Despre sesiunea plenara de la Strasbourg

In calitate de raportor al Socialistilor Europeni pentru Raportul privind Sistemul European de Credite pentru Educatie si Formare Profesionala, ieri, in sedinta plenara a Parlamentului European de la Strasbourg, am pledat pentru implementarea cat mai rapida a acestui sistem care va permite trecerea dintr-un sistem de educatie in altul fara barierele ce exista inca. De asemenea, in interventia mea am sustinut, referitor la Raportul Andersson privind instituirea unui cadru european de referinta pentru asigurarea calitatii in procesul de educatie si formare profesionala, necesitatea instituirii acestui cadru menit sa contribuie la atenuarea decalajelor dintre sistemele nationale de educatie din tarile UE si sa fixeze standarde comune de calitate a invatamantului la nivelul Uniunii Europene.

 

Agenda acestei sesiuni, foarte incarcata de altfel, a continut mai multe puncte importante referitoare la munca si protectie sociala. Astfel, in urma votului de ieri, s-a decis sa nu existe nici o derogare de la norma de munca de maxim 48 de ore pe saptamana, exceptiile inca existente urmand sa fie eliminate in cel mult trei ani. In afara stabilirii acestui prag maximal pentru programul de munca in intreaga Uniune, s-a hotarat ca perioada de garda, in integralitatea sa, incluzand momentele inactive, sa fie considerata timp efectiv de munca. Ma numar printre cei care au aparat, inclusiv in Comisia pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale, din care fac parte, aceste reglementari favorabile angajatilor. Revine socialistilor meritul de a fi impus aceste puncte de vedere ce reflecta o viziune sociala mai aproape de nevoile si asteptarile oamenilor. Dupa ce Parlamentul s-a pronuntat in acest sens, intrucat in cazul acestor decizii e valabila procedura de codecizie cu Consiliul European, e de asteptat pozitia acestuia.

 

Un alt punct important al saptamanii de sesiune plenara a fost prezentarea de catre presedintele Sarkozy a bilantului presedintiei franceze. Intrucat mi-am exprimat saptamana trecuta parerea despre aceste sase luni in care Franta a jucat rolul central la nivel european, nu voi mai insista acum in acest sens. Doresc sa remarc doar entuziasmul creat de adoptarea pachetului legislativ privind mediul si energia, calificat drept o revolutie a energiei verzi, pentru masurile preconizate in vederea contracararii schimbarilor climatice.

 

Nu in ultimul rand, as vrea sa va spun despre acordarea Premiului Saharov unui disident chinez, Hu Jia, pentru lupta sa pentru drepturile omului, despre adoptarea bugetului UE pe 2009 si despre faptul ca au fost adoptate o serie de norme menite sa sporeasca siguranta jucariilor, prin interzicerea substantelor chimice periculoase, si siguranta rutiera, prin crearea unui sistem de aplicare transfrontaliera a reglementarilor specifice. Mai concret, se urmareste reducerea cu 50% a numarului victimelor decedate in accidente rutiere pana in 2010, prin masuri mai severe si prin eliminarea posibilitatii care inca exista de a evita plata amenzilor primite in alt stat al UE decat cel de resedinta.

11 gânduri despre “Despre sesiunea plenara de la Strasbourg

  1. Premiul Saharov pentru Hu Jia este remarcabil si are si un plus pentru ca provine din China comunista acolo unde trebuie sa ai …sa poti purta o astfel de lupta. Si la noi au murit tineri in Decembrie 89 insa comunistii nu au luat in considerare punctul 8 de la Timisoara si conduc Romania si astazi. Mai ales ca intre timp mai au si adepti, formand practic prin noi partide cu denumiri sociale sau democrat liberale grupul politic majoritar . Felicitari domnului Vasile Paraschiv (luptator anticomunist) pentru ca a avut deminitatea de nu primii un ordin al statului Roman de la un fost comunist. Traian BAsescu fiind nomenclaturist in structura Partidului Comunist Roman. Ca si Iliescu ,Adrian Nastase etc. etc. marii capitalisti ai zilelor noastre . Capitalisti pana in maduva oaselor . Nu-i asa Corina ? Ce parere ai tu ca adepta si membra a unui astfel de partid . Te intreb sunt si eu curios :))

  2. Corina,
    apropo de aşteptările şi nevoile oamenilor … iată cam ce ” ofertă primesc ” :

    Protecţia copilului, încotro … ?

    Primarul Reşiţei ameninţat cu moartea !


    Ne vor mira viitoarele Rapoarte de ţară ? Sistemele sunt ticăloşite, eu nu admit că nu se poate face nimic, cineva tot trebuie să înceapă de undeva, cred că situaţia e alarmantă şi nu ştiu dacă îngrijorează pe cineva, ANPDC tace !
    Mulţumim pentru informaţii, Corina, o zi frumoasă, respecte,
    Sibilla

  3. Corina a revenit in cartile lui Vanghelie, blonda, mai putin sexy dar alumata candidata la mediu.

    Veniti si sustineti deasemenea ideea Dsale ca NICA sa nu figureze in guvern.

