Bugetul: primele impresii

Guvernul a ales cel mai bun moment, pentru guvernanţi, evident, să-şi publice proiectul de buget: la sfârşit de săptămână şi pe fondul scandalului de corupţie care zguduie administraţia Clujului. Deşi ceea ce s-a întâmplat la Cluj este nimic pe lângă scandalul Bugetului pentru 2012, Clujul va ţine prima pagină, în timp ce prevederile Bugetului viitor se vor pierde printre alte „fapte diverse”, cu mai mult „lipici” mediatic. Iar dacă se întâmplă (şi se întâmplă, că aşa scrie în scenariu!) să apară şi ceva stenograme din ultimul (şi, foarte probabil, nu cel de pe urmă) dosar care îl priveşte pe Sorin Ovidiu Vântu, există toate şansele ca adoptarea Bugetului să fie trecută la „şi altele”.

Din punctul meu de vedere acest buget este dovada cea evidentă a eşecului politic şi economic al actualei guvernări. Degeaba se ascund în spatele unor vorbe goale, de genul „prudenţă”, „situaţia grea a economiei europene”, şi altele asemenea. Partea globalizată a economiei româneşti, care nu depinde de politica guvernului Boc, o duce bine, vezi creşterea producţiei industriale şi a exporturilor legate de industria deţinută de multinaţionale. Ea se va descurca, aşa cum s-a descurcat şi până acum. Cea mai mare parte a economiei româneşti este dependentă de piaţa internă. Piaţă internă marcată de o contracţie a puterii de cumpărare, contracţie care va continua şi în 2012, pentru că în Buget nu sunt prevăzute măriri de salarii şi pensii, al treilea an consecutiv. Piaţă internă în care arieratele au luat-o razna. Unde banii publici sunt cheltuiţi aiurea, fără efecte asupra creşterii economice.

Nu discutăm acum ipotezele pe care este construit bugetul, dar cât de realiste pot fi ele, când Guvernul afirmă că anul viitor motorul creşterii economice va fi cererea internă. Ni se promit, ca şi anul acesta, noi investiţii publice. Dar vedem că „planul” la investiţii publice nu a fost îndeplinit nici în 2009, nici în 2010, şi nu va fi îndeplinit nici în 2011. De ce ar fi altcumva în 2012? Ce s-a schimbat?

La fel de îngrijorător este şi nivelul fixat pentru deficit, de 1,9% din PIB. Scăderea lui de la 4,6%, prognozat pentru acest an (să vedem cât va fi realizat, în realitate) este ne-realistă. Pur şi simplu nu se poate realiza! Şi aşa cheltuielile pentru 2012 au fost reduse drastic în domenii esenţiale, precum educaţia. Căreia i se alocă doar 2% din PIB! Suntem ruşinea Europei! Sunt ţări sărace-sărace, care alocă mai mult pentru educaţie. Probabil că-şi zic că decât academicieni-şomeri, educaţia ar face bine să scoată chelneri analfabeţi. E mai ieftin şi deloc complicat! E suficient să desfiinţezi cât mai multe şcoli.

Dacă ar fi să judecăm doar după domeniile care primesc mai mulţi bani anul viitor, am putea rezuma aşa viitorul României: stat poliţienesc.

Vin vremuri foarte grele pentru români. Chiar dacă economia europeană, respectiv cea globală, îşi revin, asta nu înseamnă nimic pentru noi. Aparatul productiv al economiei locale este vlăguit, sub-finanţat, handicapat de contracţia consumului, hăituit de instituţiile statului, care caută disperat bani în plus, pentru a plăti datoriile contractate în ultimii trei ani, bani care s-au scurs în buzunarele clientelei PDL.

Vom avea un buget al generalizării sărăciei şi disperării sociale. Este singura certitudine pentru 2012.

10 gânduri despre “Bugetul: primele impresii

  1. @Corina Cretu

    „La fel de îngrijorător este şi nivelul fixat pentru deficit, de 1,9% din PIB. Scăderea lui de la 4,6%, prognozat pentru acest an (să vedem cât va fi realizat, în realitate) este ne-realistă.”

    Ba se poate realiza si Basescu, la Berlin, a si zis cum: disponiblizari masive din sectorul public – peste 100.00 de oameni, reducerea programelor sociale de la 54 la 9. Ar putea avea in vedere si inchiderea definitiva a unor unitati de stat cu pierderi. Cu alte cuvinte, se poate! Printr-un dezastru social si economic de proportii, se poate! Chiar si cu sacrificarea PDL-ului. Cu intimidari precum arestarile din Ardeal, ca nu cumva PDL sa se opuna unor astfel de planuri.
    Poate ca in loc sa va preocupati de ce face Geoana, mai bine ati avea discutii cu liderii din PDL nemultumiti de actuala situatie si cu care ati putea face o coalitie (neoficiala) in Parlament, care ar putea duce la succesul unei motiuni de cenzura impotriva actualului Guvern Boc, atat de obedient fata de Cotroceni. Poate in felul acesta veti putea sa-l scoateti din joc si pe Presedintele jucator.

