Misiunea europarlamentara – conflictul din Gaza

Dupa cum stiti, ma aflu de doua zile in Israel si am sa incerc sa va impartasesc cateva impresii, urmand sa revin cu amanunte.

 

 

p1010636

 

 img_0466

Ieri dimineata ne-am deplasat la Sderot, o localitate aflata la cativa kilometri de gardul electric ce delimiteaza Fasia Gaza de Israel. Accesul in zona de conflict e interzis din cauza luptelor, asa ca acesta a fost unul din punctele cele mai apropiate in care am putut ajunge. Eram la mai putin de 1 km de granita cu Gaza, iar pe drum ne-am adapostit de doua ori din cauza alarmelor. „Aveti 15 secunde ca sa va adapostiti”  – asa traiesc cei din sudul Israelului de ani de zile, zi si noapte sub amenintarea permanenta a imprevizibilelor atacuri cu racheta ale Hamas. Viata lor devenise un cosmar, de aceea ei gasesc complet indreptatita interventia militara israeliana din Gaza, in speranta ca vor putea trai in siguranta de acum incolo.

 

israel1

 

Din pacate, in Gaza, civilii, in special copiii si femeile, cad victime ale razboiului si crizei umanitare. A aparut, de miercuri, o raza de speranta pentru remedierea situatiei, in urma deschiderii unui coridor umanitar spre Gaza, timp de trei ore pe zi. Dar e nevoie, in primul rand, de incetarea actiunilor armate si de un efort consistent, atat comun al celor doua parti, cat si unul international pentru a stopa dezastrul umanitar din regiune.

 

israel2

 

Dupa Sderot, ne-am deplasat la punctul de trecere a frontierei Erez, dintre Israel si Gaza, unde a avut loc o prezentare a situatiei la zi a conflictului armat, realizata de responsabili militari israelieni. Tot ieri, prin Erez au trecut si primii refugiati romani dinspre Gaza. Intamplarea a facut ca in aceeasi dimineata sa aiba loc si atacul indreptat din Liban spre nordul Israelului, urmat de riposta statului evreu, iar in Fasia Gaza armata israeliana si-a intensificat atacurile.

 

p1010642

 

Poate astfel se explica de ce, tocmai in timpul unui dialog telefonic cu jurnalistii de la Antena 3 si Realitatea, o bomba a cazut atat de aproape de locul in care ma aflam, incat mi-a stat la propriu inima in loc. E o senzatie greu de descris si prin care sper sa nu mai trec vreodata…

 

israel3

 

Reveniti la Tel Aviv, am vizitat Spitalul Tel Hashomer, unde ne-am intalnit cu soldati raniti in confruntarile din Gaza si cu cadre medicale. Erau aici si palestienieni luati sub ingrijire medicala.  

 

p1010634

 

Dupa-amiaza, delegatia Parlamentului European a avut o intrevedere cu presedintele statului Israel, Shimon Peres. Dialogul s-a concentrat asupra situatiei create de conflict, presedintele Shimon Peres prezentandu-ne pozitia Israelului si, in special, cauzele ce au deteminat interventia impotriva bazelor militare ale Hamas, care au amenintat viata cetatenilor evrei din vecinatatea Fasiei Gaza in ultimii opt ani. In opinia sefului statului israelian, Hamas nu reprezinta interesele populatiei palestiniene, aceasta grupare folosind copii, moschei si scoli ca scuturi in actiunile sale teroriste. Solutia avansata de presedintele Peres este un acord politic, in a carui realizare e de asteptat ca Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii si presedintele egiptean Hosni Mubarak sa joace un rol major. Potrivit presedintelui Shimon Peres, liderul egiptean intelege ca cele doua grupari, Hamas in Gaza si Hezbollah in Liban, nu fac decat sa duca la distrugerea Orientului Mijlociu si la subminarea pacii in regiune, fapt pentru care e dorita implicarea sa in identificarea unei solutii pasnice.

 

p1010643

 

In ceea ce ma priveste, am punctat importanta problemei umanitare, protejarea vietilor civililor trebuind sa prevaleze asupra ratiunilor de ordin militar. Presedintele Peres ne-a asigurat ca Israelul nu va ingradi accesul civililor din Gaza la ajutoare constand in hrana si medicamente, dar nu va permite folosirea acestei oportunitati pentru aprovizionarea cu arme a Hamas.

 

In cadrul discutiei, presedintele Shimon Peres a evocat eforturile Romaniei pentru solutionarea conflictului din Orientul Mijlociu si a amintit intalnirea sa, in calitate de ministru de externe, cu liderul palestinian Yasser Arafat, la Bucuresti, in 1994, an in care cei doi oameni de stat, impreuna cu Yitzhak Rabin, au fost laureati cu Premiul Nobel pentru eforturile lor consacrate pacii.

