Lecţia referendumului elveţian

Rezultatul recentului referendum elveţian, prin intermediul căruia majoritatea celor care s-au prezentat la urne s-au pronunţat în favoarea limitării dreptului la liberă circulaţie a cetăţenilor europeni pe teritoriul Ţării cantoanelor, a transmis unde de şoc în întreaga Europă. Asemenea tuturor celor care urmăresc evoluţiile politice europene, am fost şi eu surprinsă de decizia elveţienilor. Însă odată spulberată emoţia imediată ce a urmat, în mod firesc, momentului politic, cred că acest referendum trebuie privit cu mai multă atenţie şi în lipsa patosului care a permis multora să îi blameze, la un loc, pe toţi cetăţenii Elveţiei. O ţară a cărei locuitori, merită menţionat, într-o proporţie de peste 20% sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene.

Se pare că, din păcate, nici Elveţia nu a fost ocolită de cele mai recente tendinţe anti-europene, care au cucerit o parte deloc neglijabilă a electoratului din Europa. Însă cred că a privi acest rezultat ca pe o atitudine a întregii populaţii din ţară este profund eronat. Principiul conform căruia decizia aparţine majorităţii este incontestabil, însă cifrele absolute din spatele procentelor ne arată că diferenţa dintre cei care au susţinut restrângerea dreptului la liberă circulaţie şi cei care s-au opus acesteia este infimă, de doar 19.000 de voturi. Cred că cei care trebuie într-adevăr blamaţi pentru situaţia creată sunt politicienii populişti din Elveţia, care au atras o bună parte a electoratului în capcana măsurilor simpliste, încercând să încetăţenească ideea că imigranţii sunt cauza tuturor problemelor cu care se confruntă ţara lor. Consider că nimic nu este mai periculos decât să credem că ţara ai cărui naţionali suntem, indiferent care este aceasta, poate funcţiona ca o insulă autosuficientă, ruptă de ţările vecine şi ferită de efectele fenomenului migraţionist. Efecte care, ar trebui subliniat, nu sunt doar cele negative, pe care le place atât de mult populiştilor să le promoveze.

Cred că ceea ce referendumul din Elveţia ne învaţă pe toţi, indiferent de poziţia pe care o ocupăm, este faptul că trebuie să luptăm cu şi mai multă fermitate pentru valorile europene şi să realizăm cât de utile sunt acestea pentru fiecare dintre noi. Doar astfel ne vom putea asigura că referendumul elveţian nu se va transforma într-un precedent periculos. Iar indiferent de orientarea politică pe care o îmbrăţişează fiecare dintre noi, realitatea e un martor al faptului că libera circulaţie este unul din cele mai de preţ realizări ale Europei unite.

2 gânduri despre “Lecţia referendumului elveţian

Lasă un comentariu