Memorie şi recunoştinţă

          Azi s-au încheiat la Bucureşti lucrările Adunării Parlamentare a Alianţei Nord Atlantice. O întâlnire dominată de controversele legate de scutul anti-rachetă, de problema afgană şi de nevoia de a menţine la un nivel credibil cheltuielile militare, într-o lume în criză, care sacrifică pe altarul finanţei internaţionale cheltuielile sociale.

         A fost un prilej pentru oficialii PDL de a-şi face imagine şi, mai grav, de a re-scrie istoria recentă, prin felul în care au selecţionat participanţii din partea română. Sigur, unii sunt membrii delegaţiei Române la Adunarea Parlamentară a NATO, şi alţii invitaţii. Ei bine, din rândul invitaţilor au lipsit tocmai cei care au făcut posibilă aderarea: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Adrian Năstase, foştii miniştri de externe şi ai apărării din perioada 1992-2002, care au lucrat pentru îndeplinirea condiţiilor de aderare.

         PDL face precum Stalin, care scotea din fotografii pe cei care îi umbreau „imaginea” de conducător suprem. Are grijă ca nimeni dintre cei care au făcut ceva pentru ţara asta să nu mai apară în situaţii oficiale, pentru a nu mai oferi oamenilor prilej de comparaţii defavorabile partidului şi liderului lui suprem, Traian Băsescu.

         Sigur, în ţara asta recunoştinţa este o floare rară. Şi nu de la PDL ne-am aştepta la recunoştinţă. Dar memoria nu poate fi ştearsă, chiar dacă le-ar conveni de minune celor de la PDL. Şi mereu li se va aduce aminte că au avut un singur obiectiv de politică externă: integrarea în Spaţiul Schengen, pe care l-au ratat cu brio. Atât! Iar oamenii se întreabă deja ce s-ar fi întâmplat dacă negocierea aderării la NATO şi la UE era condusă de Băsescu, Boc şi Baconschi, autorii pomenitului eşec.   

         Răspunsul le este defavorabil, chiar dacă vor scoate din „fotografie” pe aceia cărora le datorăm succesul aderării. Artizanii aderării şi-au făcut datoria, şi merită recunoştinţa românilor. Este o realitate, cu care pedeliştii trebuie să se obişnuiască. Cum trebuie să se obişnuiască acum cu ideea că astfel de gesturi lipsite de eleganţă se contabilizează şi vor conta la vot.

11 gânduri despre “Memorie şi recunoştinţă

  1. La AP NATO Basescu a mai cerut odata rusilor sa-si retraga contingentul militar (ceea ce rusii spun ca este unul de „mentinrere a pacii”) din Transnistria. Ma tem ca isi trage singur cu dreptul in stingul. Daca rusii nu se vor intelege cu americanii pina in mai 2012 pe tema scutului si a participarii Rusiei in proiect (asa cum ar fi anuntat Hillary Clinton), apai visul lui Basescu cu Moldova se cam naruie. Poate ca ma insel, dar mie mi se pare ca Rusia nu va ceda influenta la est de Romania, atita timp cit Romania chiar se prezinta ca un pericol pentru securitatea sa, in ciuda declaratiilor impaciuitoare ale unor demnitari (inbirligate cu declaratii veninoase la adresa Rusiei din partea altora, vezi muscatura recenta a lui Voinescu).

    Pe de alta parte, m-a amuzat copios aceasta declaratie a Genialului:

    „De asemenea, NATO va putea contribui la creşterea unor instituţii viabile în domeniul securutăţii pentru a impulsiona edificarea unui stat de drept în care toţi cetăţenii îşi regăsesc aspiraţiile”, a conchis şeful statului român.

    Pacat ca nu a dat exemplul Romaniei, unde statul de drept e pe cale de disparitie, nu pentru ca nu ar exista institutii, ci pentru ca puterea lui Basescu il minimalizeaza ca si republicanii din SUA fie prin taieri la buget, de personal si prin miscari politice in stil autocratic de control a mediei si a opozitiei. Ca si romanii, multi americani aleg sa plece din mareata SUA in state care nu sunt „minimale”, si unde beneficiaza de servicii publice de sanatate, educatie. Peroratia lui Basescu despre statul de drept unde toti cetatenii isi regasesc aspiratiile e, in acest context, de un ridicol perfect.