 

peres-rabin-arafat

 

Am primit cu bucurie salutul sau adresat presedintelui Ion Iliescu si poporului roman si m-am gandit inca o data cat de mult conteaza faptul ca in anumite momente ale istoriei tara noastra a stiut sa aiba relatii bune cu toate partile implicate in conflictul din Orient si ca am jucat un rol pozitiv in netezirea cailor de dialog dintre beligeranti.

 

 

Ieri seara, am mai participat la o reuniune cu membri ai Knesset-ului si cu oficiali israelieni, iar azi ne-am deplasat la Ramallah, unde am avut o intalnire cu Saalam Fayad, primul-ministru al Autoritatii Nationale Palestiniene.

 

p1010654

 

In cadrul discutiilor, premierul Saalam Fayad a insistat asupra faptului ca palestienienii trec printr-o perioada fara dificila, criza umanitara din Gaza fiind fara precedent. Mai mult de jumatate din populatia de acolo nu are apa, iar trei sferturi dintre locuitori sunt privati de aprovizionarea cu electricitate. Autoritatea Nationala Plestiniana nu are nici un fel de control si nici posibilitate de comunicare cu Gaza, izolata acum in urma interventiei israeliene, iar anterior din cauza adversitatii, inclusiv armate, dintre extremistii din gruparea Hamas si moderatii din miscarea Fatah. Acestia din urma controleaza acum doar zona West Bank, unde, dupa cum ne-a informat primul-ministru Fayad, Autoritatea Nationala Palestiniana si-a intarit capacitatea de guvernare si a reusit sa aplice politici care au dus la cresterea sectorului serviciilor, asigurarea securitatii cetatenilor si triplarea, anul trecut, a numarului turistilor.

 

Este semnificativa pentru atitudinea celor doua tabere palestiniene raportarea la rezolutia ONU privind incetarea focului in Gaza: in timp ce Hamas a respins-o, premierul Fayad a tinut sa salute explicit acest document si a insistat asupra necesitatii punerii sale in practica, pentru oprirea violentelelor si salvarea vietilor omenesti. Autoritatile palestiniene mizeaza mai ales pe initiativa presedintilor Mubarak si Sarkozy de relansare a procesului de pace si spera intr-o implicare mai energica a UE in aceasta directie.

 

p1010656

 

Una dintre ideile cele mai importante exprimate de premierul Saalam Fayad a fost ca tot ceea se intampla acum in Gaza contribuie, de fapt, la intarirea influentei Hamas in zona. Este si motivul pentru care am insistat, la randul nostru, asupra necesitatii opririi confruntarilor militare si politice si a reluarii dialogului intre cele doua parti palestiniene pe de o parte si a colaborarii intre Autoritatea Nationala Palestiniana si Israel pe de alta parte.

 

p1010645

 

P.S. Vreau sa va multumesc tuturor celor care m-ati incurajat in aceste zile. Va urez o zi buna si frumoasa!

53 de gânduri despre “Misiunea europarlamentara – conflictul din Gaza

  1. Sper să se ajungă cât mai repede la o normalizare a situaţiei.
    Parlamentarii Europeni vor duce adevăratul mesaj Europei, căci Hamas nu este o soluţie pentru nimeni.
    Hamas este organizaţie care trage cu rachete din şcoli, locuri de cult, esplanade ale spitalelor, construieşte depozite de muniţii în clădiri populate, deschide foc de mortiere asupra convoielor de ajutor sosite via Israel, în timp ce cnducătorii spirituali şi paramilitari sunt la adăpost.
    Hamas este organizaţia care a provocat acest conflict, este organizaţia care a respins atât propunerea Franceză-Egipteană, cât şi cea ONU de încetare a ostilitîţilor. ACEASTA ESTE ADEVĂRATA FAŢĂ A HAMASULUI.

    Sunt comentatori care vor replica că Israelul a întrecut măsura în riposta pe care a dat-o Hamasului. Vreau să ştiu ce Stat European ar fi aşteptat atâta timp pentru a riposta, căci este vorba de 8 ani de rachete, mortiere şi sinucigaşi ai acestei organizaţii care vor să facă imposibil traiul într-un Stat Suveran. Este vorba de nerespectarea hotărîrilor ONU şi a efortului Comunităţii Mondiale de a constituii două State, lucru pe care Hamasul nu-l doreşte, deviza de infiinţare a organizaţiei fiind DESFIINŢAREA STATULUI ISRAEL. Hamas in traducere literară-„Islamic Resistance Movement”, s-a format în 1987, avînd ca deviză „to remove Israel from the map”.

  2. Draga Corina,
    m-am ingrijorat cand am aflat ca te-ai dus in zone ostile, vreau sa iti urez la multi ani, multa sanatate si un an extraordinar si sa-ti marturisesc, sincer, ca apreciez activitatea ta. E dovada de mare curaj, sa te implici, tu, ca femeie, in zone de conflict. Ma uit in poze si ma conving ca nici nu mai e alta. Doar tie. Bravo!! Astept sa te intorci cu bine in tara.

