de ce practicile descrise acolo nu sunt descurajate prin controale si aplicarea legii? Daca reprezentantii administratiei ar inchide citeva restaurante in care se petrec neregulile, daca s-ar lua licentele taximetristilor prinsi cu ocaua, probabil nu ar mai exista aceasta imagine proasta. De ciinii vagabonzi, ce sa mai zic, am auzit ca sunt folositi ca panouri electorale in Bacau de un candidat independent, care i-a imbracat cu „afise”.

  7. Din pacate, eu cred ca este vorba de texte profund jignitoare. Nu am auzit pe nimeni din administratie sa protesteze impotriva acestora. In alte tari, reprezentantii Ministerului Turismului colaboreaza in mod constant cu marile companii in elaborarea acestor ghiduri. De pilda, nu cred, Agnosticus, ca despre bulgari se aminteste de comportamentul politistilor, care cer spaga, cum spui tu, dar am sa verific. Ei sunt deja atenti cum se prezinta in strainatate, iar daca urmaresti CNN international, o sa vezi ca au o reclama extraordinara acolo, difuzata de cateva ori pe zi. La fel si Croatia.
    In vremea dlui Nastase era un minister – condus de de Dancu – care se ocupa de aceste aspecte, de relatia noastra cu Euronews si de promovarea imaginii Romaniei.
    Iar faptul ca Sibiul nu e inclus in ghidurile internationale despre Romania este revoltator. La inceputul anului 2007, am vazut pe BBC un reportaj excelent despre Sibiu, iar acest statut de capitala europeana trebuia valorificat in continuare.

  8. Vad ca Arhi ma intreaba in ce tara am trait pana acum. Eu am intalnit si aspecte de acest gen, dar nu poti descrie o tara si un popor astfel. In Belgia, mai ales in centrul Bruxellesului e la fel de mare pericolul sa ti se fure geanta si nimeni nu descrie Bruxelles prin asta. Am auzit atatea si atatea cazuri. Cum sa nu pui nimic despre manastirile din Moldova, despre oameni, despre Ardeal? Sunt atatea si atatea lucruri de vazut. Dar ghidul trebuia sa includa si Romania, iar prin ceea ce se scrie acolo, ii descurajeaza pe toti.
    Ma intorc iar la tusim. Am trecut azi pe langa o agentie de turism, aici, in Bruxelles, si anuntau in vitrina ca au introdus doua zboruri saptamanale Bruxelles – Varna, pentru litoralul bulgaresc. Se gandeste la noi cineva sa introduca vreun zbor Bucuresti-Constanta? Nu cred, nu am auzit. pacat.

  9. Corina, eu nu am vazut nici o reclama la TV aici peste ocean care sa promoveze Romania, asa ca la capitolul imagine nu se face nimic. Cred ca turismul de pe partea asta spre Romania e aproape neglijabil, lasind la o parte vizitele emigrantilor in tara de bastina. Nu inteleg de ce se pierde piata asta.

    Cu siguranta ca ce spui tu este valid, trebuie sa stii sa reactionezi inteligent si la momentul oportun. Din pacate, ce s-a construit de ceilalti a fost darimat de actualii. Era mult mai important sa ne urim intre noi decit sa construim mai mult si mai bine.

    O seara placuta va doresc!

  10. Statutul este valorificat in continuare. In Sibiu sunt foarte multi turisti straini, iar o ramura care se dezvolta in paralel este turismul de afaceri. Saptamana trecuta am participat la o intalnire comuna a Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane si a Clubului Economic German din Sibiu. In hotelul in care ne aflam, langa sala noastra de conferinte, se desfasura o intalnire a celor din ambasada Belgiei. Cunosc hotelieri care mi-au spus ca in timpul saptamanii au foarte multe solicitari din partea unor oameni de afaceri, iar la sfarsit de saptamana vin grupuri de turisti. Incepe Festivalul International de Teatru, TIFF va fi prezent si in acest an la Sibiu, iar centrul istoric arata atat de frumos si cochet incat ai impresia ca esti intr-un oras occidental. 🙂

  11. Mioara, ma bucur sa aud ce povestesti tu. Sibiul insa cred ca se gospodareste mai degraba singur, in sensul ca valorifica statutul pe care l-a obtinut in 2007 si incurajeaza in acelasi timp oamenii de afaceri, printre care multi sunt romani plecati din Romania, presupun, care au adus la randul lor multi cetateni germani. Stiu cat de frumos e Sibiul si chiar nu inteleg de ce nu contribuie si autoritatile centrale la promovarea lui. In 2007, cand era capitala europeana, am vazut ca in mai toate vizitele oficiale ale sefilor de stat era inclusa si vizitarea Sibiului. Nu stiu daca a ramas aceasta practica.
    Diasporean are dreptate. Stiu ca raspunsul oficial ar fi ca nu sunt resurse pentru publicitate, dar nu intotdeauna promovarea se rezuma la bani. Daca tara ar avea credibilitate, ar putea dialoga cu partenerii externi in baza unui plan pe termen mai lung.
    Va doresc si eu o seara frumoasa!

  12. Si nu au dreptate corina? de ce sa nu se apere strainii de mitocaniile noastre? au tot dreptul sa stie…si sa nu ne mai autovictizam atata, astfel de ghiduri exista pt mai toate tarile, nu suntem noi mai rai decat altii…eu zic ca sunt binevenite. eu citesc de fiecare data astfel de ghiduri de cate ori calatoresc in alte tzari…

  13. Domnilor,
    De cateva zile, pe aproape canalele de televizune spaniole, apare un spot
    ce promotioneaza turismul in Turcia. O sa spuneti ca-i vara aproape si vor si ei sa scoata un ban, probabil ca-i adevarat. Problema este ca asta se intampla in fiecarean si ca, tot in fiecare an, Romania este totalmente absenta. Chiar astazi dimineata (06:30) in timp ce urmaream din nou spotul ma intrebam de ce Romania nu face acelasi lucru. Trebuie sa va reamintesc ca Spania este o destinatie turistica prin excelenta ?
    Si totusi turcii isi promotioneaza valorile (??) aici. Sunt mai inteligenti. Sigur.
    Asa ca, din nou, rezulta ca sinecura politico-guvernamentala rezulta mai interesanta decat satisfactia lucrului bine facut si a muncii in slujba neamului.
    Au trecut 18 ani, s-au cheltuit munti de bani adevarati. Singurul lucru
    obtinut : convingerea ca la noi clasa politica este ..ceea ce este.
    Noapte buna, domnilor.

