Parlamentul European – institutia cu cel mai mare grad de incredere in UE

Parlamentul European este institutia cu gradul de incredere cel mai ridicat in randul europenilor, potrivit rezultatelor celui mai recent Eurobarometru, date publicitatii ieri. Jumatate dintre cetatenii Uniunii Europene au incredere in Legislativul comunitar, iar in Romania acest procent ajunge la 65%. Asadar, o veste imbucuratoare: doua treimi dintre romani au incredere in activitatea Parlamentului European.

La randul sau, Comisia Europeana se bucura de increderea a 58% dintre romani, a 53% dintre cei care traiesc in noile state membre ale Uniunii si a 46% dintre cetatenii UE. Romanii au incredere in proportie de 55% in Consiliul UE, in care tind sa aiba incredere 53% dintre cetatenii noilor state membre si 41% dintre europeni.Din pacate, increderea romanilor in institutiile europene este dublata o scadere a credibilitatii institutiilor nationale, doar 17% dintre romani avand incredere in Guvern si 11% in partidele politice. Pesimismul romanilor este in crestere cu privire la evolutia economiei interne, situatia locurilor de munca, asteptarile de la propria viata sau starea financiara a gospodariei. In timp ce la nivelul UE, nivelul de satisfactie al cetatenilor fata de propria viata este de 78%, numai 47% dintre romani se declara multumiti de propria viata. Nemultumirea este mai mare in randul femeilor si, din punctul de vedere al varstei, intre cetatenii de peste 40 de ani. Se remarca o discrepanta mare intre gradul de multumire al barbatilor (50%) si cel al femeilor (doar 44%), spre deosebirea de media europeana, unde diferenta este de numai un procent.

Rezultate interesante furnizeaza acest sondaj si cu privire la solutiile pentru iesirea din criza economica. La nivel european, prioritatile de actiune preferate de respondenti pentru iesirea din criza sunt: sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii (37%), investitiile in educatie (28%), sprijinirea somerilor (24%) si a celor saraci (22%).

13 gânduri despre “Parlamentul European – institutia cu cel mai mare grad de incredere in UE

  1. Compania „Ricşa” prosperă. Abia mai prididim. Acum 2 ore, la ieşirea din Staţia Sânsimion, a deraiat primul vagon din trenul 4506 (Izvorul Mureşului-Braşov) din caza unui găinaţ de pasăre neidentificată, îngheţat bocnă, care s-a interpus între calea de rulare şi buza bandajului, permiţând acestuia să excaladeze acul macazului în dispreţul legilor rulării. Călători “secui şi ne” au supt ţurţuri de Izvorul Minunilor, minunându-se de calitatea prestaţiilor domnilor Bercceanu, Boc şi Băsescu. Vă rugăm disponibilizaţi tot Guvernul şi Preşedintele României pentru că nu mai facem faţă prestaţiilor economiei deraiate.

  2. Am fost intristat de noul „record” al Romaniei, care e fruntasa la livrarea de prostituate in UE:

    Romania ‘tops EU sex worker list’
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8481355.stm

    Cinicii o sa spuna ca nu e bai, pentru ca vorbim de cea mai veche profesie. Totusi, guvernul Romaniei nu pare preocupat de efectele „succeselor” sale. Majoritatea acestor femei sunt traficate sau sunt impinse sa faca asta pentru ca nu au alternativa, pentru ca Romanie e saraca si nu le ofera nici o sansa. Dar, suntem mindri ca trimitem mai multi soldati in Afganistan. Carne vie, carne de tun (:

  3. Doamna Cretu, mi se pare ca la noi este o ruptura intre activitatea europarlamentarilor si politica interna. Va promit ca ma voi mai gindi la acest aspect si la posibilele cauze, unele le-am semnalat, dar am impresia ca nu sunt toate – si va sugerez sa va ginditi si dumneavoastra si, daca veti merge la congresul pesedist, poate le veti spune colegilor dumneavoastra de partid citeva lucruri si pe acest subiect.
    Cu scuze, ca o intrebare generala pe blog, are cineva idee ce a patit dna Firea de nu si-a tinut aseara Stirea zilei?

  4. @instalatorul: Da, ideea e că i-a murit soţul! Probabil ai aflat, deja. Ceea ce poate nu ai aflat încă este că o anume Andreea Pora, colegă de breaslă, a decretat în direct, la o oră de maximă audienţă, că „Dumnezeu nu loveşte cu parul!”. Ăştia „e” naţia!
    Corina:
    În ce priveşte încrederea populaţiei, hai să privim principalele instituţii care ocupă locurile fruntaşe în topul încrederii le români şi să facem un raport încredere/eficienţă.
    După aia, discutăm!

  5. Din pacate, intr-adevar, asa este. A murit sotul Gabrielei Vranceanu si vreau sa ii transmit si pe aceasta cale sincerele mele condoleante. Dumnezeu sa il odihneasca!
    Voi reveni cu comentarii pe marginea celorlalte subiecte. Multumesc foarte mult.

  6. Right, Corina! Asta trebuia, în primul rând..
    Doamne, primeşte-l în Împărăţia Ta, dă-i odihna veşnică, fie ca lumina cea fără de sfârşit să-i străucească lui!

  7. Doamna Cretu, vestea ma intristeaza. Va rog frumos sa transmiteti si condoleantele mele, chiar daca eu nu sunt un om important. Dumnezeu sa il odihneasca.