  3. Poate traiesc in teroare evreii.Dar tot nu se justifica uciderea a 600 de civili palestinieni.
    Eu am fost in septembrie 2008 acolo si era liniste.Nu a fost nici o alarma.Era pace.O saptamana am fost acolo.Am fost si in Palestina.Multi sunt foarte saraci.Dar am vazut si Mercedesuri noi cu numar de Palestina.Aia nu puteau sa fie chiar saraci.
    Eu cred altceva.Oricum Peres a omorat multa lume,nu numai palestinieni.Au murit si evrei la comanda sa.
    Ce cred eu?Acest atac a picat foarte bine.In Israel sunt alegeri.Peres a vrut sa impresioneze electoratul.
    Cehia de abia a preluat presedintia.In Sua Obama nu si-a preluat inca mandatul.
    A fost un moment cat se poate de bun pentru un razboi.

  4. Balbeck, Tzipi Livni ministrul de externe care-i si presedintele partidului Kadima fondat de Ariel Sharon (au iesit din partidul Likud) vreaa sa impresioneze electoratul prin asemenea actiuni militare, in sondaje Benjamin Netanyahu e situat pe primul loc cu un procent de 55%
    Ehud Olmert premierul israelian este cercetat penal de coruptie si-a dat si demisia iar in februarie vor fi alegeri anticipate.

  5. D-na Corina Cretu,
    Pacat ca nu sunteti ministru de externe, cred ca sunteti ceea mai potrivita pentru aceasta functie.

    v-am rugat sa puneti o fotografie cu Benjamin Netanyaho fratele lui a murit la Antebe era un mare patriot dar si un mare lider era general comando.
    Netanyaho e un om pragmatic cand era prim-ministru nu erau razboaie ci negocieri in ciuda faptului ca partidul din care facea parte este de dreapta (Likud) un fel de PNL, el a liberalizat piata si valuta, a modernizat piata economica foarte mult a si privatizat.
    Contra-candidatul lui este Tzipi Livni care a colaborat 20 de ani cu Mossad-ul. dar in nici un caz nu ajunge la popularitatea domnului Netanyaho asa se explica atacul impotriva hamasului se putea astepta 3 saptamini adica dupa alegeri nu s-a asteptat ca se apropie alegerile iar dansa sta rau in sondajele de opinie publica.

  6. Dacă Hamas & Hezbollah ar bombarda la infinit Israelul, practic ştergîndu-l de pe hartă, aţi fi mai fericiţi?
    Victime nu înseamnă numai morţi, înseamnă şi oameni traumatizaţi pe-o viaţă.
    Aş vrea să ştiu cum aţi reacţiona dacă în timp ce vă duceţi copiii la grădiniţă, scolaă, sau seara cînd îi culcaţi aţ fi bombardaţi din senin de rachete, numai pentru faptul că v-aţi născut unde v-aţi născut. Şi atunci replica guvernului şi al armatei ar fi disproporţionat?

  7. Mai balbeck, „bataiosul” este legionar, tu chiar te iei dupa el ?
    Nu poti sa scrii asa ceva, cum adica stat terorist ? Siria Iran ce fel de state sunt ?

  8. Am citit cu mare atentie. Mi-a placut. Ai un mare avantaj. Orice ai face si la orice nivel ai lucra, ziarista Corina Cretu ramane prezenta. Curiozitatea m-a determinat sa ma uit pe pagina oficiala a PSD. O aiureala din care, permanent, imi zambeste cu o figura aproape erotica Mircea Geoana. Ma intreb un lucru. E valabil pentru tine, pentru Puiu Pascu si pentru Adrian Severin. Munca voastra, acolo, implacabil, va indeparteaza de partid. Mai bine zis va indeparteaza de cei care fac jocurile. Munca voastra poate fi „apreciata” in functie de interesul celui care se suie la tribuna. Fie laudativ, asa cum meritati, fie: „… cand noi ne luptam … in pat cu dusmanul, ei huzureau acolo la … Europa!” Mi-e greu sa cred ca nu ai mai auzit astfel de discursuri. Nu apartine doar PSD ului. Cred ca daca inca sunteti o echipa, voi cei de acolo, ar trebui sa va intoarceti cu fata spre partid. Mi-e teama de cei care au ocupat golul lasat de voi … Cu prietenie!
    PS: sa nu-ti imaginezi ca daca vom reajunge sa fim adversari, te voi cruta. Deocamdata nu simt asta si-mi place!