  14. Un pasaj din articolul Ruxandrei Arginteanu din „CRONICA ROMANA” de azi :
    Seful Delegatiei PSD in Parlamentul European, Adrian Severin, i-a trimis ieri o scrisoare secretarului general al PE, Harald Rømer, in care ii atrage atentia acestuia asupra contradictiei dintre valorile promovate de PE si continutul unei expozitii de natura istorica, patronata de un europarlamentar ungur afiliat la PPE si intitulata “Laboratorul diversitatii: secole de multiculturalism in regiunile Bacska si Banat”, care evoca “nedreptatea” facuta Ungariei prin pacea de la Trianon, tratatul din 1920 prin care s-a consfintit unirea Transilvaniei cu Romania. Expozitia este gazduita de Parlamentul European incepand cu 26 mai.

  15. Da, da, am auzit de ghid si de ineptiile de acolo. Chiar ii spuneam cuiva ca in ghidul Cretei nu scrie ca daca te omoara cretanul in strada, politia se face ca nu vede. Nu spune ca locuitorii cretei inca sunt condusi de ginte mafiote si ca se bat cu nordicii ca chiorii si iti dau niste senzatii… placute, ce mai, adrenalina. Si cate si mai cate. Dar numai noi suntem de vina, ei nu 😉

  16. Draga Corina, ma bucur ca ai abordat aceasta problema, am scris si eu despre ghidul buclucas, dar vorbele mele sunt clamavi ad deserto ca sa spun asa, pe cand vocea ta, ca europarlamentar, cred ca va fi auzita. Socot ca politicienii nostri, si in primul rand guvernantii, ar trebui sa depuna tot atatea eforturi cat depui tu, chiar si de la nivelul acestui blog pentru a schimba clisee de genul asta.
    Doar ca pe ei vad ca ii lasa cu totul rece felul in care este terfelita imaginea tarii in Occident, faptul ca suntem priviti mai rau ca ultima tara din Africa. Multe dintre lucrurile scrise acolo sunt adevarate intr-o oarecare masura, dar sa fim seriosi, o muscatura de maidanez per cap de român mi se ceva absurd si ilar, ca si descrierea cainilor care te musca fiindca-s intr-o pasa proasta… Ghidul acela e o prostie si baietii care l-au scris ar trebui sa recunoasca faptul ca n-am inventat noi taximetristii si chelnerii snapani si nici hotii de buzunare.

  17. Din cate stiu eu, ghidurile alea nu sunt scrise la cererea statelor din ghid, ci de niste entitati turistice care au un renume si ofera o anumit standard de calitate citititorilor sai. asta e un aspect.
    alt aspect e ca mai bine sa previi decat sa vindeci asa ca autorii isi iau masuri de prevedere… si mi se pare foarte logic pentru ca principala poarta de intrare in tara noastra e Bucuresti unde esti tepuit din prima de la aeroport cand iei taxiul, cu sau fara casa de marcaj. Asa ca iti cam piere gustul de vizita. De caini, ce sa mai zic… cat sport am facut din cauza lor. si calitatea serviciilor? lasa de dorit… la restaurant nu prea merg, asa ca nu stiu tepe cu meniuri de doua tipuri… dar, aici e marele dar, degeaba arati o imagine extraordinara si ministerul turismului face o promovare superba daca turoperatorul strain vine si vede ce-i aici face un calcul simplu si pleaca pentru ca la noi nu exista mentalitatea din alte tari unde se stie ca un turist multumit inseamna mai multi bani decat ceea ce cheltuieste efectiv… da, Romania e frumoasa, e chiar superba fata de alte tari, dar fara infrastructura, bun simt si onestitate nu valoareaza nimic… turismul nu e doar industria de turism, e tot ce avem in tara… si cand atatea lucruri nu merg, ne dreanjeaza ca niste specialisti observa aceste lucruri in loc sa ne stresam sa le remediem…
    si da, exista o cursa saptamanla Blue Air de la Bucuresti la Constanta ca idee… dar are vreun rost cand stiu cat ma costa taxiul pana la aeroport…