  2. Dna Corina Cretu! Spre final spuneti: „Vin vremuri grele pentru romani”.

    Cel mai mare RAU pentru romani vine de la politicieni!
    Vedeti mai jos, cum si luati legatura cu dl Iliescu!

    Pag.1.
    –Domnilor Presedinti ai PSD, Victor PONTA si Ion ILIESCU,
    –Domnule Secretar general al PSD, Liviu DRAGNEA,

    Ce este PSD-ul???
    Este el un partid RESPONSABIL, sau este o adunatura de MAFIOTI???

    Daca PSD nu are capacitatea si determinarea sa aleaga, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre cele doua prezentate, atunci el este, sigur, o adunatura de MAFIOTI, pe care nu-i intereseaza Romania si poporul roman!

    Domnule Presedinte al PSD, VICTOR PONTA

    Va invit sa reflectati asupra situatiei in care se afla clasa politica romaneasca, deci si PSD si implicit Dvs., acum cand dupa 5 (cinci) luni de zile, NIMENI din aceasta clasa politica, ce-l include si pe Basescu, n-a binevoit ca in acest rastimp, sa aleaga, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre cel actual si cel ce a fost prezentat clasei politice cu 5 (cinci) luni in urma!
    Aceasta INCREDIBILA situatie m-a determinat ca in finalul ultimei mele interventii pe aceasta tema, intitulata: “ADRESARE, CATRE fiii patrioti ai poporului roman”, sa am un PPS adecvat! Fila cu acest PPS este distribuita in locuri publice din Bucuresti, in mijloacele de transport de suprafata si in Metrou, iar PPS-ul este postat in comentarii la diferite publicatii si pe bloguri! V-am spus toate acestea pentru ca Dvs. sa stiti si sa actionati in cunostinta de cauza.
    Faptul ca problematica inlocuirii actualului cadru democratic are o raspandire atat de mare (vezi PPS-ul), face oricand posibila aparitia acesteia in dezbaterea publica.
    Data fiind aceasta situatie, este de datoria oricarui personaj politic, sa previna luarea sa prin surprindere, precizandu-si pozitia in aceasta chestiune, fara a fi “presat” de mass-media! Iar acest lucru este cu atat mai necesar pentru liderii politici aflati atat in prim-planul scenei politice, cat si al asteptarilor celor ce vor fi chemeti la vot in 2012!
    Pentru a nu fi prea tarziu, actionati energic, pentru a limita “pierderile”, atat pentru PSD cat si pentru Dvs.!

    Cu toata consideratia cuvenita,
    Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel. 0723966732 (Fost detinut politic in perioadele 1958-1963 si februarie – aprilie 1986).
    Bucuresti, 27-10-2011

    PS. Noul cadru democratic avantajeaza Stanga politica, deci si PSD-ul!

    Pag.2.
    Domnule Ion ILIESCU

    Scrisoarea adresata lui Victor Ponta (Nr.533/27-10-2011) a fost transmisa si sefilor partidelor PNL (Nr.849/27-10-2011), PC (Nr.1051/27-10-2011), UNPR (Nr.242/27-10-2011), PDL (Nr.86/31-10-2011) si PP-DD (Nr.93/28-10-2011). Mai mult, o transmit si filialelor de Sector ale acestor partide, pentru “a-i trage de maneca” pe cei de la Centru!

    Dle Iliescu! Aveti sanse egale, atat pentru “a trece” de partea poporului, cat si pentru a ramane alaturi de cei care prefera sa stie toti romanii ca ei sunt mai nesimtiti decat … porcii, decat sa ramana fara Sistemul politic Ticalosit!
    Dar trecerea dvs. de partea poporului, v-ar incununa activitatea politica de o viata, si ar arata care a fost sensul ei, amutind pe multi dintre detractorii dvs.!
    Ramanand alaturi de politicienii ticalosi, i-ati confirma pe detractorii dvs., care va reproseaza, absolut nejustificat (deocamdata), ca nu v-a interest niciodata Romania si poporul roman!

    Dle Iliescu! Puteti face un imens serviciu poporului roman si Romaniei, sustinand inlocuirea actualului cadru democratic, iar in cazul in care PSD, impotriva propriului interes, nu va urma aceeasi cale, va puteti desparti zgomotos, sustinand ca intre clasa politica si poporul roman, si intre PSD si Romania, alegeti sa fiti alaturi de poporul roman si de Romania!

    Aveti sansa unei duble lovituri la final de cariera: si de imagine, dar si de continut!
    Astept cu mult interes ALEGEREA pe care o veti face!

    Cu toata consideratia cuvenita,
    Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel.0723966732.