  9. Îngerii cu tine, Corina !
    Ne mândrim cu modele : Corina Creţu, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Adrian Severin … există încă speranţă, pentru noi toţi !
    Da, din nefericire, copii, bătrâni … aceştia plătesc preţul ” eradicării terorismului ” prin acte de terorism ..
    stimă, respect şi deosebită considraţie, Corina,
    Sibilla
    @Ovidiu,
    Mor oameni şi tu te joci de-a ” cel mai tare din parcare ” … taman la această postare ţi-ai găsit …
    Ce naiba, chiar nu te poţi abţine ?
    Sibilla

  10. Corect, doamna Cretu, problema este cea umanitara, a oamenilor simpli cazuti victime, a copiilor care cresc hraniti cu ura si cu sete de razbunare. In rest, ceea ce denumim criminali exista in ambele tabere. Probabil ca in Israel exista atit politicieni cit si militari dornici sa promoveze pe socoteala unor conflicte locale in care Israel este clar superior (cu peste 18 miliarde dolari buget anual de aparare). Tot asa, printre organizatiile palestiniene exista sefi care trebuie sa justifice cumva banii foarte multi primiti de la altii, tocmai ca sa-i poata masca pe cei pe care ii fura din ajutoare. Daca tin bine minte, Hamas este o organizatie inventata si controlata initial chiar de israelieni, ca o replica la Al Fatah, asa ca Israel se vede astazi confruntat cu propria sa creatie, iar pe partea cealalta bietul Arafat a lasat mostenire personala peste 4 miliarde de dolari, cu siguranta cei mai multi ciupiti din ajutoarele primite pentru poporul palestinian. Si asa intram intr-o situatie in care toata lumea are dreptate, ca intr-o clasica anecdota, chiar si cei care spun ca nu se poate sa aiba toti dreptate. In Israel ar putea fi unii incercind sa modifice preferinta electorala. Hamas a primit peste 1 miliard de dolari de la Iran pentru inarmare si trebuie sa justifice acesti bani prin fapte. Chiar daca au furat jumate, tot trebuie sa poarte un razboi de o jumatate de miliard de dolari. In astfel de circumstante, nici nu mai conteaza de la ce maruntis a inceput sa curga singele: poate de la un soarece de cimp care a miscat un declansator de Katiusa. Ca romani, cred ca este gresit sa ne pozitionam ca suporterii si sa ne scuipam intre noi pe motive suportericesti: avem relatii bune cu Israel inclusiv in cele militare; le-am dat si noi contracte, cumpara si ei de la noi bombe si alte maruntisuri pentru armata (apropos, v-ati gindit ca unele bombe care cad in Gaza sunt romanesti?); avem si trebuie sa avem relatii bune si cu palestinienii; in fond si la urma urmei, cei de acolo trebuie sa gaseasca o solutie pentru a convietui, nu au unde se duce, pina la urma trebuie sa traiasca unii linga altii. Interesul nostru ca tara este ca acolo sa fie pace si, dincolo de simpatiile personale fata de unii ori fata de altii, pentru asta trebuie sa militam. Nu e usor, fiindca a curs mult singe de ambele parti, dar asta trebuie facut: pace. O pace stabila, bine construita, pe care ochii prea injectati de singe de acum nu o pot vedea. De aceea mi se pare corecta atitudinea UE si iata ca dna Cretu si ceilalti membri ai delgatiei isi risca vietile pentru asta. E complicat, de la Iran care da un munte de bani pentru arme in locsa dea aceiasi bani pentru viitorul copiilor palestinieni, de la un Egipt in relatii normale cu Israel dar care lasa sute de tuneluri la frontiera sa fara sa miste un deget, pina la nenorocitul Liban, care nu mai ajunge odata la puterea statala necesara pentru a-i scoate pe toti din tara si a-si controla propriul teritoriu, pina la Siria care numai Allah mai stie ce vrea si ea, pina la un Israel care pare prins intre toate astea dar in care unii au ambitii si asa mai departe.. Doamna Cretu, cereti-le sa inceteze, cereti-le tuturor sa inceteze.

  11. Ovidule,multa lume ar spune hai sa mai omoram niste araboi.E ura mare, pentru ca s-au extins in toata lumea.Cum ti se pare asta?100 luptatori hamas(considerati de Israel luptatori Hamas)ucisi si 600 de civili omorati asa?In plus Israel nu lasa observatori internationali,lovesc ajutoarele mobile daneze,inchid 30 de civili intr-o cladire si-i omoara.Au tras si in observatori Onu,au bombardat scoli.
    Daca aveai o pusca si erai palestinian,nu incepeai sa tragi in armata israeliana ce distrugea totul in cale?Te numeai luptator Hamas?
    Statul Israel e terorist,evreii nu sunt teroristi.Chiar au manifestat impotriva lui Peres multi evrei.

  12. In primul rand Peres e presedinte simbolic nu are nici-un fel de putere.
    Daca SUA a invadat Irak-ul unde au fost ucisi civil copii, batrani etc asta inseamna ca SUA e un stat terorist ? arata-mi o sursa credibila unde este confirmat ca armata israeliana a a inchis acea cladire apoi i-au omorat.

    Nu e treaba mea sa fiu avocatul israelului pe blogul meu am criticat tare aceasta actiune, dar argumentat nu dupa auzite.

