Ziua Unirii Principatelor

Aniversam azi Mica Unire de la 1859, prin care lua nastere statul roman. Sper ca evocarile acelui prim moment astral al istoriei noastre moderne sa reuseasca sa ne apropie si sa ne faca sa vedem si sa simtim legaturile profunde dintre noi, dincolo de ceea ce aparent ne desparte. Ma tem ca ne-am obisnuit sa ne privim unii pe altii intr-o perspectiva prea adesea conflictuala, in loc sa ne raportam in primul rand la ceea ce ne uneste. Istoria ne invata ca doar atunci cand am fost uniti am reusit sa depasim provocarile istoriei. Ar fi bine sa nu uitam acest adevar simplu, dar atat de ignorat in viata noastra de zi cu zi.

Cred ca e momentul potrivit si sa ne amintim cuvintele lui Mihail Kogalniceanu, adresate lui Alexandru Ioan Cuza, in Adunarea Electiva de la Iasi, la 5 ianuarie, la alegerea sa ca domnitor al Moldovei, in deschiderea procesului de unire a provinciilor istorice:

”Fa, dar, ca Domnia ta sa fie cu totul de pace si de dreptate, impaca patimile si urile dintre noi si reintrodu in mijlocul nostru stramoseasca fratie! Fii simplu, Maria Ta, fii bun, fii Domn cetatean! Urechea ta sa fie pururea deschisa la adevar si inchisa la minciuni si lingusire!”

La Multi Ani, tuturor românilor!

15 gânduri despre “Ziua Unirii Principatelor

  1. Pingback: Cele mai bune bloguri din 2009, în viziune proprie ! « [D][S][N]

  2. Zâmbiţi ca să vă-ncălziţi

    Domnul Preş. Băsescu a sărbătorit azi, potrivit afirmaţiilor sale repetate, unirea din 1959, pentru că având doi de 9, unul pentru unirea mică şi altul pentru unirea mare, mai rămâne 1 pentru dânsul şi 5 pentru mandatul în exerciţiu, va să zică că iese socoteala; de unde şi concluzia că din punct de vedere istoric a luat-o-n mână şi nu…mână cu mână ca-n cântare.

    La mulţi ani românilor ! oriunde v-aţi afla.

  3. La Mulţi Ani Corina!
    La Mulţi Ani români!

    Azi, ar fi trebuit să privesc parada din Piaţa Unirii, dar sunt departe de ea. Am privit-o însă altfel…visarea ne ţine treji în viaţă!

  4. A fi sau a nu fi

    O vreme am crezut într-un „juif errant”,
    Sătui să aşteptăm venirea din neant
    A unei vieţi mai drepte pe care ne-o doream.
    Ce minte de pitici,
    Tâmpiţi eram şi mari eram.

    Am pus gândirea-n lanţuri şi lanţurile-n gând,
    Am umilit pământul şi pe Isus plângând,
    Sfidând divinitatea ca ultimii barbari
    Cu ţestele pătrate,
    Eram tâmpiti şi eram mari.

    Pe regele străin, o bâlbă poleită, jigodie din flori
    L-am îndopat cu aur, cu trenuri de valori,
    Să slobozim prostimea, convinşi că neam de neam
    N-o să se mai întoarcă,
    Tâmpiţi eram şi mari eram.

    Am construit o ţară din sânge, cu sudoare
    Plătind haraciuri grele la fratele mai mare,
    Uitând că roata lumii nu merge cum gândeam,
    Că Altul o-nvârteşte,
    Tâmpiţi eram şi mari eram.

    Cu unşpe ani ‘nainte de anul două mii,
    În ziua când se vine cu daruri la copii,
    Făcând stânga-n prejur, la ochi cu ochelari
    De cai, cu şei străine,
    Eram tâmpiţi şi eram mari.

    Iar toată-agoniseala din patru zeci de ani
    Se duse spre apus, la preţuri de doi bani;
    Au luat până şi codrii, de n-a rămas un ram,
    Privind la jecmăneală,
    Tâmpiţi eram şi mari eram.

    Datori vânduţi pe veci prin planul diabolic,
    Lei o sută de mii pe suflet de abulic,
    Conduşi de schizofrenici şi “vajnici” găinari
    Ce ne gajară ţara,
    Eram tâmpiţi şi eram mari.
    …………………………………………………
    Se mistuie planeta prin foc apocaliptic,
    Treptat lumea revine din nou la neolitic;
    Bancherii şi bogaţii în Iad pe veci – stafii…
    Cei mulţi în libertate.
    Oameni vom fi şi fraţi vom fi !

