Doua moduri de a vizita Londra

Seful statului roman a fost primit, azi de seful guvernului britanic David Cameron. Din pacate, vizita presedintelui Basescu la Londra nu include si o intalnire cu omologul sau, regina Elisabeta a II-a. Dar sa nu fim carcotasi, chiar daca sunt greu de uitat, mai ales in asemenea context, vremurile in care dl Presedinte Ion Iliescu avea onoarea unui dialog la cel mai inalt nivel cu suverana britanica. Intalnirea din octombrie 2004 este semnificativa pentru nivelul deschiderii internationale a Romaniei, atins in cursul celui de-al doilea mandat al Presedintelui Iliescu.

Si totusi, vizita actualului sef de stat roman la Londra este mai mult decat nimic, comparativ cu ritmul actiunilor de politica externa desfasurate la varf in ultimii ani. Este, de asemenea, altceva decat primirea celui mai controversat premier din UE, care a devenit subit un prieten al Romaniei dupa ce steaua populismului sau, caruia i-au cazut victime si cetatenii romani stabiliti in Italia, a inceput sa apuna din cauza scandalurilor in care s-a implicat. Este, in sfarsit, o prezenta romaneasca intr-o arena europeana din care, de cativa ani incoace, diplomatia noastra s-a retras treptat, din motive greu de inteles. Iar acolo unde s-a manifestat, nu a facut decat sa inrautateasca lucrurile, cum a fost cazul relatiei cu Franta.

Dincolo de modernizarea vitala pentru tara a doua fregate si de stringenta integrare europeana a unei Republici Moldova care, in urma sustinerii pline de tact si eficienta a fortelor pro-europene, tocmai vireaza iar spre comunism, sper, totusi, ca acest dialog bilateral sa relanseze relatia Romaniei cu ceea ce ne incapatanam sa numim partenerii occidentali. Realitatea recenta ne-a demonstrat ca, de fapt, vechii membri ai UE sunt, in cel mai fericit caz, indiferenti fata de Romania. Din pacate, cei mai multi ne devin tot mai ostili, atat sub presiunea opiniei publice interne si a problemelor cu care se confrunta acasa, cat si din cauza absentei, la Bucuresti, a unei politici europene care sa demonstreze vointa de a fi parte a unei comunitati din care, inca, facem parte doar cu numele.

Sa nu uitam, insa, ca, de-a lungul timpului, diplomatia romaneasca a stiut, in situatii-cheie, sa se ridice la inaltimea provocarilor. Asemenea momente pot fi exemple utile…

16 gânduri despre “Doua moduri de a vizita Londra

  1. Ce acorduri s-au încheiat între România şi Italia? (Gurile spurcate spun că mafiotul Silvio a venit să-şi recruteze minore nurlii pentru harem. Dar e numai o bârfă răutăcioasă). Şi ce acorduri se vor încheia între România şi Marea Britanie? Mai aducem câteva sute de tone de fier vechi sub numele de tehnologie de vârf?

  2. Pingback: Când e de admis, admiţi că “e mai mult decât nimic” | Vultureşti

  3. Excelentă postare. Mi-ar place să văd o deschidere de acest gen pe blogul lui Cristian Preda sau TRU dar tare mi-e teamă că nu sunt capabili.
    Vă mulţumesc!