  18. Stimata doamna Cretu, sa stiti ca strainii nu-s cu mult mai breji ca noi in ceea ce priveste tocarea banilor decontabili. Asa ca imi cam dau seama ce fel de documentare a facut britanicul pe aici. Materialul lui pare a fi un amestec de adevar si minciuna, ceea ce presupune intentie: fie ca omul se astepta pe aici la un ciubuc pe care nu l-a primit, fie a fost platit de altii sa scrie asa. O nepotrivire culinara este posibila: britanicii, din motive istorice, nu prea au bucatarie proprie si am vazut ca de regula ei prefera bucataria indiana, chinezeasca ori, la cei mai elevati, italiana; multi tineri de la ei au si obiceiul de a minca cit mai iute, spre a bea cit mai multa bere. Am avut invitat la masa un britanic si va pot spune ca mititeii l-au dat gata: ii sticleau ochii sa mai ceara o portie, doar ca stia ca sotia lui – poloneza – ii ceruse sa aiba grija la silueta. Mi s-a intimplat si ca, in disperare de cauza, sa ofer unui elvetian – imi pare rau ca nu am tinut legatura cu el, azi e mare mahar pe la CIO – bere romaneasca de la coltul strazii (pe cind berea romaneasca avea si nume romanesc si nu german) si omul s-a jurat ca bere mai buna n-a baut in viata lui; adevarat sa si mie mi-a placut berea englezesca, mai roscata, mai tare si mai putin acidulata decit cea germanica care a umplut lumea. Ar putea fi si cu o tenta politica, jupin Charles avind proprietati in Romania si venind ca un erou civilizator sa fie muscat de ciini, sa manince stricator la stomac si sa doarma printre plosnite, dar mie unuia mi s-a parut ca jupin Cherles nu arata deloc ca printre barbari, la televizor, cu toiul de tuicuta in mina sa regala. Trebuie sa avem o grija mai mare fata de portile de intrare nu doar in Romania ci si in localitati, prima impresie conteaza: nu stiu daca ma veti crede, dar ideea metroului pina la Otopeni imi apartine si cred ca aeroportul Otopeni trebuie sa aiba nu doar statie de metrou, dar si de tren, iar liniei 783 ii trebuie adaugata inca una care sa uneasca aeroportul cu principalele hoteluri. Competitia asigurata astfel pentru taxiuri va face comportamentul taximetristilor mai putin jefuitor. Incercati sa intrati ori sa iesiti din Bucuresti si prin alte locuri decit DN1 ( nu stiu cum e cea spre Constanta) si veti vedea ce dezastru este din punct de vedere estetic. Avem si noi multe lucruri de facut, tot asa cum si acesti tipi au multe lucruri de facut. Nu uitati istoria spusa de francezi referitoare la vinurile lor si competitia americanilor: mai intii, americanii au infiintat reviste despre vinuri pe care le-au distribuit worldwide gratuit; imediat ce aceste reviste au inceput sa aiba priza, americanii au inceput sa dea note la vinuri in ele, dind note mai mari vinurilor americane; dupa citiva ani, francezii s-au trezit ca gustul consumatorilor de vinuri s-a modificat, acestia dorind din ce in ce mai mult vinul facut dupa metoda americana, adica vin tinut in butoaie noi de stejar, in fiecare an alte butoaie noi. Francezul care relata povestea spunea amarit ca au trebuit sa-si adapteze tehnologia pentru a mai putea exporta, vinul frantuzesc facut dupa tehnicile pe care noi le apreciem atit de mult avind cautare din ce in ce mai mica in rindurile consumatorilor cu venituri medii si mai mici. Va rog sa va amintiti de istoria relatata la TV de francezi atunci cind veti avea de-a face cu diversi tipi care dau note altora erijindu-se in arbitri ori cunoscatori.

  19. de acord cu opiniile dumneavoastra, doamna cretu! si e de apreciat ca macar unii dintre reprezentantii nostri din strainatate se straduiesa faca ceva pentru tara. ma refer in pirmul rand la dvs si la adrian severin.poate ca mai ar fi vreo cativa.
    insa e limpede ca daca vrei rezultate cat de cat trebuie o actiune gandita si coordonata, pornita de la bucuresti.de la actualii nu mai asteapta nimeni nimic.
    eu inclin sa cred ca psd-ul va reveni la putere la urmatoarele alegeri.vreau sa vad atunci ca tot ce scrieti dvs aici se va pune in practica.ce ar fi daca a-ti coordona chiar personal o astfel de institutie, orientata spre schimbarea imaginii noastre de tara?aveti experienta, relatii, stiti ce se cere si cum trebuie facut.cel putin presupun ca a-ti fi apta sa si aplicati ceea ce sustineti aici.pentru ca recunosc ca admir sincer modul dvs de a face politica, ia activitatea dvs ca om al opozitiei si parlamentar european este respectabila.cu totul altfel vor sta lucrurile cand parditul dvs va fi iarasi la putere.atunci veti avea si capacitate decizionala. Romaniei ii lipsesc oamenii de actiune, ca la vorbe nu ne intrece nimeni.

  20. @Oana, Gigi Capsunaru si Scaevola:
    Sunt de acord cu voi. Pana la urma este vorba despre strategia de promovare a imaginii tarii, un lucru complex si care presupune o viziune coerenta si vointa de a face. Este nevoie de o strategie pentru imbunatatirea imaginii si promovarea a ceea ce avem frumos, pentru ca in tara chiar sunt locuri minunate.

    @Daniel:
    Cred ca voiai sa scrii despre cursa de avion Bruxelles (Zaventem) – Constanta, de care am aflat si eu in seara aceasta. Mi se pare o idee foarte buna. Cat despre taxi, nici pana la Charleroi nu e de ici-colea sa iei taxiul. In ansamblu, insa, ai dreptate: fara bun simt si infrastructura, putem sa avem raiul sub picioare si sa stam sa ne uitam doar noi la el.

    @instalatorul:
    Si eu cred ca Otopeniul ar trebui legat de Bucuresti si prin linie de metrou si prin cale ferata. E necesara o diversificare a modalitatilor de transport, avand in vedere traficul tot mai sufocant.
    Iar faptul ca mostenitorul coroanei britanice e atat de atasat de Romania si atat de prezent aici mi se pare un lucru extraordinar, pe care sunt convinsa ca altii l-ar sti exploata in cel mai elegant mod cu putinta pentru a-si imbunatati gradul de atractivitate ca destinatie turistica.

    Multumesc tuturor.

  21. Da, Roxana, ai dreptate.. Alea au fost niste incercari, sa le zicem nereusite. Ideea e ca acum nu ne prezentam cu nimic. Ruronews, CNN, toate posturile internationale au reclame in care promoveaza diverse tari, iar Romania lipseste de peste tot. Nu e vorba numai de bani, suntem complet deconectati, nu avem relatii, nu ne intereseaza subiectul,
    O seara buna si multumesc, Roxana.