  5. Ricşa mioritică în acţiune

    La cererea d-lui ministru Bercceanu s-au deplasat la această oră 28 de ricşe remorcate de disponibilizaţi, pentru a prelua pe cei 28 de pasageri din trenul personal 4503 care poposeşte de cca 4 ceasuri între Malnaş şi Bixad ca urmare disputei dintre o şină uzată peste limita tehnică admisă şi o osie montată de la boghiul unui vagon de călători, ultima coborând pe terasament să se răcorească la cele 34 grade minus. Între timp pasagerii profitori sug ţurţuri de apă minerală pură, cu gândul la Fetiţa cu chibrituri de Băsescsson.
    Sistemul funcţionează, succesul e asigurat. Multă căldură cuplului Băsescu-Boc din alerta portocalie a Covasnei !

  6. Eram prea distraţi

    L-am condus la “gară “pe nea Nicu, cu grjă mare să nu
    piardă acceleratul morţii.
    Când trenul cu demaraj rapid s-a pus în mişcare, am
    constatat cu stupefacţie, dar foarte târziu, că din grabă
    noi am rămas în trenul cu pricina, în timp ce el de pe peron mai avea resurse să tune : “- Tovarăşi ! trageţi semnalul de alarmă că macazul a fost greşit făcut
    pe linia de scăpare ce duce nicăieri”.
    Surpriză, în locul semnalului de alarmă era scris cu majuscule în anglo-rusă : Trenul „holocaustului românesc” circulă
    fără frână (automată şi de mână) !

  7. Inghetatu’ Pe Bat

    Amintindu-si probabil de timpurile cand producea inghetata in fabrica proprietate personala, pe care apoi o vindea in chioscurile din Gara de Nord, proprietate a Ministerului Transporturilor cu el ca ministru al acestui minister (mare gainar Basescu asta!), ieri, incurcandu-se in datele referitoare la momentul Unirii Principatelor prin situarea acestui eveniment la anul una mie noua sute cincizeci si noua, iubitul nostru presedinte, la brateta cu fostul rival in ale presedentiei, ne-a dat o lectie live despre cum se pregateste produsul “inghetatu’ pe bat”.
    Cert este ca pentru iute pupatorii de cur prezidential, prezenta Realesului la Iasi, pe o scena aflata in cel mai liber si mai inghetat aer posibil, imbracat doar cu un “fulgarinas”, in care geaba incerca sa-si vare manutele spre incalzire, a constituit un moment de mare ingrijorare si teama ca nu cumva sa ne pierdem proaspatul reales cu japca prin degeratura in Siberia moldoveneasca. Abia la urma i-a lamurit tovarasul presedinte, speriat probabil de “buletinele medicale” publicate de Vadimul parlamentar in Tricolorul si Romania Mare, conform carora Basescu nu si-ar putea duce la bun sfarsit al doilea mandat din motive de boala de deces si vrand sa dovedeasca boborenilor ca totul nu-i decat o facatura vadimista, a suportat fara cracnire rigorile unui ger de crapau pietrele, declarand in final: “m-am simţit ca un flăcău şi de aceea nu mi-am pus căciulă, am rezistat gerului”, spre linistirea sufletelor basiste chinuite de teama congelarii lui Zeus.
    La cat de flacau a declarat ca s-a simtit, norocul nostru a constat in faptul ca la festivitatile respective n-a participat si Lenny, ca probabil am fi asistat la o cursa in care minstereasa, alergata fiind de flacau’ din Basarabi, s-ar fi impiedcat pentru a nu parea nici curva, da’ nici proasta. Ca doar in ograda Cocosului asta-i moda!
    Marturisesc faptul ca, oricat de mult il dispretuiesc eu pe acest impostor, ieri am nutrit un sentiment de mila crestineasca profunda fata de el si eforturile remarcabile pe care le-a facut pentru a ne demonstra cat de verde si de sanatos tun se gaseste la moment de al doilea mandat, sentiment amplificat si de o informatie conform careia, in caz de avarie serioasa, in culise se afla pregatita o echipa de interventie dotata cu un forceps si un picamer cu care la o adica sa poata sa-i scoata Basescului printre dintii inclestati discursul cu care venise pregatit.
    Dar nu a fost sa fie, domnul presedinte s-a comportat exemplar, dand o lectie dura carcotasilor si celor care nu l-au votat, si-a tinut si discursul si s-a angajat si in istorica hora.
    Motiv de multumire si galceava a existat totusi, umbrind oarecum performanta de Yety a Basescului, atunci cand tvr-ul lui Sasu s-a apucat sa transmita live ceremonia, in ciuda juramintelor pe carnetul PCR al Realesului, cum ca atata timp cat Sasu va mai conduce TVR-ul el nu va mai calca in studiorile acestui post de televiziune. In opinia mea, ar fi trebuit totusi ca cineva sa-l dumireasca pe d-l presedinte cum vine treaba cu spatiul public versus studiouri de televiziune.
    Una peste alta insa, iesirea de ieri in decorul hibernal moldovenesc a domnului presedinte, la moment de bucurie nationala (pe burta goala si crapand de frig, nu el ci noi) poate fi bifata la capitolul succesuri prezidentiale.