  8. Dumnezeu să-l hodinească !

    @Karakas,
    Dacă-mi permiteţi, completare la cele menţionate de dvs,
    Şi mai trist e că foarte multe sunt minore… să mai amintesc despre * protecţia copilului *, despre * interesul superior al copilului *, care la noi se traduce din nefericire în : protecţia imaginii instituţiilor şi-a * divelor * la conducere de fapt, în interesu-şi poartă fesul… ? 😦
    * Succesurile * PD-L în ce priveşte minorele instituţionalizate abuzate fie în instituţii de * ocrotire *, fie după revocarea din instituţii ( cam aşa se * rezolvă la noi cazuri şi necazuri, măturând victimele într-u liniştirea apelor şi protejarea imaginii conducerii ce NU are clin mânecă, cu psihologia, şi protecţia copilului ), nu doar că se cunosc, dar mai grav e că NU se face nimic în acest sens! Şi vorbesc în cunoştinţă, ca unul ce-a fost şi-a rămas pe aceste baricade, nu importă ce preţ plătesc pentru aceasta, măcar să audă cineva, să mişte ceva…
    Ne * mândrim * şi cu locul doi la evaziune fiscală, tot * succesuri * ale domniei băsesciene. Copiii instituţionalizaţi sunt deseori şi-n situaţii de-a primi raţia de materiale igienico-sanitare diminuată, adicătelea o buc hărtie igienică şi-o jumătate de săpunel, pe lună, da ne arde de terenuri de golf, c-aşa pohteşte sufleţelul ăleia , Leana Cocoş.
    respecte,
    Sibilla

    @Toni,
    Pora e o dezaxată, vai steaua ei. Cu astfel de * modele * defilează zăusul de la Cotroceni, cu lăutari penibili gen Pora, Volo Tismăneanu, d-ăştia de-şi vând sufletele pe doi bani, nişte frustraţi ce au o mare problemă : nevoia de aparteneţă şi cea de recunoaştere. Cu noţiunea de OM, astfel de personaje triste NU au nimic în comun, sunt ocupaţi să fie buni ajenţi, secu, trădători, chestii, nişte nemernici, atât.
    stimă,
    Sibilla

  9. Băsescu et(cetera) a plecat în Afganistan

    La plecarea de pe Henri Coandă din această dimineaţă, d-l Preş. Băsescu a repetat de două ori că va vizita Kabulul împreună cu Mihai Ghimpu Preşedintele Interimar al Afganistanului ( se presupune), unde în localitatea Ţiganca (neîmpuţită) va depune coroane de flori la monumentul ostaşilor români .
    Să le fie ţărâna uşoară !

  10. Dialog cu recentul decorat – veşnicul
    Mugur al BNR

    -România ar putea fi la masa bogaţilor ?
    -Da! Sub masă. Ca ginitor al jocului de picioare.

  11. Ecartament de cale ferată

    Definit ca distanţă dintre feţele interioare ale celor două şine de cale ferată, ecartamentul (E) este o dimensiune fundamentală care din punct de vedere tehnic asigură ghidarea vehiculului în cale. Ecartamentul normal E=1435 mm îl practică majoritatea căilor ferate (inclusiv CFR), moştenit de la Anglia primelor linii de cale ferată. În Europa, pe lângă ecartamentul normal, mai există şi altele, cum ar fi : ecartamentul larg E=1524 mm din Republica Moldova (practicat de toate ţările fostei URSS) şi E=1670 mm practicat de Spania şi Portugalia ; ecartamentul îngust folosit pentru scopuri industriale şi relief accidentat cu trafic redus ( ex. E=1000 mm şi E=760 mm la CFR ).
    Trecerea vagoanelor de pe ecartament normal pe ecartament larg şi invers se face anevoie şi în timp lung ; între căile ferate româneşti şi moldoveneşti se realizează prin transpunerea vagoanelor de ecartament larg proprietatea fostelor ţări ale URSS (ridicarea vagoanelor şi înlocuirea boghiurilor cu cele compatibile din rezerva staţiei de transpunere).
    …………………………………………………………………………………………………
    Problema este de interes mjor, aflându-se pe lista priorităţilor ce se abordează între cei doi Preşi, Băsescu şi Ghimpu, la vizita din Kabul. Gurile rele care acuză că recunoştinţa de 100 milioane euro (în 4 rate anuale) acordată de Traian basarabenilor care i-au asigurat voturile realegerii sale, se vor închide când vor afla adevărata destinaţie. Da, infami pesedişti, penelişti şi cei 5,3 milioane care i-aţi dat o lecţie lui Băsescu, aşa cum singur recunoaşte, cei 100 milioane euro sunt destinaţi unui proiect grandios care să rezolve istoric problema ecartamentului diferit dintre mamă şi fiică.
    În principiu este vorba de montarea pe fiecare osie de la vagoanele basarabene de ecartament larg a unei a treia roţi poziţionată în toleranţe la cota ecartamentul normal, astfel ca trecerea de pe un ecartament pe altul să se facă fără risipă materială şi de timp, indiferent de sensul şi intensitatea vânturilor politice.
    Ar mai fi totuşi o problemă ! Pe care roată din cele trei să încalec eu după ce v-am spus povestea toată ?
    – Întotdeauna pe cea liberă.
    Am zis !

  12. Urât din partea lor

    Pe trupul îngheţat al unuia din cei 40 români plecaţi dincolo ( Sfinţii Mucenici din Se-va-st(i)a mult timp cu capul plecat) s-a găsit un bilet scris cu majuscule : “ Sunt interesat de un ajutor dezinteresat “. Băsescu – prompt – l-a îmbrăcat în cherestea de răşinoase din import, plângând a doua zi, şi pentru el, la Ţiganca din Afganistan.
    D-le Boc ăştia s-au dus fără a plăti imprumutul FMI şi fără a evalua izolarea termică a gropilor-locuinţe conform indicaţiilor d-nei Udrea. Urât din partea lor !

Lasă un comentariu