  22. Domnisoara
    Nu vad unde sunt partile jignitoare de care pomeniti. Ghidul acesta este redactat pentru cei care sunt OBLIGATI sa treaca prin Romania, nicidecum nu este o prezentare pentru eventuali turisti, dornici sa ne cunoasca tara. Poate ca este o exagerare, cea in care se afirma ca fiecare roman a fost muscat de un maidanez. Dar, hai sa fim seriosi, putea sa descrie si mai aproape de adevar ce se intampla la noi pe strazi cu oamenii terorizati de animale semi-salbatice. Dar asta nu e cunoascut de cei care nu se dau jos din gipane sau nu sunt nevoiti sa foloseasca drumurile PUBLICE noaptea in drum spre sau de la serviciu. Pentru multi viata unui ANIMAL e mai importanta decat viata si confortul psihic al unui OM. Din pacate. L-am vazut in seara asta pe Mazare la Nasul, bronzat dichisit! Primul impuls a fost sa intru in direct sa il intreb daca a fost la mormantul fetitei mincata de caini acum 1 luna, sau sa il intreb daca stie ca ramasitele fetitei nu au permis decat foarte greu identificarea. Dar, fara sa ma calmez, am realizat ca il doare in basjcheti si mi-ar fi servit motivul ca terenul in pricina(unde s-a intamplat nenorocirea) nu apartine de primarie. Daca aveti vreodata ocazia, va rog sa-i transmiteti toata desconsideratia mea!
    Multumesc

  23. Interesant.Si din pacate dureros…Am citit si eu unele „recomandari” pt. Ro si mi s-a ridicat paru-n cap…Colega mea, suedeza get beget, era de-a dreptul furioasa! Dar nu ne-am suparat prea tare la capitolul comentarii despre mancarea romaneasca,doar erau scrise de un englez:)))))))))))))). Stiti, englezii au tupeul sa spuna chiar si ca mancarea frantuzeasca este supraestimata:))). Imi aduc aminte cu groaza de breakfastul teribil avut timp de 3 saptamani in Anglia, cu fasole boabe la prima ora :)))).
    Eu am venit cu 21 de studenti, 2 profesori si doi soferi din Suedia intr-o excursie de studiu in Romania, la diferite centre cu profil nuclear,deci am cam vazut toata tara de la cap la coada. Singurele nemultumiri perfect indreptatite au fost legate de calitatea drumurilor, si asta in sensul ca erau foarte inguste,nu cu gropi. Apoi au fost ceva comentarii despre carutele de pe drumuri (adevarul e ca am intalnit cel putin 8-10…) si cativa catzei amarati in Constanta, care au decis sa latre dupa fetele care iesisera la alergat:).
    In privinta mancarii romanesti,totul a fost absolut devorat! A trebuit sa scriu cel putin 6 retete si sa le trimit studentilor,cele mai solicitate fiind mancarurile de post si papanasii, ca sa nu mai spun ca la petrecerea de dupa excursie am gatit sarmale:). Deci, strainii apreciaza la fata lcoului mancarea, si nu am prea auzit multi sa fie suparati:). AAA si berea Ursus a fost extrem de apreciata. Sibiul si Rm Valcea au fost batute la pas,taxiurile au fost cotate ca f ieftine si bune. Numai la capitolul hoteluri am avut ceva nemultumiri,in sensul ca apa calda a ajuns eventual la etajul 7 dupa 30 de minute:).
    In general oamenii de prin vestul Europei au calatorit ceva la viata lor, si nu sunt f multi care citesc ghidurile respective, asta va pot primite:). Una la mana ca sunt mult prea scumpe si oamenii vor sa aiba impresii proprii. Doi la mana, daca ar citi ghidurile despre tarile asiatice sau africane ar sta acasa. Dar sa nu va mirati daca ii veti gasi calatorind cu lunile prin Asia sau Africa. Asa numitii „familisti” care doresc sa calatoreasca in tari mai „exotice” cu toata familia si sa nu plateasca mai nimic, sunt adevaratii carcotasi, care gasesc toate defectele din lume oriunde ar calatori… Dar ei nu vor spune niciodata ca de fapt au dorit sa beau un vin f scump si au crezut ca pot plati mai putin daca se plang un pic. Asa ceva poate functiona in unele locuri.
    Stati linistiti, cei care vor sa vina, vor veni oricum. Si in general ei citesc recomandarile conationalilor lor nu a unui fandosit din Londra sau New York…
    A, Ro a avut o prezentare super prin prisma echipei de fotbal a Romaniei de-a lungul generatiilor aici in Suedia:).
    O zi buna va doresc si nu va mai amarati asa de tare. dar ar fi bine sa fie o campanie mai buna de promovare a Romaniei…

  24. Eu nu inteleg de ce multi sar ca arsi cand se confrunta cu adevarul. Corina, vad ca te deranjeaza imaginea noastra in strainatate. Eu am sa fiu cat se poate de direct. Voi politicienii, mai bine decat sa va ganditi cum sa masluiti aceasta imagine, extrem de corect punctata in ghid, ati incerca sa schimbati mentalitatile. Sa provocati o adevarata schimbare. Atitudinea asta de a arata cu degetul spre altii cand nu iti convine ceva este iarasi tipic romaneasca, stii poveste cu capra vecinului, iar chestia cu Sibiul este ilara. Este un ghid practic unde se puncteaza anumite aspecte de interes pentru turist, transport, restaurante, siguranta. Ghidurile care fac referire la locurile de interes turistic din Romania sunt altceva.

    Tu nu traiesti in tara asta? Eu sunt jepcarit zilnic las-o incolo de smecherie. Si acuma vrei sa ne prefacem ca nu este chiar asa? Dar cum este? Toate, dar toate serviciile la care apelezi presupun o japca. Daca nu esti atent la restaurant te fura, la magazin te fura, taximetristii nu mai zic, ca mie au incercat sa-mi fure si geanta, umbla cu aparate masluite absolut toti. Ce gasesti neadevarat? Sau cum? Sa nu zica de-astea si sa zica de manastiri… Am fost in Bulgaria, in Moldova de peste Prut si nicaieri nu exista asa ceva.

    Clasa politica actuala este datoare din punctul meu de vedere sa lupte cu aceste mentalitati si nu sa le ascunda sub pres, sa pretinda ca nu este chiar asa.

    Iarta-ma dar eu asa sunt. Daca nu-ti convine, nu mai comentez.

  25. Draga Victor, eu cred ca Romania are si altceva decat aceste aspecte. Care exista. Eu nu am negat nici o clipa asta. Dar intr-un ghid turistic sa nu vorbesti de Manastirile din Moldova, de munti, mare, ci doar de laturile astea – care, hai sa fim seriosi, sunt exagerate, cel putin partea cu cainii.. Nicioadata nu am fost adepta ascunderii adevarului, dar nu pot sa spui ca nu s-au facut si lucruri bune in 18 ani sa ca e imposibil sa iti gaci un concediu in Romania. La Chisinau sau la Sofia nu te jecmanesc? Ai dreptate cu clasa politica.