    Prezint mai jos PPS-ul amintit in pagina anterioara:

    ///PPS. Politicienii romani s-au dovedit mai nesimtiti decat … porcii!!! De ce???
    Pentru ca si porcii ar fi ales dintre doua posibilitati, pe cea mai benefica pentru porcimea lor!
    Presedintele Basescu, sefii partidelor politice, cei mai cunoscuti 130 de parlamentari, fostul presedinte Emil Constantinescu, pres. exec. al IICCMER Ioan Stanomir, precum si jurnalistii Cristoiu, Tuca, Turturica, Cartianu, Ciutacu, etc., care au primit Scrisoarea mea, s-au dovedit mai NESIMTITI decat porcii, deoarece nu au ales, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre doar doua posibile!///

  3. La fel ca majoritatea romanilor, percep si eu, pe buna dreptate, guvernarea PDL ca fiind una a incompetentei, coruptiei si hotiei, adica una cat se poate de neaos romaneasca. Nu sunt insa de loc de parere ca prin marirea salariilor bugetarilor s-ar produce vreo imbunatatire in situatia economica a tarii, dimpotriva. Cererea interna trebuie sa creasca numai prin cresterea puterii de cumparare a celor ce lucreaza in sectorul privat, singura crestere economica sanatoasa. Sectorul de stat e vinovat in cea mai mare masura de nivelul scazut de trai din Romania, prin pierderile enorme si prin rolul sau esential de sifonare si de furt in favoarea partidelor de la guvernare. Ar fi o pierdere de vreme sa mai pomenim cine populeaza schemele de personal din sectorul de stat, cat de competenti sunt acesti indivizi si ce salarii au, platite din banii nostri. Este evident pentru orice om rational, ca intr-o tara ca Romania, singura cale pentru ca munca si initiativa sa fie rasplatite este calea reducerii cat mai drastice a birurilor pe care le percepe guvernul unei tari transformata intr-o tara de paraziti. Biruri cat mai mici inseamna, logic, bugete cat mai mici si tot logic, bugetari cat mai putini. Nici invatamantul de stat, nici sistemul de sanatate de stat nu sunt lucruri care sa merite a fi regretate, pentru ca ele sunt de fapt niste pepiniere de indobitocire, de deformare a valorii autentice, de viciere a oricarui lucru bun, de proliferare a coruptiei si mizeriei. Transformarea acestor institutii retrograde si degenerate, mostenite de la vechiului sistem socialist constituie prioritatea principala pentru oamenii civilizati de la noi. Ne-am saturat pana peste cap de modelul social promovat de 65 de ani incoace, care a dus la proliferarea nemasurata a incompetentei, falsitatii si mediocritatii, sub masca sprijinirii celor nevoiasi, in paralel cu eliminarea sistematica a celor cu initiativa si talent economic. Unicul rezultat a 65 de ani de inversare a valorilor, a fost transformarea tarii noastre din Romania in Zingaria, iar reducerea rapida a numarului bugetarilor este una din caile principale prin care se poate evita ca aceasta transformare sa devina ireversibila. Reducerea numerica a celor dependenti de stat duce automat la cresterea numerica a celor dependenti de munca, asta e singura reteta a civilizatiei.

  4. Cred că acest Buget ar trebui explicat ceva mai bine. Spre diferenţa faţă de prevederile bugetului de anul trecut, între timp a apărut un „Minister al Afacerilor Europene” care, printre altele, asigură în mare parte cofinanţarea proiectelor europene ce mai înainte se făcea prin fiecare minister în parte. Astfel o bună parte din banii de la bugetele ministerelor a trecut la bugetul acestui minister (nu-mi este prea clar totuşi unde este acest minister în Buget…). Prin această manevră bugetele fiecărui minister câştigă o cu totul şi cu totul altă logică… Nimeni nu insistă pe prezentarea a acestei logici şi în general nimeni nu crede că este important să spună ce anume reprezintă acele sume bugetare? Unele au o pondere mai mare a salariilor, alţii au o pondere mai mare a maşinilor de lux pentru cetăţenii români ajunşi pe o felie de plăcintă mai gustoasă şi mai mare…

  5. UN PARLAMENT CURAT NU ESTE POSIBIL FĂRĂ DUMNEAVOASTRĂ

    Într-o vreme, destul de apropiată, era prezentă în compartimentele vagoanelor de călători germane, înrămată estetic, cugetarea : „O cale ferată curată nu este posibilă fără dvs. !”
    Prin extrapolare, am brodat cu arnici alb pe harta neagră a României de azi, cu majuscule, cugetarea din titlu montată în ramă de icoană. Am atârnat-o în cuiul lui Pepelea din Casa Poporului (toţi românii au acolo câte un cui) observând în timp ce s-a înţeles.
    Remarcabilă receptivitatea domnului Băsescu Traian care citind cugetarea în timp ce arunca o biluţă Ø5 rezultată din salubrizarea cu dreapta a propriului nas, s-a aplecat prezidenţial, a recuperat-o şi a relocat-o.
    Mama e una ! Vai ţie cititorule…

  6. Acest guvern este unul antiromanesc iar singurul capitol la care exceleaza , este cel privitor la masurile pe care le ia impotriva cetatenilor acestei tari .Institutiile statului au fost transformate in instrumente ale puterii ; Poporul roman este in pierdere de identitate incercandu-se aducerea lui la nivelul unei populatii umile, sarace , lipsite de viziune asupra rolului si locului pe care ar trebui sa-l ocupe in randul tarilor europene . Marian Andreescu -PSD sector 4.

  7. Pingback: Bugetul lui Basescu pe 2012 – un buget al disperarii si al saraciei « Hai ca se poate!

Lasă un comentariu