    Statul Israel nu e terorist ceea ce scrii tu este grav si penibil de tot – fiecare stat din lume are dreptul sa-si apare cetatenii. Hamasul nu recunoaste statul israel si nu vrea sa negocieze doar sa arunce de 8 ani rachete in orasele israeliene si acolo au murit copii etc. Ce sa faca statul israel sa-i abandoneze pe cetatenii israelieni?
    nicio armata din lume nu poate face o actiune militara impotriva unui grup terorist fara sa fie si victime civili copii.

  13. Tardiv, din suflet un sincer La multi ani şi să fiţi iubită. Aţi început un an în forţă. Aveţi un blog luminos pe măsura sufletului şi activităţii dumneavoastre, care depăşeşte prin ritm şi valoare tot ce face actuala putere, atât în plan intern, unde au început catastrofal, iar în plan extern fiind inexistenţi.
    Cu amiciţie dacică! La mulţi ani de veghe şi luptă!

  14. Pingback: VULPEA, VÂNĂTORUL, PAPAGALII ŞI TURMA DE BOCI « Welcome to Roxania

  15. Corina ma bucur de prezenta ta in delegatie. Am aflat de pe blogul Roxanei. Ce sa zic, traumele umanitare ne marcheaza pe toti. Razboiul il uram cu totii, de asemenea. Fie ca misiunea voastra sa fie incununata de succes. God bless you!

  16. @corinacretu. Felicitări, Corina! Soluţia nu poate fi decât eradicarea organizaţiei teroriste Hamas şi constituirea statului Palestina, alături de statul Israel, cum a preconizat preşedintele Bush. Păcat că la UE nu se înţelege.

    P.S. Arăţi ca la 20 de ani. 🙂

  17. Felicitări, Corina pentru gestul curajos de-a te afla în mijlocul evenimentelor majore, se pare că reflexele tale de bun gazetar nu au slăbit, iar, ele, dimpreună cu dinamismul tău politic debordant, te aduc în prim plan ca pe o adevărată politiciană. În timp ce-n actualul Guvern şi Parlament au promovat femeile de la rubrica monden, tu ne dovedeşti, încă o dată, că a fi femeie politician poate implica seriozitate, responsabilitate, precum şi capacitatea de-a înţelege politica şi istoria, la modul cel mai profund. Felicitări, încă o dată, pentru debutul tău impetuos şi să o ţii aşa tot anul.

  18. Ceea ce scrie Roxana e tare frumos dar practic nu se poate aplica, nu se poate rezolva aceast conflict prin putere sau eradicarea hamasului. UE intelege foarte bine, asa de vorbit e usor sau sa dai sfaturi….

  19. Lasa Sua ca nu intra in discutie.Bush e terorist.N-ai inteles sensul.Oricum presedintii americani nu ar pati nimic nici daca omoara 20 milioane oameni.Bush senior a omorat 1.5 milioane de iraqieni.Fiul sau nu stiu cati a omorat.N-am informatii.Dar erau si arme biologice.Multi vor muri si peste cativa ani.
    Au omorat,dar e pace?Cu ce scop?Ca sa fure petrol?Au mai mult petrol?Pace nu va mai fi nici peste 50 ani probabil.
    Israel ce vrea?Sa termine toti palestinienii,sau sa-i goneasca?Niste lideri evrei au spus ca nu e loc pentru Israel si Palestina.Doar pentru Israel.Altii au spus ca Palestina nu e tara.
    Iar nu va fi pace nici acolo,desi americanii ii ajuta si le dau arme.Mai nou si UE a inceput sa trimita munitii,dar pentru Israel.Aia mor de foame,de sete,n-au alimente nimic.Pe amaratii aia nu-i ajuta nimeni.

  20. Sau cum ajuta americanii?Au parasutat coletul cu alimente dintr-un elicopter aiurea,a distrus acoperisul unei case si a omorat o familie.Asta in Iraq a fost.

  21. Draga Corina, acum am citit articolul, am sa-l mai citesc o data. Am ramas un pic fara glas, dar mi-a trecut deja.
    Am vazut ieri la tv cateva familii care venisera acasa din infernul din Gaza. Tot ce-ti doresc e sa-ti fie bine din toate punctele de vedere.
    Ai grija de tine!
    Cu drag.