    Victoir 2
    Lipscani

  4. @bucur, lasa patefonu’. Iliescu si Nastase dau clasa ca lideri politici si au simpatia multor anti-comunisti. Capitalismu’ matale a dus la criza de azi in lume, asa ca nu ne mai plictisi…pina-n maduva oaselor.

  5. Mai era nevoie de standardizarea săptămânii de lucru? Chicago, 1 mai 1923… Dacă uităm istoria, riscăm să o repetăm. Şi nu cred că ar fi o alegere înţeleaptă. În altă ordine de idei: se ştie în Parlamentul Europei că, în unele licee din România, elevii au 8 (opt) ore pe zi? Care ar fi părerea unui europarlamentar despre situaţie?

  6. Starlete: Interesant si sugestiv clasamentul salariilor profesorilor din tarile europene pe care l-ai postat pe blogul tau. Dupa cum era previzibil, doar Bulgaria si Republica Moldova sunt in urma noastra. Asa ca e fireasca paralela intre standardele de calitate a procesului de invatamant si gradele diferite de salarizare. Vad ca nu mai vorbeste nimeni de majorarea salariilor profesorilor.
    Tiberiu Bucur: Spre deosebire de dumneavoastra nu vad un pacat capital in a fi de stanga. La fel cum nu cred ca in 1989 trebuiau sa fie marginalizati milioane de romani, intre care multi profesionisti in domeniile lor de activitate, numai pentru ca au fost integrati in sistemul de activitate existent pana la revolutie. Aceasta nu inseamna ca nu ma simt solidara cu toti cei care lupta pentru drepturile omului pretutindeni in lume. Am fost in China, in aceasta toamna, si am apreciat realizarile si schimbarile rapide si spectaculoase care au loc in aceasta tara. Faptul nu ma impiedica insa sa regret ca exista oameni care sufera pentru convingerile lor. E loc pentru toti sub soare.
    Sibilla: Iti multumesc si eu pentru ca ne tii la curent cu ceea ce se intampla in domeniul protectiei copilului. Din pacate, inteleg ca situatia nu e deloc roza, la fel cum mi se pare foarte ingrijorator ca primarul Resitei sa primeasca amenintari in stil mafiot. Sper ca o data cu noul Guvern vom avea mai multa ordine si autoritate a legii.
    Karakas: Ai dreptate. Oricate etichete li s-ar lipi unor lideri ai PSD ca Ion Iliescu si Adrian Nastase, capacitatea si prestanta lor isi gasesc greu echivalent…
    Agnosticus: Eu cred ca era nevoie de stabilirea unei perioade maxime de munca si am explicat de ce. Dupa cum stii, ma preocupa starea invatamantului romanesc si am atras atentia, inclusiv Comisiei Europene, asupra pericolelor reprezentate de violenta din scoli, de abandonul scolar si de declinul calitatii procesului educational. Mi se pare aberant ca un elev sa aiba 8 ore pe zi. E clar ca in acest caz nu se mai pune deloc problema vreunei eficiente. Numirea doamnei Ecaterina Andronescu, o specialista demna de toata admiratia, este, sper, de bun augur pentru invatamantul romanesc.

  7. @karakas

    ,,Iliescu si Nastase dau clasa ca lideri politici si au simpatia multor anti-comunisti.”

    Anti comunisti asa ca tine sau …??? Uite ce-ar fi sa te mai interesezi inainte doar de spune vorbe.

    Prin anii 1970 un grup de studenti erau sa infunde puscaria din cauza tovarasului Iliescu (activist de partid in aceea perioada) numai pentru ca au cutezat sa colinde !!! Au fost anchetati in beciurile securitatii, tunsi pentru ca aveau plete unii dintre ei .

    Tocmai de aceea am spus ca Hu Jia merita acel premiu pentru i ca avut de luptat importriva tovarasilor comunisti. Iar eu stiu ce-nseamna asa ceva . Iti recomand sa citesti ,,Cel mai iubit dintre pamanteni ” sau daca nu ai timp, vizioneaza filmul . Te va pune pe ganduri .

  8. @d-na corina cretu chiar astazi s-a vorbit la realitatea tv. Totusi noul guvern nu a fost inca investit, deci este prematur sa se vorbeasca …

  9. Mulţumesc pentru răspuns. Concis, fără divagări inutile. Mai rar o astfel de calitate la un politician. Nu-mi pare rău că am votat lista PSD la europarlamentare. Cred că a fost singura dată când nu m-am înşelat. Şi, ca o paranteză desprinsă din dramaturgia absurdă, la un oarecare liceu din Hunedoara, urmând să vină o inspecţie frontală în luna ianuarie, s-a modificat… orarul. Astfel încât opţionalele IMPUSE elevilor au fost mutate de la ora 15 la 16… Şi nu exagerez când afirm că programul este de la 8 la 16, inclusiv la clasele a IX-a… Dar trebuie ca anumite personaje să aibă, din opţionale, încă o catedră în plus, peste normă… C’est la Roumanie, mon beau pays…

Lasă un comentariu