  26. O sa revin la mentalitati, mai specific la mentalitatea celor din administratie. Se stie ca statisticile sunt fundamentale pentru diferite constructii guvernamentale. Administratia din orice tara trebuie sa stie cum sa ajusteze politicile in functie de ce spun statisticile. La noi insa, statisticile se fac ca si pe vremuri, ca sa justifice politicile. E ca si cum ar trebui sa scriu o carte proasta despre Romania, si atunci inventariez doar partile proaste. Dau exemplu „protectia copiilor”. Daca va uitati pe site ANPDC, statisticile s-au subtiat, nu se mai fac ca pe vremuri statistici detaliate. Si frecventa rapoartelor statistice este mai mica, inainte se facea lunar, acum trimestrial. Asta pentru ca s-a luat hotarirea ‘acolo sus’ ca trebuie sa aratam ca nu mai avem probleme. Probleme insa sunt cu carul, insa nimeni nu vrea sa isi asume responsabilitatea sa priveasca in mod transparent. Un alt exemplu este ORA. Nu se stie inca cite adoptii s-au facut in 2007. Activitatea ORA este strins legata de cea a ANPDC. E vorba de copiii fara parinti, sau ‘protejati de stat’, cei mai vulnerabili din societate. Daca de ei nu avem grija, sa stim statistic care le sunt problemele, cum sa le rezolvam? De aceea treburile merg prost in Romania, pentru ca nu exista responsabilitate, transparenta si profesionalism. Nu exista pentru ca astea sunt mentalitatile. Cineva trebuie sa le schimbe, cel putin sa faca un efort cu cei din administratie.

  27. Draga Corina, este un ghid practic. Cred ca am fost destul de explicit in comentariul meu. Altceva este altceva si ce scrie acolo este o realitate. Intr-un ghid care contine informatii practice sau si informatii practice nu vorbesti despre ALTCEVA.

    Ma intrebi de Sofia si de Chisinau. Nu te jecmaneste absolut nimeni. In Chisinau si in Sofia exista un respect deosebit pentru client. La Chisinau chiar am stat mult timp si tin sa-ti spun ca sunt mult, mult mai cu bun simt decat noi. Au un respect deosebit pentru om , pentru client.

    Te rog nu ma invarti in cerc. Eu am fost clar. Pe mine , familia mea, prietenii mei, colegii mei, cunoscutii mei, ne jecmanesc toti astia cu serviciile, comertul, in Bucuresti, zi de zi. Nu exista una dintre chestiunile punctate in ghid de care sa nu ma lovesc zilnic. Hotii? Pai mi-au spart geamul in plina zi in Piata Amzei, in fata unei banci pentru ca sa imi fure GPS ul si detectorul de radar. Cu succes, evident. Cu putin timp in urma. Faza cu cainii, exagerata? Pai aproape in fiecare zi trebuie sa ajut anumite doamne atacate de caini. Ai vazut-o pe actrita Monica Ghiuta la televizor, muscata de caini? Hotiile in bar sau in restaurant? Zilnic. Si imbraca diferite forme. De la note umflate la tepe in ceea ce priveste mancarea sau bautura. Nu stiu daca este imposibil sa-ti faci un concediu in Romania si daca asa se spune in ghid dar este preferabil sa nu il faci aici. Tu ti l-ai facut aici??? O sa ti-l faci aici???

    Dar nu are sens sa mai continui. Este treaba lor adica a politicienilor. Nu au decat sa mearga in continuare pe linia asta in loc sa traga un semnal de alarma, in loc sa munceasca pentru a schimba mentalitatile. Insa eu nu gasesc deloc european sa provoace sentimentele nationaliste pentru a castiga capital politic…

  28. In primul rand nu inteleg daca doar “sfaturile” astea sunt in ghid. Se cheama ghid turistic. Intr-un astfel de material ma astept sa citesc despre obiectivele turistice ale unei tari si eventual sa gasesc si un capitol scurt cu astfel de atentionari. N-am inteles daca scrie despre obiectivele turistice din Romania si cum sunt prezentate acestea. Principial astfel de recomandari nu sunt rele. MAE, de exemplu, are pe site-ul sau o sectiune care se cheama sfaturi de calatorie in care se atrage atentia asupra unor posibile pericole pentru cetatenii romani care vor sa calatoreasca in anumite zone ale lumii.

    Ceea ce ma deranjeaza la textul acestui ghid este faptul ca transmite o imagine accentuat negativa si distorsionata a ceea ce insemna Romania. Cum? Prin generalizarea unor adevaruri partiale si combinarea lor cu elemente care fac apel la centrele emotionale ale cititorului. Faptul ca aceste “informatii” sunt furnizate de catre edituri de prestigiu e cu atat mai grav pentru ca reputatia acestora functioneaza pe post de “garant social” si creaza prezumtia de obiectivitate amesajului transmis.

    Nu sunt de acord ca critica exacerbata. Cred ca ar trebui sa pastram un echilibru intre ceea ce criticam la noi si ceea ce apreciem. Daca noi nu vedem nimic bun in tara asta, nu stiu cum vor vedea altii. Pe de alta parte concentrarea exclusiv pe emotii negative nu duce la nimic bun pentru psihicul acestei societati. Mi-a placut ceea ce a spus candva Maia Morgenstern. Ca evreii isi educa copii sa gandeasca ca niste invingatori, ceea ce le imprima siguranta de sine, incredere, un tonus excelent. Sunt multe lucruri rele, criticabile in Romania, dar e nevoie sa vedem si partea buna si sa o afirmam si fata de partenerii nostri externi. In chestiunea romanilor din Italia dl Martinez si cabinetul Zapatero si-au exprimat solidaritatea cu noi. Ar fi culmea ca noi sa ne sustinem culpa exclusiva si sa plecam capetele jenati.