  22. In Romania draga Balbeck, nu e razboi dar pensionarii mor de foame – e tot un fel de razboi unde-ti omori propiul popor -nivelul de trai nu s-a ridicat de 20 de ani 8ceva s-a ridicat dar nesemnicativ), asadar guvernele de dupa ceausescu au facut praf din tara. Eu cand eram student eram plin de bani, dap nu se gasea alimente dar familia noastra nu avea nevoie pentru ca aveam vie si pamint au venit feseneul si au pus mina pe miliardele de dolari lasati de ceausescu adica au furat tot bugetul tarii , banci, etc.. ca dupa 20 de ani comisia senatoriala sa constate ca ceausescu nu avea bani in strainatate si ca nu a furat. dar procesul ad-hoc fesene a zis ca a furat si are miliarde de dolari in strainatate, ca pina la urma se va constata ca nu a dat ordin sa se traga in populatie. Sincer el era in Iran armata si generalii si guvernul, in loc sa linisteasca treaba a incins-o si a tras fara mila in popor. Si dupa ce l-au arestat pe ceausescu tot s-a tras in popor au murit mai multi decat la ceausescu.

    Si tu te lasi manipulat de mass-media – ca sa uiti de probleme, nu-i asa?
    Inainte de toate guvernul sa aiba grija de saraci bolnavi sa se faca spitale sa se ridice salariile sa se ridice pensiile sa se ridice nivelul de trai.

    Te rog sa-mi explici cum se face ca toti parlamentarii sunt bogati au conturi in dolari, au vile au limuzine, iar noi mulrim de foame cautand pinea in strainatate. Cati someri ?

    ASTA-I RAZBOIUL ADEVARAT FARA RACHETE II OMORI VII

  23. Lasa ca eram saraci si sub Ceausescu.Mult mai saraci.Nu aveam lumina,caldura,aveam ratie la ulei,erau cozi foarte mari.Dimineata se sculau si luau lapte.Mai traiam si in teroare.Un unchi de-al meu a fost omorat de securitate(de Ceausescu de fapt).Am fost ascultati,interogati de securistii ceausisti.
    E mai bine acum.

  24. Aveam doua apartamente in Bucuresti,in afara de Ploiesti,pe vremea lui Ceausescu.Le-am vandut repede sub pret, ca ni le fura statul.Nu aveai voie sa ai mai mult de un apartament.

  25. Nu vorbea, eu aveam banii garla ma duceam la shop-uri din hotele, aveam relatii si cumparam tot ce ai visat cine era idiot nu se descurca.
    Securitate nu securitate oamenii invatau pe gratis.
    Acum avem manelisti parlamentarii hoti.

    De-aia ca-i asa de bine 4 milioane de romani muncesc in strainatate.

    Eu aveam de toate si 3 case.

  26. Pai si atunci de ce-l plangi pe Ceausescu?Daca iti omora pe cineva din familie,iti spun eu ca nu-l mai plangeai pe Ceausescu atat.Astia de acum cel putin nu omoara oameni(poate doar pe trecerea de pietoni),ei fura legal.Nu fura ilegal.
    Au mai ramas si din cei vechi,dar sunt foarte batrani.Nu prea mai au putere.S-au cam retras.
    Sigur,nu am fost de acord cu executia Ceausestilor.A fost barbara.
    Si tot comunistii sunt la putere.

  27. Dap, asa e tot comunistii sunt la putere de-aia merge asa de bine.
    despre securitate vrei sa-mi spui ca 23 milioane de romani au fost torturati de securitate? daca-ti vedeai de treaba ta, nu se lega securitatea de tine crede-ma am avut prieteni securisti chiar si ofiteri crezi ca erau niste monstri ? nu, erau oameni normali fiecare tara are securitate acum securitatea e DNA….

  28. Doamna Corina Cretu,
    daca deja ati felicitat-o pe Roxana Iordache pe blogul ei, eu cred ca si noi meritam sa fim felicitati, vorbesc despre bloggeristii care au bloguri.

    Anticipat.

  29. Ovidiu,nu cunosti situatia.Unchiul meu a fost chimist cercetator si profesor la Universitatea Columbia pe vremea lui Ceausescu.Ceausescu i-a dat o misiune.El nu vroia sa mai vina in tara.El a refuzat acea misiune.Cumva l-au convins sa vina in tara.L-a impuscat.Era in 1976.
    Fiul sau a plecat in SUA in 1977 si nu a mai venit de atunci in tara.Pur si simplu nu mai vrea sa vina in Romania.A ajuns medic(are clinica sa).L-am vizitat.E insurat,are familie.

  30. Multumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase, pentru comentarii si pentru analizele voastre.
    Nu vreau sa intru acum in polemica creata aici pe marginea acestui subiect. Situatia este foarte foarte complicata, este un conflict creat de ani de zile si este foarte greu sa judeci doar prin imaginile de la televizor.
    In sudul Israelului am vazut copii care la 7 – 8 ani cred ca e normal sa vezi zilnic rachete explodand iln orasul tau sau sa inveti in buncare, sub pamant. In Gaza, de cealalta parte a frontierei, mor copii.. Nu liderii Hamas insa, despre care se zice ca stau in adaposturi si folosesc populatia ca scuturi umane.
    M-a impresionat echilibrul palesinienilor pe care i-am intalnit la Ramallah si cred ca, de-a lungul anilor, acestor palestinieni moderati trebuia sa li se ofere mai multe satisfactii. Din pacate, Autoritatea Nationala Palestiniana a pierdut total controlul in Gaza in 2007 si tot ce incearca acum este sa gaseasca cai de comunicare cu populatia de acolo, care este azi total in mainile Hamas.
    Va urez o seara frumoasa.