  4. La Ce Ne-o Folosi?

    Daca principiile de baza ale politicii interne basite constau in rasplatirea de favoruri sexuale (vezi d-na Lenny), iaca a venit timpul ca si in politica externa, bagata de chiomb in lazaret pe motiv de carantina, sa primeze aceleasi principii, iar chiombului sa i se faca o oferta pe care n-a putut s-o refuze, ba mai mult a cersit-o si anume ca “pretenu” macaronar (spun gurile rele din targ), in schimbul motivarii absentei lui de la intalnirea cu Justitia italiana, i-a aranjat chiombalului o vizita neoficiala in Marea Britanie, unde nici macar nu s-a intalnit cu omologul sau britanic, respectiv Maiestatea Sa Regina, ci cu Primul Ministru al Regatului Unit.
    Motiv de mare bucurie pentru lumea portocalie care, prin presa pupinbasista, mintea la greu onor boboru’, informandu-l ca Traienica ar fi fost invitat in vizita oficiala in capitala Regatului. Acum ca i-o fi aranjat vizita Berlusconi sau nu, are mai putina importanta, important este ca a mai iesit si el din tara, chit ca intr-o vizita neoficiala, cu alt motiv in afara de cel de a-si verifica conturile pe la bancile din Belgia si a-i mai ameti pe inca iubitorii de dos basit si sa se poate lauda in fata boborenilor cu extraordinara lui activitate in domeniul politicii externe. Pe langa aceasta sunt tare curios sa vad totusi si alte rezultate, concrete, enuntate intr-un comunicat comun, care sa justifice costurile unei asemenea calatorii, fie ea si neroficiala ca, daca iar ne multumim cu felicitari pentru modul in care chestia asta pompos intitulata, guvernul Romaniei, a aplicat ciomizarea la nivel national, apai mai bine statea dracului acasa si nu mai ardea ‘geaba gazu’ la aeroplan.
    E bine totusi ca la spartul targului ne mai viziteaza si pe noi f’o somitate vestejita, aflata in total declin al popularitatii, cu sanse reale sa paraseasca cu sutu-n fund prima scena politica a tarii lor, “somitate” care sa ne laude actele de “eroism” comise de o guvernare imbecila.
    In opinia mea, chiombila ar marca de i-ar sparge pe toti la figura, daca raspopitul de la Externe i-ar aranja sa-l aduca pe Gaddafi intr-o vizita oficiala in Romania, iar chiombu’, stiut fiind de diplomat fin, rasat si cu multa glagorie l-ar convinge sa se impace si cu Opozitia libiana si cu statele lumii civilizate. Asta, da, lovitura de sunet si imagine! Pana atunci, insa, ne multumim sa pupam poale de hlamide broscaresti si eventual dosuri de kilturi scotiene, doar-doar ne-om mai scoate la fata si ne-om mai spala obrazu’, iar la o adica, pe model Berlusconi, de-o fi musai, i-om pupa si mana lui Gaddafi.

  5. Pingback: Apel catre CNAS, ministerul Sanatatii si medicii de familie – Rezolvati mai repede problema contractului cadru 2011 – 2012 – Sunteti cu totii raspunzatori pentru pacientii a caror stare de sanatate se va agrava sau care vor deceda din ca

  6. Mentinerea restrictiilor pe piata muncii pentru romani este expresia cea mai elocventa a stadiului relatiilor actuale cu Marea Britanie. Din pacate, s-a pierdut timp pretios, in cei peste patru ani de la aderarea Romaniei la UE, in care, printr-o diplomatie bilaterala eficienta, autoritatile romane ar fi putut obtine dreptul la libera circulatie pe piata muncii din vechile state membre. Acum, a inceput sa fie prea tarziu, in conditiile in care mai multe tari occidentale au anuntat prelungirea restrictiilor pana la termenul maximal, in 2013…

  7. Sunteti un politician subiectiv, la fel ca inca 90% din clasa politica. Doar ca, fiind tanara, noi speram sa deveniti obiectiva.
    Nu actualul presedinte este de vina pentru restrictiile pe piata muncii, ci conjunctura europeana si comportamentul multor cetateni romani. Putea sa fie presedintele Romaniei si Papa Pius (!!!) ,situatia ar fi fost aceeasi. Asa ca…. nu fiti nedreapta. Mai citim si noi, pe ici,pe colo. De ex:

    „…..Restrictiile au avut drept scop limitarea imigrarii, dupa ce britanicii s-au confruntat cu o emigrare in masa a polonezilor si balticilor, fenomen simbolizat de celebrul „instalator polonez”.

    „Cei mai multi infractori din randul cetatenilor UE care se afla in Marea Britanie sunt polonezi si romani, potrivit unor date publicate luni de The Daily Telegraph, care arata ca romanii au comis 4.343 de infractiuni in 2010, reprezentand circa 16% din totalul celor comise de cetatenii UE.
    Polonezii au comis anul trecut 6.777 de infractiuni dintr-un total de 27.056 de infractiuni comise de cetateni UE aflati in Marea Britanie (circa 25%).
    Polonezii sunt insa prezenti in numar mult mai mare in Marea Britanie comparativ cu romanii. Londra nu a impus restrictii pe piata muncii pentru polonezi, in momentul in care au aderat la UE, in 2004, in timp ce romanii si bulgarii – care au aderat in 2007 – fac obiectul unor astfel de restrictii.”