    Victor
    Cred ca pot sa inteleg ca ai un temperament sangvin. Pot sa iti inteleg si supararile legate de conditiile de viata din Bucuresti. Dar te-as ruga, in spiritul unor dialoguri amicale si constructive pe acest blog, unde autoarea ne lasa foarta multa libertate, sa incerci sa expui niste puncte de vedere ceva mai bine argumentate, sa respecti opiniile celorlalti chiar daca nu esti de acord cu ele (poti sa le combati decent si argumentat) si nu in ultimul rand te-as ruga sa nu mai ai nici fata de Corina anumite iesiri care sunt destul de aiurea. Victor, crede-ma, suna destul de nedelicat si e o diferenta intre a fi direct si sincer si cum reactionezi tu uneori. Nici macar iritarea si nemultumirile tale (care sunt ale oricarui om de bun-simt din tara asta) nu justifica fraze de genul: “Daca nu-ti convine, nu mai comentez.” „Te rog nu ma invarti in cerc.” „Este treaba lor adica a politicienilor. Nu au decat sa mearga in continuare pe linia asta in loc sa traga un semnal de alarma, in loc sa munceasca pentru a schimba mentalitatile.” Pai Corina e politician. Chestia asta o vizeaza si pe ea sau nu? Cam cate asteptam sa faca ea personal? Ca de multe ori vad ca e trasa ea personal la raspundere pentru cam tot ce merge rau la noi.

    Si nu in ultimul rand care parte cu Sibiul este ilara? Cunosti Sibiul? Ai vazut cum arata acum 10-12 ani? Sau cum arata astazi? Sibiu CCE 2007 a fost un proiect serios si de calitate. Stii ca urmatorul proiect important va fi inscrierea orasului in patrimoniul UNESCO? Corina are dreptate, Sibiu se gospodareste singur, asa cum cred ca o fac si alte zone din tara. Si ce daca. Sunt ale noastre. Ar trebui sa ne mandrim cu ele si sa amintim de ele cand unii si altii incearca sa ne intimideze.

  29. Ce frumos e sa scrii poezii si sa vorbesti frumos cand traiesti in alta lume… desigur, glumesc. Victor are dreptate cand spune ce spune si nu prea stiu cum sa te mandresti cu ceva cand ca sa ajungi la acel ceva (si sunt multe minunatii in Romania) trebuie sa suporti o gramada de tampenii… Corina Cretu nu e trasa la raspundere, ci i se raspunde la un dialog initiat de ea, ceea ce e o mare realizare fata de o majoritate a clasei politice de la noi… ma deranjeaza si pe mine ca toata lumea se ia de forma cand problema serioasa e fondul problemei… Un politician ca autoarea postului de fata sigur va intelege ca dand mereu peste aceleasi probleme si prezentand o fata frumoasa a Romaniei este doar fatarnicie, nu promovare. Si Victor a descris foarte frumos adevarul si cam atat. Si eu am intervenit ca mi se pare aiurea sa i se reproseze asa ceva mai ales cand in joc e mult mai mult decat niste formule de adresare.

  30. Draga Victor, ai din pacate obiceiul de a generaliza tot ceea ce ti se întâmpla: foarte mare parte din argumentele tale sunt bazate pe ceva ce ti s-a întâmplat tie sau unei cunostinte. Nu e asa de ilustrativ! Si e putin ofensator într-o societate în care avem toti pretentia de a fi unici :)))

  31. Inainte de ’90 se atragea atentia asupra schimbului valutar la coltul strazii, acum e si mai rau. In tot cazul Pasajul de la Universitate ne strica poza oricat am incerca sa cosmetizam cotidianul.
    Asa suntem noi, romanii, cand vrem sa ne afundam de tot. Mie portofelul tot la Milano, Italia mi s-a subtilizat, iar la Paris am inteles ca trebuie sa fii foarte atent cand circuli, asa ca…

  32. PS. Si nici nu mai comentez pe aici ca daca o fac si incerc sa ii constientizez pe politicieni sar lingaii, sau poate chiar slugile ca nu stiu cu se ocupa. Exact despre ce vorbeam.

  33. Victor, chiar nu are sens sa pui asa problema. De ce nu accepti ideea ca unii oameni pot avea si alte pareri? Eu abia acum o ora am vazut tot schimbul asta de pareri si nu inteleg de ce esti asa patimas. Pentru ca nu ma contraziceam cu tine deloc.

  34. Mioara si-a spus un punct de vedere si ii multumesc ca l-a exprimat. Nu o cunosc personal, Victor, dar daca ai sa urmaresti postarile Mioarei cred ca ai sa iti dai seama de calitatea acestui om.
    Imi cer scuze, Mioara, din tot sufletul. Imi pare rau.

  35. Draga Corina,

    Altii ar spune ca sunt coleric. 😉

    Vad ca tu nu accepti ideea ca oamenii au alte pareri. Incurajezi atitudinile in care iti sar in aparare lingaii si incerci sa scapi de critici. Nu iei atitudine impotriva doamnei respective care spune ca eu am „iesiri aiurea” daca imi permit sa iti spun direct ce cred. Ma invarteai in cerc da. In loc sa imi raspunzi la primul comment nu ai facut decat sa repeti ce ai scris pana atunci. Atitudinea politicienilor demnstreaza fatarnicie, asa cum a spus Daniel. Mai grav este ca incerci sa negi o evidenta. Mailman spune ca este o parere personala ceea ce am afirmat eu. Eu i-as sugera sa se urce intr-un autobuz cu o geanta de umar tinuta la spate in care sa aiba vreo 200 milioane ca sa-l doara putin.

    Despre asta vorbim, despre un comportament de lingai. Nu stiu cine sunt acesti anonimi care isi ascund numele si ocupatia dar cu siguranta ei intervin ca sa ma bruieze in loc sa ma lase sa iti explic sa te fac sa intelegi ca mai ales voi, tinerii politicieni sunteti datori sa incercati sa schimbati mentalitatile. Iar blogul este o buna ocazie, oportunitate, pentru a incepe o astfel de misiune. Foloseste blogul in interesul oamenilor si oamenii iti vor fi recunoscatori Corina. Foloseste blogul pentru a te inconjura de lingai si nu vei castiga decat o mana de lingai. Sentimentele nationaliste nu reprezinta viitorul Romaniei. Dar acum trebuie sa ii spun doamnei respective ca ii lipseste viziunea?