  31. Fie şi cu titlu de excepţie, se-ntâmplă să fiu de acord cu spusele Roxanei. Nu doar, dar mai ales cu alea referitoare la acel „element” care efectiv a luminat câteva din pozele de mai sus. să fie efectul minivacanţei de sărbători cu o binemeritată ocazie de odihnă? să fie efectul vizitei în Ţara Sfântă, ce va mai fi încărcat bateriile şi în cazul altor profund creştini? mă rog, infiderent de motivul schimbării de look, important e că-i de bine… 🙂
    Aşa cum tot de bine ar fi dacă s-ar auzi unde trebuie şi spusele dlui George Şerban, şi echipa de valori pesedele de la Parlamentul European, împreună cu valorile marginalizate de acasă şi-ar întoarce faţa spre partid şi ar purcede odată la curăţenia de primăvară, că altfel nu mai trecem în veci de iarna conştiinţelor ce-i pe cale a ne înghiţi…

  32. Corina, eu nici cu avionul pe deasupra acelei zone nu as trece, de mi-ar spune aia ca nu e nici un pericol. Esti prea curajoasa. Eu as fugi de as manca pamantul si nici ca m-as uita inapoi. Ai grija de tine, e totusi o zona de conflict.

  33. Corina,
    Era musai să ” te anunţ ”, că rezbelul meu cu tovarăşul Ilie Sârbu tocmai a debutat … adevărat, nu tinde a concura cu Hezbolah-Hamas, pentru simplul motiv că la ” noi ” ameninţările vin numai din partea ghemonului ( le presimt dija ) şi trădarea cameleonului n-o poate nici în o sută de vieţi ” egala ” sibilina, dar, nu putui a mă abţine :

    Răspopitul mitoman !!!


    respecte şi stimă,
    Sibilla

  34. @Leo,
    Ce-ţi veni tălică dac liber declarat cu ” Ţara Sfântă ” ?
    Au uitaşi că Pământ Sfânt e Dacia Nemuritoare … aura Sfântă fiindu-i Sacrul Omu ?
    Îţi dă Mihnea di băut de te–aude 😉
    Sibilla

  35. Sibillino,
    uiţi că la noi, la ciobani, una-i una, alta-i alta!
    „Ţara Sfântă”, părerea mea, îi zice pe bună dreptate, că-i leagănul a trei mari religii, din care ultimele două domină net lumea actuală – mozaică, creştină şi islamică, în ordinea apariţiei (mă rog, de fapt prima domină cu adevărat lumea prin… interpuşi 😉 ). Nu poţi să nu te întrebi ce anume face ca, în jurul aceluiaşi zid al aceluiaşi Templu, să se strângă spre a înălţa rugăciuni oameni care altfel n-au făcut alta de secole decât să se prigonească, duşmănească, ucidă între ei tocmai din cauza a ceea ce ar fi trebuit să-i unească, pentru că toţi îşi declamă credinţa în Unul şi Acelaşi Dumnezeu, dar toţi stârnesc războaie sfinte şi jihaduri împotriva… păgânilor de dincolo de zidul unuia şi aceluiaşi Templu…
    Alta-i treaba cu Pământul Sfânt al Daciei, despre care am mai spus şi-n alte ocazii că n-am aflat forţa de a-l părăsi vreodată mai mult de câteva zile, motiv pentru care şi i-am spus Corinei că-i admir forţa de a se desprinde, deşi simt că şi-n privinţa asta mi-i geamănă, săptămânal de pământul ăsta fără de care noi, stejarii, nu putem trăi, motiv pentru care „soluţia” Augustin la viitorul sumbru prefigurat în urma naşterii cu forcepsul trădării naţionale a guvernului chiloţarzilor – podul aerian spre Congo – nu poate fi decât utopică în ce mă priveşte.
    Iară Mihnea, după elucubrăţiile emise în nume propriu, ca să nu mai fac vorbire de cioacele comise sub pseudonim, precum un alt pretenar d-al lui, să facă bine să s-aţină cu ţoiul prin calea altora, cât mai departe de bacii naţionalişti, carele nu ştiu multe când îi vorba de apărat „sărăcia şi nevoile şi neamul”…

  36. @Leo,
    Nu uit nimic şi … ai dreptate 🙂
    Vă zâmbea Sfinxul doar, ca să nuuite nimeni că e, de mii de ani, dar … tot aici, ştiu că te-ai prins, Cerbere, văzuşi tălică cum reuşesc să te stârnesc să zici mai multe, eşti prea tăcut în ultimul timp şi ai atâtea de zis 😉
    Pe Mihnea l-a ginit ajentura sârbă de multişor, că circulă lumili şi cetesc, am şi dialogat, dar, nah, nu ştia că-s eu 😉 🙂
    Despre neamul tracilor numa de bine, acilea suntem, Şefu 🙂
    respecte,
    Sibilla