  8. La PP siglă MORCOV e

    D-na Lenuţa reunsă-n fundamentul politic, aflată-n aer, spre Chişinău, împreună cu d-l Preş. Băsescu et(cetera) a propus ca noua siglă a PP(pd-l) să fie un calibrat „morcov” cu frunzele-n jos, acceptată-n „onanimitate”, morcovul reprezentând vigoarea Partidului Popular ( şi nu pielea binecunoscutului „instrument” sugerată de iniţialele PP).

  9. Visul unei nopţi de iarnă

    L-am visat astă-noapte pe seniorul Ion Diaconescu, Preşedintele de Onoare al PNŢCD, născut în Boteşti-Argeş la 25.08 1917 (semnul zodiacal Fecioară), de-o vârstă cu marea revoluţie rusă. Relua cuvintele rostite la începutul anilor ’90 : “ – …să dăm capitaliştlor din puternicele ţări occidentale, întreprinderile din avuţia naţională a României (chiar şi pe nimic), astfel ca la o nedorită revenire a comuniştilor acceştia să nu le mai poată revendica de teama forţei politice şi militare a ţărilor noilor propietari !” – Excelenţă vă raportăm cu umilinţă că am făcut precum ai ordonat, şi din marile funcţii de stat pe care le-ai călărit la peste 70 de ani, cu rezultatele pe care le zăreşti cu dioptriile senectuţii. Seniorul Coposu n-ar fi slobozit o astfel de perlă, chiar că i s-a pus în gură reconcilierea dintre aripa PNŢCD cu PSD.
    Visul a fost mai lung dar nu era de bine precum fragmentul povestit !

    PS Acum că sunteţi c-un picior…ar fi bine de ştiut dacă aveţi ceva genetic cu d-l Român Petre care a lansat chiar ma-naine “soluţii” asemănătoare ?!

  10. Nu vă aşezaţi acolo unde nu v-am pus Eu!

    Un purice care se înfrupta în zona anusului congestionat de alcool al d-lui Băsescu este puternic şi nervos ejectat, dar nu atât de iute ca să nu recepţioneze vorbele de duh prezidenţiale : „- Nu vă aşezaţi acolo unde nu v-am pus Eu !”

  11. Sechestru

    AN manifestă o nervozitate neobişnuită în plenul prelungit al Camerei, fapt sesizat de doamna Udrea care-l abordează discret :
    – Sunt probleme ?
    – Da. Mi-au pus sechestru pe „organ”…
    – Şi cum vă descurcaţi ?
    – Cu bastonul poziţionat cu un capăt sub scaunul doamnei Preşedinte.
    – Ce inteligent (râde fermecător) ! Şi eu care credeam că i s-au rupt apele !

  12. Dacii din „Kabul”

    De-amu hodină-şi vor găsi, pe veci, în satul „Dacii”,
    Eroii înhumaţi de-a valma-n gopa mare, la Ţiganca,
    „Cei mai viteji şi mai cinstiţi” ai vechii noastre Tracii,
    Pe unde au păscut cânate-n fluier, ţigaia şi balanca !

    PS Subscrieţi la această „acordare sentimentală” voi toţi
    fraţi du-n sânge ?

Lasă un comentariu