    Oops parca ziceam ca nu mai comentez aici. Asta chiar ca este ultimul comentariu. Am facut-o pentru tine. Multumesc pentru gazduire.

  36. Perceptia oamenilor in teritoriu este catastrofala fata de politicieni,oricare ar fi ei dar…,pentru mizeria pe care constient o induram nu credeti ca suntem de vina toti? Oare politicianul trebuie sa vina sa-i spuna politistului de ce nu aplica legea? judecatorului;de ce judeca stramb?Oare de ce toti asteptam numai de la politicieni ca lucrurile sa se schimbe in bine in aceasta tara? De ce ne complacem in a trai in astfel de mizerie, pe care de altfel avem curajul sa o detestam in fata unui politician dar, ne lipseste total atunci cand trebuie sa luam atitudine, la orice pas in viata de zi cu zi, cand nenormalitatea ajunge la rang de normalitate? Incercati in Germania, de exemplu, sa va lasati autoturismul intr-o zona unde nu aveti voie sa parcati, sa faceti o pana pe autostrada, sa stergeti un indicator de BUS, sa va faceti necesitatile intr-un parc, sa aprindeti toate luminile din apartament in miez de noapte s.a.m.d si ve-ti vedea ca politia va veni imediat la fata locului, iar cel ce a telefonat la politie are curajul, indrazneala si tupeul necesar sa astepte ca politistul sa ia masurile legale ce se impun si sa i se comunice verbal masurile ce s-au luat. Ba mai mult, politia il intreaba daca este multumit de modul cum s-a actionat la interventia telefonica solicitata. Prin urmare,consider ca este necesar,pentru imbunatatirea vietii in tara,aportul sa fie adus de catre toti, in orice moment,in orice clipa. Daca la restaurant sunt inselat trebuie sa-i spun celui ce ma inseala,sa arat ca nu sunt prost,la fel si celui ce incearca sa ma fure,politicianului sa-i dau de inteles ca nu-l voi mai alege,si asa sa fac.De ce sa nu merg la vot?de ce sa nu anunt politia?presa?sau atatea si atatea posibilitati pe care o societate moderna ti le ofera ati exprima nemultumirea. De ce nu invatam copiii in scoala cui sa se adreseze daca este furat,inselat,batut,amenintat si daca dreptatea nu este multumitor facuta de catre cel ce trebuie sa o faca.La ce porti trebuie sa bata?finalizarea pana unde trebuie sa ajunga? Ar fi multe de spus…o seara buna tuturor,cu respect,in egala masura pentru toti,Paul

  37. Imaginea tarii noastre este sifonata si terfelita, adevarat…. adevarate sunt si realitatile, foarte adevarate… zic insa ca, noi toti, dar absolut toti, trebuie sa constientizam si sa ne asumam responsabilitati, sa ne implicam, sa indreptam, sa ne aplecam mai mult si cu suflet, prin exemplul nostru personal, in a le forma anumite deprinderi tinerelor generatii, sa nu ne limitam numai la : vazut, analizat, concluzionat….ar fi pacat…
    Raman optimista, ba se poate, sigur ca nu peste noapte, poate ca va dura mai mult timp decat am crede si poate ca eforturile vor fi mai aprige decat am crede, dar merita fiecare licarire de speranta si fiecare lacrima, merita si se poate..sa nu-mi zica mie nimeni ca nu se poate…nu se vrea, acolo unde ” nu se poate „.. Nu am asteptat niciodata pe altul sa faca in locul meu, pur si simplu am incercat, uneori am reusit, alteori nu, mereu am continuat…recunosc, am si sansa de a lucra in mijlocul copiilor, tinerilor…am expus lucrari de pictura, am trimis in Franta, picaturi de frumusete din Romania, avem o formatie de dansuri populare romanesti, ne avntam in drumetii prin tara, pozele le daruim oricui e dispus sa asculte ” ce minunat a fost…” citim, povestim…trebuie sa incercam 🙂
    Pierdem prea mult suflet pe ” drum ” cu incrancenarile, noi toti si…..atat de multa treaba avem, dar chiar avem…si e musai sa reusim 🙂
    Sunt nationalista, sunt si europeana, ca doar sunt daie , din Leaganul Civilizatiei Europene am ” rasarit „, iubesc oamenii, iubesc europenii care-mi iubesc tara, respect pe cel ce ma respecta…incerc si dau mereu o sansa acolo unde poate nu e destula Lumina…uneori nu reusesc, dar pasesc, macar nu vegetez si nu ma pierd in visare…mai ratacesc, asta e drept, dar de pierdut , nu ma pierd.
    Ba vom reusi, sigur ca vom reusi, realitatea e trista, mohorata, cruda, …Victor zice bine, asta e acum…eu, continui, haideti sa ne implicam, toti, sa nu mai fie ca acum, sa demonstram ca se poate, dar, fiecare din noi 🙂
    O seara placuta va doresc tuturor, si un stropulet din sufletul meu optimist, de roman necajit in framantarile tristei realitati…si, cu mare dorinta de a vedea o Romanie zambitoare 🙂 Doamne Ajuta!
    Sibilla

  38. Intr-un schimb de pareri,jignirile nu-si au rostul.Cred ca toti cei ce am comentat problematicile expuse de catre Corina, am fost tratati,in egala masura, pe picior de egalitate,cu mult bun simt si fara nici o discriminare. Nu cred ca cineva dintre noi, doreste neaparat, sa monopolizeze sau sa se faca singur auzit. Ar fi o gresala. Intimidarile,de orice gen ar fi,nu-si au rostul. Oare cu un Parlamentar trebuie sa discute doar cel ce-si prezinta o carte de vizita nemaipomenita? Numai aceasta patura sociala este reprezentata in Parlamentul European? Total gresit