  37. Pingback: Corina Cretu - Misiunea europarlamentara in Israel « Elena Niculescu - Export & Import Business Consultant, Online Communication Specialist, CFO

  38. Pingback: Avem cu cine ! « Moshe & Mordechai blog

  39. Conform tuturor definitiilor actuale, partizanii din timpul ultimului razboi mondial au fost teroristi.

    Conform uzantelor de atunci, represaliile impotriva actiunilor acestora constau in executia civililor; de obicei rata era de 1 la 10, adica pentru ficare german ucis erau executati 10 civili. In razboiul din Gaza (si nu numai – va rog sa verificati), represaliile impotriva teroristilor sunt in raport de 1 la 100. Mai demult teroristii de azi ar fi fost numiti partizani, dar pe vremea aceea evreii erau victime.

    Desigur, partizanii aveau dreptatea de partea lor, pentru ca luptau pentru eliberarea tarii lor de cotropitori. Astazi, teroristii nu au dreptatea de partea lor, desi sunt sub ocupatie. Sau poate au ? Dar cine stabileste de partea cui este dreptatea ?

    Acum 9 ani Yugoslavia era bombardata pentru ca nu respecta rezolutiile ONU, prin care i se cerea sa nu mai lupte impotriva UCK, care nu erau teroristi ci erau luptatori pentru libertate. Libertate de sub ocupatia Yugoslaviei … Yugoslavia nu s-a supus rezolutiilor ONU si a fost bombardata si dezmembrata.

    Inca de la infiintare sa s-au dat mai multe rezolutii ONU impotriva Israelului. Acestea au fost votate inclusiv de catre SUA, deci nu pot fi numite „rezolutii antisemite”. Ce se cerea prin aceste rezolutii ? Asa cum stie oricine: retragerea din teritoriile ocupate, desfiintarea coloniilor evreiesti din teritoriile ocupate si apoi oprirea extinderii coloniilor. Statul Israel nu a respectat si nu respecta nici azi aceste rezolutii ONU, totusi SUA continua sa plateasca Israeului miliarde de dolari.

    Asadar, avem un stat care nu respecta rezolutiile ONU de retragere din teritoriile pe care le-a ocupat prin razboi (ca si Irakul dupa invadarea Quveitului). Teroristii care lupta impotriva cuceritorului ar fi fost numiti mai demult partizani, iar rata de represalii impotriva civililor aplicata de germani de 1 la 10 a fost ridicata de evrei la 1 la 100.

    Eu cred ca daca renuntam sa gandim cu propriul cap si ne luam dupa ce ne spune propaganda, vom ajunge sa platim taxe absurde, cum este taxa pe CO2 (unii spun ca acest lucru deja s-a intamplat)

  40. „Reveniti la Tel Aviv, am vizitat Spitalul Tel Hashomer, unde ne-am intalnit cu soldati raniti in confruntarile din Gaza si cu cadre medicale. Erau aici si palestienieni luati sub ingrijire medicala.”
    Nu am mai citit de multa vreme ceva atat de profund uman.

    In alta ordine de idei, sunt cativa oameni precum Corina Cretu, Renate Weber, Adrian Severin, care ne reprezinta cu cinste si, prin prestatia lor la si de nivel european, mai sterg petele de noroi azvarlite pe obrazul Romaniei de grobianul nostru presedinte.

    @Balbeck: „Poate traiesc in teroare evreii. Dar tot nu se justifica uciderea a 600 de civili palestinieni.”
    Cam ce crezi ca s-ar intampla daca Romania ar hartui permanent, cu atacuri de rachete, localitati de pe teritoriul Rusiei? Sau daca ne-am invecina cu o tara de zeci de ori mai inapoiata din punct de vedere militar, iar aceasta ne-ar ataca fara incetare, facand victime in randul romanilor?

  41. In spitalul vizitat de domniia ta erau soldati evrei ranit. Deci ceva mi mult de 1 (unu) cat au declatrat oficialii zilele trecute ?!
    Si palestinieni… Care dintre ei, cei blocati sub ruinele de care nu este nimeni lasat sa se apripie si de care s-au apucat cainii sa-i rupa ?
    Nu cred ca, fara o vizita in Fasie se poate spune ceva obiectiv despre situatie.
    Si mie nu-mi plac mutrele multora dintre evreii din imagini…
    Nu mi-o lua in nume de rau. Unu’ seama al naibii de tare cu Mugur Isarescu… si ma face sa ma gandesc aiurea.

  42. Pingback: Greenfield blog Autumn Edition » Blog Archive » Corina Cretu – Misiunea europarlamentara in Israel

Lasă un comentariu