    Tot discursul lui impopotanat si militaros pare decupat din Wall Street Journal. In momentul asta am impresia ca Romania ar putea mai usor sa se uneasca cu Texasul, decit cu Moldova.

    http://www.mediafax.ro/politic/basescu-cere-retragerea-fortelor-militare-stationate-in-transnistria-8851782/

    • @Karakas
      „In momentul asta am impresia ca Romania ar putea mai usor sa se uneasca cu Texasul, decit cu Moldova.”
      Pai daca ne unim cu Texasul, unim si Moldova cu Texasul, si uite asa!
      Ia sa vedem ceva, poate o sa-i placa si Texanului, adica lui Basescu! 😆

      Ca doar n-o sa ne unim cu Rusia! 😆

  2. AM CEAI TU

    Soţii Boc n-au spurcat pilostriile. Să-L bată p-ăl de mâncă c…spurcăciuni !
    Şi totuşi duhuri venerice au poposit la colibriul doamnei, cu semne de poluare, pe care le reclamă în timp real :
    – De la ultima ta limbariţă mi-au apărut probleme ruşinoase, mila mamei !
    – No ! Bată-te ! Io una-două mă spăl pe dinţi…
    – Hai să facem cercul vicios.
    – No hai ! În noaptea Draconidelor l-am aflat pe Şeful cu Nuţa, care din lipsă de servanţi la acea oră m-a poftit să ling şi eu ce linge Nuţa (dintr-un cristal cu picior amprentat cu ruj de buze).
    – Aia e. L-a luat în gură pe Jon*. Hai să-nchidem cercul vicios.
    – Care cerc ? E gogea elipsa, pe cât am zărit eu la ea, la Neptun…
    – Jon* s-a procopsit sigur de la cocoşata, care e liber-schimbistă, într-o şedinţă-n tranzit la „Scrofiştea”.
    – Ce probe ai ?
    – Probele sunt în chiloţi.Dar unul de la spp care s-a ţinut cu „prăjina” a jurat să-i administreze o lecţie politică Piticului care i-a dat afară verişoara de pat…
    – De nu facem ceva, pân’ la alegeri tot pedeleul dă-n boala chinezească „Am Ceai Tu” !…

  3. @Motanul Incaltat spune la 11/10/2011 la 10:04 pm „Ca doar n-o sa ne unim cu Rusia!”

    Mai bine s-ar uni romanii in jurul celor care pun interesele poporului pe primul loc. Am avut experienta cu Blocul sovietic/Estic, si atunci macar am incercat si am reusit cu Dej si Ceausescu sa ne pastram o anumita doza de independenta. Acum, dupa ce ne-au globalizat, am devenit o colonie, fara sina spinarii.

  4. Pingback: Ca-n Sălaj, în toată ţara… | Pensiuneaedenjibou's Blog

  5. CUGETĂRI AUTUMNALE :

    1. Frunzele fac icter ;
    Jon* este ca Hitler.
    Cad să putrezească,
    Viaţa să renască…

    2. Brumărel se joacă.
    Cine n-are floacă
    O să facă cuie ;
    Şi blonda duduie.

    3. În cutia milei-
    Gaura cămilei-
    Euro şi leul
    Îşi dispută eul.

    4. Mugurel cu oful:
    Lege ni-i cartoful,
    Bun sau anticrist
    Inflaţionist !?

    5. Puneţi la cămară
    Pentu viaţ-amară.
    Gest de raţiune.
    …Glaciaţiune.
    Nu e ficţiune !
    Daţi în micţiune…

    6. Fotbal de (Pi)”ţurcă” ;
    Sandu rău le-ncurcă
    În calificări,
    Fără remuşcări !?

    7. Vine altă criză ?
    Noi stăm pe banchiză
    Singuri cu bulgarii ;
    Ne-au belit „tătarii”!

    8. Cum colul uterin atins
    N-o dă-n colită,
    Prostia lui Emil, întins
    Pa ani, nu-i semn de prostatită.

    9. Pe mulţi i-aş jugăni;
    Plăvanii nu au ouă.
    Răbdarea cât va dăinui ?
    Sau vi se rupe-n două…

    10. Cât mai e apă-n glie
    şi fierbe mustul bun de razachie,
    Băi Dacilor, haideţi să semănăm;
    Nu-i timp Copii, s-o mai frecăm.