  8. Ştiţi ce ii reproşez dlui Iliescu? Nu a ştiut sa îşi crească urmaşi care sa ii tina piept lui Băsescu şi actualilor guvernanţi. Scuzaţi-ma pentru ca şi dvstra sunteţi un urmaş , dar în formare. Ma refer la grei partidului.
    O alta hiba ce o vad este principiul de se lectie a candidatilor PSD. Vedeti si in ce am scris.

  9. Pingback: Cod Rosu pentru România!Treziţi-vă lideri USL. Acum în al doisprezecelea ceas. « Popateapa's Blog

  10. @popateapa: imi permit sa nu fiu de acord cu dumneata. N-or fi toti de calibrul d-lui Iliescu sau Nastase, dar lasand parte faptul ca golanului ii poate face, la o adica, orice aurolac mai gures, PSD-ul are si cateva varfuri, care la orice ora din zi si din noapte pot ingropa o armata de d’alde Hoara, Odajda (sau cum dracu il cheama), Visan, Udrea, Sufline, Fluturi, Videni & Cie. Si ce-i mai de apreciat este ca unii sunt si tineri.
    sa fii iubit
    marcus

  11. Pingback: Cod Roşu pentru România!Treziţi-vă lideri USL. Acum în al doisprezecelea ceas.

  12. PE SCURT

    Chemat la ordin, agentul secret JON* Băsescu însoţit de încă Maior ( !?) George s-a prezentat marţi (trei ceasuri rele) la JOHN Sawers, Şeful Serviciului de Informaţii Externe din Marea Britanie, pentru o discuţie ca de la Jon* la John.
    Cu acest prilej agentul JON* Băsescu i-a raportat despre creşterea de la 27 la 35 până în 2018 a numărului de membrii ai UE, nominalizând cele 8 state : Secuiesc, şi încă 7 state care « se coiesc » ce vor rezulta din proxima regionalizare mioritică udmr-pdl…
    În legătură cu neprimirea lui JON* Băsescu de către Suverana Marii Britanii, s-a acceptat confidenţa că acesta se afla la ciclu !

    Notă : JON* = Javră Ordinară Naţională

  13. Doamnă Creţu,
    Părerea mea că întâlnirea cu premierul Marii Britanii, şi orice altceva a făcut domnul Băsescu la Londra… a fost mai mult „de protocol”, un pretext de acoperire. Eu cred că problema pentru care să-a dus domnul Băsescu la Londra era legată de întâlnirea avută, alături de domnul Maior, la MI6. Eiiii, ce s-a vorbit acolo, asta ar fi interesant de ştiut.

    http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/06/basescu-maior-sawers.html

  14. Problemele economice ale Romaniei, Coruptia, modul de folosire a fondurilor Europene de dezvoltare si ale FMI, de catre guvernele Romaniei post comuniste, politica sociala a Romaniei, duc la actualele relatii, si astea pe linga Personalitatea Presedintelui Roman.

    Romania post comunista arata PROST in Europa framintata de iesirea din criza,in Europa preocupata de imigrarea ilegala si de flimente statale – Grecia, Portugalia, Irlanda,

    In plus sa luam in considerare reinflorirea nationalismului in detrimentul Europenismului

  15. Ţinuta prezidenţială al lui Traian Băsescu e caracterizată de ridicol şi comic, în mai toate prezenţele sale externe. A-ţi recunoaşte rânjind incapacitatea de-a vorbi în engleză la Londra şi a te uita zâmbind pasiv la oamenii de afaceri englezi, care vorbesc de datoriile mari faţă de ei, ale statului român, şi pe care acesta întârzie să le achite, denotă micimea unui şef de stat.

  16. Eu cred ca romanii ar trebui sa stie de ce s-a dus Presedintele la MI6.Ca doar nu s-a dus acolo sa dea interviuri despre noua Constitutie. Mi se pare bizar ca presedintele unei tari sa-si faca un scop al vizitei unei alte tari o vizita la serviciile secrete ale tarii vizitate, fie ea si aliata, mai ales la mare secret. Chiar nu-l intreaba nimeni pe Basescu ce a cautat acolo?

Lasă un comentariu