  39. Eu consider la fel, Paul, nu vad nici un sens sa ne jignim unii pe altii. Nu asta e rolul unui blog. Din pacate, Victor de mult timp are impresia ca eu incurajez doar oameni care agreaza, intr-o forma sau alta, ce spun eu. Mie mi se pare normal sa dialoghez cu acesti oameni, dupa cum dialoghez si cu cei care nu sunt de acord cu mine. Am primit aici tot felul de comentarii, numai injuraturile le-am respins.
    Dar Mioara a avut chiar un comentariu foarte bun, pledand pentru echilibru, in sensul de a nu vedea chiar totul in rau si a incerca sa imbunatatim ce eintr-adevar rau in tara asta. Nimeni nu e interesat sa arunce gunoiul sub pres, asa cum crede Victor. Si chiar nu inteleg cu ce a gresit Mioara ca sa fie pusa la zid. Este un om care scrie, din pacate, mult prea rar – cel putin aici – pentru ca are foarte multe de spus si mi-ar pare sincer rau sa pierd in continuare unii priteni de pe blog, cum mi s-a mai intamplat de altfel.
    In fine, sper sa fim intelepti si toleranti. Impresia mea este ca pe noi nu ne despart atitudini fundamentale, ci un anumit mod de a ne exprima ideile.
    Somn Usor, Tuturor!

  40. Noapte buna si tie Corina Cretu si sper sa invingi raceala si temperatura…odihna e un bun prieten …sanatate multa iti doresc 🙂
    Vise senine si odihna binefacatoare !
    respecte,
    Sibilla

  41. Corina, sunt zboruri spre Varna pentru ca sunt turisti. Ai fost vreodata pe litoralul bulgaresc. Ai vazut cum se comporta oamenii din turism cu turistii? Acum compara cu nesimtirea, mizeria si preturile imense din romania. Si vei vedea raspunsul. Nu ai cum promova un serviciu care nu exista.

  42. Mai mult decat faptul ca am fost jignita, ma deranjeaza violenta limbajului si usurinta cu care s-au aruncat cuvintele. Dar chiar nu este nevoie sa iti ceri scuze, Corina. E ok. Daca ne suparam chiar atat de usor nu ajungem nicaieri.
    Raman la opiniile pe care le-am exprimat. Orice campanie de relatii publice, de lobby, de promovare, in general, se bazeaza pe scoaterea in evidenta a aspectelor pozitive (asta nu inseamna ca exclude existenta celor negative). Nu cred ca asta inseamna fatarnicie. Pur si simplu asa se fac aceste campanii. Scopul lor este sa promoveze ceva, nu sa faca o analiza SWOT. Am sa dau un exemplu. Se organizeaza anual, la Bucuresti, o competitie care se numeste Olimpiadele Comunicarii. In 2006, una dintre echipe a avut o tema extrem de dificila si anume sa realizeze o campanie de relatii publice pentru compania Gabriel Resources, care opereaza la Rosia Montana, campanie care avea ca scop atenuarea perceptiei defavorabile la adresa companiei, scaderea numarului de articole negative si a numarului cetatenilor care cred ca proiectul dauneaza comunitatii. Echipa a lucrat intr-o foarte mare tensiune, dar eu zic ca a facut o munca excelenta (http://www.olimpiadelecomunicarii.ro/echipe/2006/relatii-publice/syncreate.html). De fapt au si luat premiul intai. Ceea ce am vrut sa spun este ca, evident, orice act de comunicare trebuie sa fie guvernat de etica, dar asta nu inseamna ca numai un lucru general acceptat ca fiind “bun” poate beneficia de un act de comunicare.

    Nu mai vreau sa insist pentru ca nu vreau sa ramanem cantonati pe subiectul acesta si chiar nu vreau sa adancim polemica. Am vazut destule scandaluri pe bloguri si chiar nu cred ca aceasta e ideea.
    Corina, intr-adevar scriu rar aici si nu numai aici, insa citesc in permanenta tot ceea ce scrii tu si ceilalti prieteni pe care ii am in blogroll. In urmatoarele cateva saptamani nu voi mai scrie nici macar pe blogul meu. Sunt la finalul a doua masterate pe care le-am urmat si trebuie sa sustin mai multe examene, ceea ce imi rapeste tot timpul pe care il am liber. Dar raman aproape. 🙂 Numai bine, Corina si un weekend frumos si linistit. Abia astept sa pot scoate nasul din carti si sa ma bucur de acest minunat inceput de vara. 🙂

  43. @Mioara, e tare exemplul cu Rosia Montana. Presupun ca din cauza campaniei au scazut si efectele negative ale posibilei investitii… eu unul ca si contribuabil nu sunt de acord sa se cheltuiasca bani pe promovare cand de abia se fac cativa kilometri de autostrada, cand soselele spre obicetivele turistice sunt pline de gropi, cand prima imagine pe care o vede turistul este jecmaneala… E fatarnicie oricat PR ai face… si in turism nu merge cu reclama mincinoasa ca daca ai mintit odata, a doua oara s-a dus turistul in alta parte… si nu am nimic impotriva promovarii, dar e absurd sa promovezi un obiectiv turistic cand nu poti sa ajungi in conditii decente la el… sau nu poti sa oferi niste servicii de calitate. Bafta la dizertatii!
    E ca si cum ar face politicienii: ca facem si dregem si cand e vorba de indeplinit, sa vezi ca nu sunt aia, nu putem face aia… Inca nu am vazut politicianul care sa-si asume clar si TRANSPARENT un plan ceva si sa arate un raport la fel de clar si TRANSPARENT cu ce a facut, ce nu a facut sau sa-si dea demisia ca nu a reusit sa faca ce si-a propus…

  44. @ Daniel
    mersi. per ansamblu am fost multumita de calitatea acestor doua programe masterale si ma bucur ca le-am urmat.
    referitor la politicieni – avem acum, la alegeri, sansa sa ii sanctionam pentru ceea ce nu au facut; sa ne exprimam opiniile. chiar si absenteismul de la vot – probabil va fi destul de ridicat – contine un tip de mesaj.

Lasă un comentariu