  6. e vorba de altceva ,de exemplu: nu este pentru cine se potriveste ci pentru cine se nimereste SAU omul potrivit la locul potrivit….sau accidental posta nu a transmis in timp util invitatiile(………….)

  7. Ridendo Castigat Mores

    Nu stiu daca alegerile viitoare vor duce la indepartarea de la Putere si la sanctionarea in Justitie a acestei clici de netrebnici si de hoti, deoarece ceea ce am vazut pana acum in materie de frauda electorala este nimic fata de ceea ce ne pregateste chiombul si clanul sau de mafioti pentru la anu’, de un lucru sunt insa sigur: vom avea circ cat cuprinde.
    Numai daca ma gandesc la combinatia “populara” pe care o va opune chiombila USL-ului in ideea ca acesta sa nu treaca pragul de 50%, ma apuca deja rasul. Mi-l si imaginez , in fruntea acestei adunaturi si la propriu si la figurat, pe post de locomotiva cu tenderul Udrea dupa el, pe chiombu cel cu maximum 15% din incerederea eletoratului, tragand un sir vagoane formate din Danut Diaconescu brat la brat cu OTV in cautarea Elodiei, Nea Jiji Becali brat la brat cu oaia, Lazaroiu brat la brat cu Alba Ca Zapada, fericita posesoare a sapte gauri mici, rezultate in urma penetrarii celor sapte pitici, Boc cu Anastase “sub acoperire” mascati in culoarea verde prazuliu a ecologistilor si daca se poate si numitul Vadim (dupa pohta lui Nea Jiji) urmat de ceea ce i-a mai ramas din falnicul altadata PRM, intr-o mana cu o mitraliera si in cealalta cu planurile puscariei pentru mafioti, imagine care ne va da tabloul complet al unor alegeri de carnaval.
    Ce de mai discursuri marca OTV, pe fundal de behaiala becaloida a psalmilor bisericesti si rafale de mitraliera vadimista ne va fi dat sa auzim, sa te tii nene, amuzament la cota maxima! Pentru ca ce altceva ne poate oferi un Basescu de mai putin de 15% din preferintele electoratului, cu un pedeleu in coma profunda si cu partidele lu’ peste prajit aducatoare de voturi pe baza de abonament la spectacole cu manele si meciuri de fotbal din campionatul satesc.
    Tragic este insa faptul ca desi fortele care se vor opune USL-ului in campanie sunt reprezentate de ceea ce are mai rau societatea romaneasca la acest moment, exista riscul ca, datorita absenteiemului electoral, cat si a fraudei masive care se prgateste in vazul lumii, fara nicio perdea, mai ales in cazul votului prin corespondenta, USL-ul sa nu obtina minimul necesar de trecere a pragului de 50 %. Moment in care iar isi va juca chiombu’ numarul lui preferat de interpretare a textului constitutional dupa urechea si vrerea lui, situatie in care se va ajunge din nou la mana Curtii Constitutionale.
    Ori cum judeca oamenii basescului in acest loc am vazut cu totii, asa ca nu ar fi de mirare, daca ar gasi ca basescu are dreptate si ca motivatie va spune ca si in cazul numirii ministrilor ca presedintele poate sa nu numeasca un prim ministru dat de majoritatea votata de electorat, doar de doua ori, dupa care trebuie sa se supuna prevederilor constitutionale 🙂 🙂 🙂 🙂 .
    Am pus eu zambaretii aia mai sus dar nu-i de ras, cu asemenea judecatori obedienti la CC, care nu ies din cuvanttul zbanghiului, ne putem astepta la orice nastrusnicie din partea acestei institutii.
    Cat despre circul din campanie, acesta deja a inceput, prin retragerea cu torte facute din afisele cu Dan Diaconescu si insemnele partidului acestuia a unei intregi organizatii locale a acestui asa-zis partid pe vesnicul si supremul motiv al banilor, mai precis al cascavalului.
    Oricum la sfarsitul alegerilor fie ca vom da dreptate jumatatii latine a originii noastre ca popor si ne vom indrepta racilele prin ras, fie vom rade a paguba si-l vom mai suporta doi ani de zile pe Boc prim ministru in guvernul basescu sapte si jumatate.

  8. Pingback: Despre condamnarea Iuliei Timosenko. Pozitia lui Putin « Motanul Incaltat

Lasă un comentariu